22 maart 2012

Heeft je man prioriteit?

In het Bijbelboek Titus (Hfdst. 2:3-4) kun je lezen dat het de bedoeling is dat je, na God, je man de eerste plaats inneemt in je hart. (Voor de man geldt natuurlijk dat dit de vrouw zou moeten zijn.)
Toch blijkt dit voor veel vrouwen, vooral in het begin van hun huwelijk maar ook in de jaren die volgen, één van de moeilijkste dingen te zijn.
'Natuurlijk' houd je van je man maar om dit ook praktisch te laten zien in het leven van elke dag, is een ander verhaal. Er zijn zo vaak zoveel andere mensen die je aandacht vragen waardoor het soms moeilijk is je man te verkiezen boven alle andere relaties.

In het boek 'Een vrouw naar Gods hart', van Elizabeth George waarvan velen van jullie inmiddels al weten dat dit naast de Bijbel mijn meest favoriete boek is, (vandaag vielen voor het eerst de bladzijden eruit) vond ik opnieuw enkele aanwijzingen en richtlijnen die wij als vrouwen zouden kunnen overwegen én toepassen om onze man nog meer lief te hebben en hem werkelijk tot onze allereerste prioriteit te maken.
 • Bid dagelijks voor je man. (Wanneer je je tijd, hart en je leven investeert in gebed voor je man, zul je op een dag tot de ontdekking komen dat er minder ruzies zijn en dat je hart naar je man toe zachter - en zelfs warmer- wordt)
 • Plan dagelijks iets voor je man (bv. speciale momenten, maaltijden, speciale dingen waardoor je hem laat merken dat je om hem geeft, of plan momenten alleen en breng de kinderen een keertje wat eerder naar bed).
 • Bereid je dagelijks voor op de komst van je man. (Maak het huis aan kant, doe iets aan je uiterlijk, zorg voor een warm welkom of zorg ervoor dat je niet aan de telefoon bent)
 • Behaag je man (Nauwlettend aandacht besteden aan zijn verlangens, voorkeuren en aversies kost enige inspanning maar kan veel opleveren).
 • Bewaak je tijd met je man. (Het is soms verleidelijk om je avonden vol te plannen met goede dingen maar 's avonds thuis zijn met je man is ook heel belangrijk).
 • Heb je man in lichamelijk opzicht lief. (In 1 Korinthe 7:3-5 staat hier meer over net als in het boek Hooglied).
 • Reageer positief op je man. (Het zou veel spanning schelen wanneer de gedachten, beslissingen en woorden van je man in zijn huis liefdevol beantwoord worden, in plaats van met verzet, negativisme of een preek).
 • Prijs je man (en laat je bv. niet kritisch uit tegenover anderen over je man).
 • Bid zonder ophouden. (Beginnen met gebed en eindigen met gebed zal het grote verschil maken. Je kunt bidden voordat je 's ochtends iets zegt, telkens wanneer hij thuis is, voor dat hij thuiskomt, gedurende de avond of wanneer jij thuiskomt en hij al thuis is.
Door de dag heen kunnen we gebruik maken van de elke gelegenheid die we hebben om God te vragen ons in staat te stellen de liefdevolle, steunende vrouw te zijn die Hij wil dat we zijn.

Het is een hele lijst, en een hele opsomming die in het boek nog veel verder wordt toegelicht en uitgediept. Het is mij opnieuw duidelijk geworden... er is nog veel gebed nodig en ik heb nog een hele hoop te leren (ook na ruim 21 jaar huwelijk).


7 opmerkingen:

 1. Wendy wat mooi dat je dit ter sprake brengt. Ik merkte nl bij mezelf, dat je snel geneigd bent om andere dingen/ relaties voor te laten gaan omdat er een soort vanzelfsprekendheid is dat je als man en vrouw toch wel van elkaar houdt. Met als gevolg dat je aan het eind van de dag of 's avonds zo moe bent dat je energie voor je man op is. Ik ben er dus bewust mee bezig, om mijn man ook te laten merken dat ik van hem houd, door o.a. die punten die jij noemt. Ik moet bewust investeren. Wij zijn nu bijna zeventien jaar getrouwd en dan merk je dat je huwelijk alleen maar intenser en warmer wordt. Dat je nog steeds super verliefd op elkaar kunt zijn. Ik heb het boek een vrouw naar Gods hart al een tijdje terug gereserveerd bij de bieb en wacht nu tot het binnen is, ik ben echt benieuwd.

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel herkenbaar Dineke. We worden vaak door zoveel in beslag genomen, zeker ook als je een groot/druk gezin hebt, dat de tijd voor elkaar er vaak bij in schiet.
   Ben benieuwd wat je van het boek vindt als je het te pakken gekregen hebt.

   Verwijderen
 2. leuk stuk om te lezen:)
  dank je wel,
  vindt ik ook wel een moeilijk iets

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi wat je schrijft! Mijn man en ik zijn net een half jaar getrouwd en omdat ik overspannen thuis zit sinds een aantal maanden, kan ik helaas niet altijd voor hem zijn/doen wat ik graag zou willen. Maar hij steunt me in alles en door bewust tijd voor elkaar te maken, is deze moeilijke tijd toch ook een hele mooie verdiepende tijd voor ons huwelijk en geloof in God.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laatste is mooi om te lezen. Heel veel sterkte voor jullie de komende tijd!

   Verwijderen
 4. Ach ja die man en zijn plaats. Meen dat veel mannen deze plaats wel willen hebben maar de hamvraag is wellicht of ze het ook waarmaken en verdienen?
  Wellicht, maar het moet mij van het hart dat de vrouw vaak de geestelijkste is binnen het gezin. Dus vrouwen, help die man nou een klein beetje en laat hem in de waan...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jouw reacties brengen altijd een glimlach op mijn gezicht, dank je Peter!

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.