Vorige week heeft Esmé Wiegman, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, het startsein gegeven voor het project No Nonsense. Dit lespakket voor meiden én jongens tussen de 13 en 18 jaar richt zich op de bewustwording en het vergroten van de seksuele weerbaarheid.
Esmé Wiegman gaf de aftrap voor het nieuwe lespakket op een school in Amsterdam. Zij gaf hier aan jongeren een les over seksualiteit met thema’s als ‘bewustwording’, ‘weerbaarheid’ en ‘keuzes’. Zij deed dit samen met een preventiemedewerker van Scharlaken Koord, de organisatie die No Nonsense ontwikkelde.
Heleen Haak is coördinator van de preventieafdeling van Scharlaken Koord: ‘Met No Nonsense willen wij verder gaan dan voorlichting waarin seksuele weerbaarheid wordt teruggebracht tot het ‘nee’-zeggen tegen onveilige seks. Wij belichten juist de sociaal-emotionele kant van seksualiteit. Intimiteit, trouw en respect voor elkaar zijn grote woorden, maar bij seksualiteit heel erg belangrijk. Dat geven jongeren zelf ook aan in de lessen.’
Scharlaken Koord heeft No Nonsense ontwikkeld na herhaalde vragen vanuit scholen en instellingen naar een preventiepakket voor jongens. ‘Onze twee andere pakketten zijn speciaal ontwikkeld voor meiden. Het verzoek vanuit de scholen waar wij komen, was om meiden én jongens in gesprek te laten gaan rondom seksualiteit om zo openheid en ruimte voor gesprek te creëren rondom dit onderwerp. Dit is ook nodig. Kijk maar naar de recente cijfers en conclusies van het onderzoek ‘Seks onder je 25e’. Hierin geeft 17 procent van de meiden aan dat ze wel eens gedwongen zijn om seksuele dingen te doen die ze niet wílden. De eerste keer geslachtsgemeenschap komt daarnaast voor ruim een derde van de jongeren onverwacht en 16 procent van de jongens heeft in meer of mindere mate spijt van de eerste keer tegenover 29 procent van de meiden. Met No Nonsense sluiten we zodoende aan bij een behoefte vanuit het werkveld en bij wat Wiegman eerder schreef in de Volkskrant: ‘jongeren hebben recht op goede, gezonde informatie. Ook over de positieve effecten van wachten met je eerste seksuele contact’.’
In No Nonsense worden thema’s besproken als ‘wat is (gezonde) seksualiteit’ en ‘verschillen van beleving in seksualiteit’. De lessen worden gegeven door gecertificeerde preventiemedewerkers van Scharlaken Koord. De gebruikte werkvormen variëren per les. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van filmpjes, groepsdiscussies, stellingen en creatieve verwerking. Het is ook mogelijk om één - samengevoegde - les aan te vragen of een lezing rondom No Nonsense voor ouders/verzorgers/leerkrachten. Wiegman: ‘Dit lespakket is echt een schot in de roos bij jongeren. Je ziet dat het aanslaat en dat jongeren gaan nadenken over hun eigen beeldvorming rondom seksualiteit’.
Op 5 maart spreekt Wiegman in de Tweede Kamer over het preventiebeleid en de nota ‘Samen Gezond’. Zij zal dan ook aandacht besteden aan No Nonsense.
Misschien is het tot slot wel goed om te vermelden dat de seksuele opvoeding natuurlijk thuis in het gezin begint. Deze methode kan een toevoeging/aanvulling en ondersteuning zijn op de scholen denk ik.
Misschien is het tot slot wel goed om te vermelden dat de seksuele opvoeding natuurlijk thuis in het gezin begint. Deze methode kan een toevoeging/aanvulling en ondersteuning zijn op de scholen denk ik.
Reacties
Een reactie posten
Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.