Verschuivend bioritme

In de kalender van 'Tienvoortieners' las ik een opmerkelijk feit dat ik helemaal kan beamen.

"De meest activerende werkvormen voorkomen niet dat pubers met hun hoofd op hun armen op tafel hangen, zeker 's ochtends. Hun hersenontwikkeling speelt hen namelijk parten: een verschuivend bioritme. Rond het 15e levensjaar wordt de interne klok van een jongere ongeveer anderhalf uur achteruit gezet. De melatonine in hun hersenen (de stof die slaap oproept) gaat pas later werken. Ze zijn 's avonds nog niet moe, gaan veel te laat naar bed en zijn 's ochtends hun bed niet uit te branden.

Volgens onderzoek van de Hersenstichting is 60% van de ouders hier niet op de hoogte. Ook scholen zouden er rekening mee moeten houden. Enkele Amerikaanse scholen laten hun lessen anderhalf uur later beginnen. In elk geval is dat proefwerk om acht uur 's ochtends dus echt geen goed idee."

Maar goed, áls de pubers dan wakker zijn, doen ze gelukkig wel wat. Bij ons althans. Huiswerk gaat vóór alles maar hebben ze tijd over dan 'bloggen' ze sinds kort hier ook. Blijkbaar werkt het aanstekelijk!



Reacties

  1. Ook hier is het s'avonds een drukte van belang. En inderdaad ze zijn 's Ochtends niet uit bed te krijgen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk, ik zal mijn pubers ( 19, 18) een seintje geven. Ze hebben ook blogs maar doen er niet veel aan omdat ze weinig reacties krijgen.

    Dat bioritme is echt waar. Eerder naar bed, vind ik :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is bij ons inderdaad ook zo.(dat van de blogs waar je over schrijft maar ook over het bioritme). Misschien kun je hun blogs eens 'aanprijzen' op je eigen blog? Wie weet levert dat leuke reacties op :)

      Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Voor nog meer specifieke berichten over kinderen/tieners/opvoeden kun je ook eens kijken op mijn blog: www.christelijkopvoeden.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.