Een georganiseerd huishouden

'Huishoudelijk' zijn is heel Bijbels. Lees Titus 2:5 er maar eens op na. Er zijn verschillende manieren om je huishouden 'op orde' te krijgen.
Onlangs las ik dat wanneer je je huishouden goed op orde hebt en er een logisch systeem in hebt aangebracht je dit per dag één tot anderhalf uur kan opleveren. Ik denk dat het waar is. Dat wil niet zeggen dat het huishouden op zich onbelangrijk is en afgeraffeld moet worden maar als je het efficiënt doet, kun je naast het huishouden veel tijd overhouden voor andere belangrijke dingen. Het is namelijk jammer wanneer je veel tijd kwijt bent aan het zoeken van belangrijke papieren of aan het doen van 'vergeten' boodschappen. Je had die tijd heel anders kunnen besteden.
Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om goed georganiseerd te zijn. Sommige mensen willen het niet en zijn tevreden met de situatie zoals die is. Ze voelen er zich gewoon prettig bij. Andere mensen willen wel maar lúkt het eenvoudigweg niet om hun huishouden georganiseerd te krijgen. Ze hebben al diverse pogingen gewaagd maar vervallen na verloop van tijd weer in hun oude gewoonten (en rommel).
Wanneer je serieus overweegt om je huishouden echt te organiseren denk ik dat het goed is hier een bepaalde periode voor uit te trekken. Beschouw het als een project. Plan het organiseren. Soms is het een eenzaam avontuur als je besluit om er echt mee aan de slag te gaan maar praten met anderen is ook een goede manier om de moed erin te houden. Ook zou je mensen die zelf goed georganiseerd zijn om advies kunnen vragen. Het is nergens voor nodig om het wiel weer te willen uitvinden: anderen hebben dat al gedaan.

Het boek 'Veel te doen, weinig tijd' van Denise Hulst kan ook een praktische hulp zijn. Het heeft mij  althans enorm geholpen om het huishouden van elke dag op orde te krijgen. Het staat vol met tips. Het boek helpt je keuzes te maken en die uit te voeren om zodoende een omgeving te creëren die je meer rust geeft en gelegenheid dingen te ondernemen die je graag wilt doen. 

Reacties

  1. Ik ben er achter dat er heel veel goede boeken zijn. En websites. Daarom ben ik soms heel verbaasd dat ik er soms zo'n zooitje van maak. Daar voel ik me ook wel schuldig om.

    Ik ben nu aan het opruimen. Kast voor kast. Een hele kunst. Het geeft een tevreden gevoel.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.