8 maart 2012

Stilte is zendtijd van de Heilige Geest

"Meer en meer christenen kunnen niet goed tegen de stilte. Dat is eng. We zijn liever  te druk om stil te zijn. Zouden we Gods stem niet kunnen verstaan omdat het vaak te lawaaierig is? En wat gebeurt er als we wel stil zijn?
Onze tijd is schaars, zeggen we schouderophalend. Daar is niets aan te doen. We hebben het te druk met mailen, internet, Twitter, Facebook en ga zo maar door. Want je moet mee, je moet alles volgen en je moet ook alles bijhouden. Druk, druk, druk. We onderscheiden ons in ons drukke en jachtige gedrag niet meer met niet-christenen.
Stilte is eng, dus doen we ons best om de stroom van prikkels, geluiden en indrukken in volle gang te houden. Zappen, klikken, typen en consumeren. Er zijn zelfs mensen die zo slecht tegen de stilte kunnen, dat ze met de tv aan gaan slapen, om zo ’s nachts, in het onderbewustzijn, ook nog de nodige prikkels te ontvangen. En dan maar afvragen hoe het komt dat ze altijd zo moe en opgebrand zijn.
De levenshouding van herrie en jachtigheid sijpelt zelfs door in kerken en gemeenten. Als het in een gemiddelde gemeente even stil is, wordt de gemiddelde bezoeker meteen onrustig: Geluidsset defect? Microfoon kapot? Als er maar geluid is, dan is het goed. Luide muziek, luid zingen en een spreker die luid schreeuwt. Actie! Herrie! Opwinding! Extase!
Het wordt hoog tijd dat christenen de helende werking van de stilte en de rust van God herontdekken. Dat kerken en gemeenten oases van rust worden. Dat men zich stil weet in de de liefdevolle aanwezigheid van God. 
Afgelopen weekend mocht ik de aanbidding leiden op de Eva-vrouwenconferentie. Thema: rust en stilte. Met bijna zeshonderd vrouwen zijn we een aantal keren he-le-maal stil geweest. Wat bleek: Gods sprak tot velen, juist in de stilte. Er waren getuigenissen van vrouwen die (soms voor het eerst) Gods liefde ervoeren. “Net terug van Eva's voorjaarsweekend en ik ben diep onder de indruk van Gods waarheid en liefde die volop werd gezien en erkend dit weekend”, schrijft Nienke Westerbeek in haar blog.
Stilte is zendtijd van de Heilige Geest, luidt een uitspraak. En zo is het. God spreekt zo weinig, zeggen we wel eens. Is dat zo? Of horen wij zijn stem niet, omdat het zo’n herrie is?"
Bron: CV Koers

9 opmerkingen:

 1. Haha, ik denk dat ook wel eens als er gerommeld wordt met de geluidsinstallatie.... nou, dan gaan we toch gewoon een liedje zingen met elkaar, dat kan toch ook zonder al die snoeren en versterkers :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het moeilijk om stil te zijn, stil te worden en ik vind stilte gewoon niet prettig. Daar heb ik gauw genoeg van.
  Maar ik vind je blog heel mooi deze keer want ik weet met mijn verstand dat het goed is om stil te worden voor God ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eigenlijk vind ik het juist heerlijk om helemaal stilte te hebben rondom mij. Ik sta daarom ook graag onder de douche:) heerlijk even helemaal alleen en ook alleen met m'n gedachten . Ben een keer wezen langlaufen in Noorwegen en daar was het zo stil in de bergen, je hoorde niets, alleen de stilte, heerlijke ervaring vond ik dat. Nu nog die stilte gaan gebruiken om ook te luisteren. Ik moet vaak aan een uitspraak denken die ik een keer gehoord heb; God heeft zoveel tot ons te zeggen, maar Hij krijgt ons zo weinig te spreken.

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het zo mooi dat je stilte beschrijft als zendtijd van de Heilige Geest. Ik geniet van de stiltes en dan echt bij Hem te zijn. Het zijn kostbare momenten. http://creativeworship-workshop.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is zo mooi hoe je stilte verwoord als zendtijd van de Heilige geest. ik geniet van de stilte, het zijn kostbare momenten.
  http://creativeworship-workshop.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank jullie voor jullie reacties. Het blijkt voor veel mensen toch wel moeilijk te zijn om stil te worden. We zijn het ook bijna niet meer gewend denk ik. Ik vond het een mooi stukje om er zo weer eens even bij bepaald te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jammer dat je het alleen hebt over de gemiddelde kerkdienst. In de diensten die ik bezoek is veel ruimte voor stilte, wat ik heel waardevol vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Anoniem, het stuk is niet van mijzelf :), blijkbaar ervaart de schrijver dit zo. Wat mooi om te horen dat het niet in alle gemeentes zo is. Dat is zeker waardevol.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.