Onderstaand berichtje trof me op een site over opvoeden. Probeer het eens met 'geestelijke' ogen te lezen als je begrijpt wat ik bedoel. De titel luidt dan: Geestelijk ontbijt uit de tijd?
"Het aantal kinderen dat 's morgens met een lege maag de deur uitgaat is hoog. Twaalf procent eet ‘s morgens niet en maar liefst 33 procent van de basisschoolleerlingen ontbijt niet iedere dag. Opvallend is dat deze gewoonte toeneemt met de leeftijd. Vooral bij de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs. Meisjes nemen het meest een loopje met de ochtendmaaltijd. Uit onderzoek blijkt dat niet-ontbijten met meer factoren te maken heeft dan alleen maar geen trek hebben. Van belang is of er een ontbijttafel gedekt staat, of er met elkaar wordt gegeten, of ouders zelf ontbijten, of de televisie aanstaat en of het kind zijn eigen ontbijt moet klaarmaken. Kinderen op het platteland, in twee-oudergezinnen en met hoger opgeleide ouders ontbijten vaker dan kinderen uit andere milieus.
De vraag is natuurlijk of het erg is om zonder eten naar school te gaan. Kinderen die weleens een ontbijt overslaan, zeggen op die dagen last te hebben van honger, buikpijn, een knorrende lege maag en een slap gevoel. Ze voelen zich misselijk, niet fit of moe. Tekorten aan voedingsstoffen in het ontbijt worden niet vaak gecompenseerd door maaltijden later op de dag. Vaak zie je dat kinderen die niet ontbijten meer vette snacks en zoete tussendoortjes tot zich nemen. Sommige wetenschappers constateren bij kinderen een lagere bloedsuikerspiegel en een verminderd vermogen om problemen op te lossen. Zij nemen aan dat het een negatieve invloed heeft op het leerproces en intellectuele prestaties. Een slimme knul of meid gebruikt dus een ontbijt!"
Reacties
Een reactie posten
Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.