1 maart 2012

Elkaar scherpen is waardevol

Een gaaf stukje dat ik las in Het Leven naar aanleiding van Spreuken 27:17

'Zoals ijzer met ijzer wordt geslepen, 
zo scherpt de ene mens de ander'

'Er bestaat een geestelijke scherpte, die voortkomt uit omgang met goede mensen. Een brainstorm kan mensen helpen hun ideeën met nieuwe helderheid te zien, het kan hen scherpen en leiden tot briljante inzichten. Dit vereist discussiepartners die elkaar kunnen uitdagen en gedachten kunnen stimuleren: mensen die zich concentreren op het idee zonder hun ego in de discussie te betrekken; mensen die weten hoe zij de gedachte en niet de denker moeten aanvallen. Twee vrienden die hun ideeën samenvoegen, kunnen elkaar helpen scherper te worden.'

Mooi is het om te zien dat dit in de praktijk van alledag zo werkt in relaties onderling, hoewel dit naar mijn mening soms te weinig gebeurt, maar dat dit ook steeds (meer) het geval is via de contacten die ik de afgelopen tijd heb opgebouwd via dit weblog. Ik ga geen namen noemen want dan vergeet ik vast en zeker iemand, maar het is geweldig om te merken hoe ik ook door jullie reacties op dit weblog (en op mijn andere weblogs) gescherpt en opgebouwd word.
Dank jullie wel hiervoor.

7 opmerkingen:

 1. Het probleem met veel on line zijn is dat je soms niet doorhebt dat mensen (net als ik) meer weblogs beheren. Nu moet ik zeggen dat ik ook graag onder vrouwen verkeer dat wellicht mijn afstamming verraad van Salomo haha. Ach ja dat slijpen aan elkander is een grote waarheid enkel heb ik wel eens de indruk dat veel mensen (waaronder ikzelf) wel een ander willen slijpen maar niet beseffen dat er van enig slijpen geen sproke kan zijn als we onze zwakke kanten niet kunnen/durven/willen tonen.
  Ik zou er wel eens over denken om die code uit te zetten. Ik weblog al 6 jaar zonder code en heb slechts in die 6 jaar 2 maal spam gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie Peter. Je hebt gelijk denk ik, dat we vaker de splinter bij de ander zien maar de balk in onze eigen ogen over het hoofd zien. We zouden ons hier meer voor open moeten stellen, dan zouden we meer bereiken, meer leren en meer groeien denk ik.

   En over die code, ik heb al verschillende keren gehad dat mensen grove vloeken plaatsen of zelfs dat een Jehova Getuige hele verhandelingen ging houden van meerdere A4tjes lang. Ook was er iemand die in het Spaans een heel verhaal had getypt en ik had werkelijk geen idee wat hij schreef. Dit wil ik toch graag voorkomen dus de code blijft er (voorlopig) nog maar even op :)

   Verwijderen
 2. Ik vind die codes ook echt heel vervelend, ik blog al 6 jaar (5 blogs) en heb zelden spam, misschien 3x gebeurd...
  Maar goed, mooi stukje Wendy! Ik vind brainpicking echt leuk met mede christenen, elkaar scherp houden, nieuwe dingen leren, en ja, geslepen worden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi stukje Wendy! Je kunt elkaar opscherpen, opvrolijken en nog veel meer. We hebben elkaar als mensen nodig.

  Ik vind de code van tegenwoordig erg moeilijk in te vullen. Heb moeite met kijken of ik de goeie letters heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, we hebben onze medebroeders en -zusters hard nodig! En ik zelf heb er het meeste baat bij als ik ook oprecht wil leren van een ander :) Merk vaak hoe gemakkelijk je kunt denken 'het allemaal al wel te weten' - maar kan ik (gelukkig) nog veel leren!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oke is prima, ik heb zelf de optie dat je eerst reacties modereren kan wel aanstaan om die reden. Maar dat heeft niets met de code te maken, die staat er los van. Maakt verder niet uit hoor, maar soms moet ik hem 3 maal intypen en soms geef ik de moed dan om en dat is mijn probleem. Vrije dag nu en eerst in de tuin werken nu.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O.K. Ik wist niet dat daar verschil in zat. Ik ga kijken wat ik eraan kan doen. Werk ze! Ik ga ook aan de slag!

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.