Een geestelijk dagboek bijhouden


'De beste manier om vooruitgang te boeken in het vervullen van Gods doelen in uw leven, is het bijhouden van een geestelijk dagboek. Het is geen dagboek met gebeurtenissen, maar een verslag van de levenslessen die u niet wilt vergeten. Wat we vastleggen zullen we onthouden. Schrijven helpt om duidelijk te maken wat God in uw leven doet'.
R. Warren

Een geestelijk dagboek kun je voor verschillende dingen gebruiken. Allereerst zou je er in op kunnen schrijven wat je tijdens je stille tijd leert. Tot rust komen en de tijd nemen om na te denken en te overwegen wat je elke dag leest is belangrijk. Deze terugblik helpt ook het Woord van God in je gedachten vast te houden.
Vervolgens zou je ook je 'levensdoelen' kunnen opschrijven. Wat wil je bereiken, waar wil je naar toe. Zoals ik al eerder in het verhaal over 'Visie' schreef is het belangrijk om biddend na te denken over de richting die je op wilt in je leven. In je relatie met God, je huwelijk, je gezin, je werk en in je gemeente. Er zijn nog vele andere redenen te bedenken waarom het nuttig en goed is om een geestelijk dagboek bij te houden:  

Tim LaHaye heeft er een aantal genoemd:
 1. Het is een handige methode voor het opslaan van speciale dagelijkse inzichten vanuit het Woord van God. Met een handig geestelijk dagboek dat je bij de Bijbel houdt, maakt het je eenvoudig om je tijd nuttig met God door te brengen.
 2. Het zorgt voor een verwachtende houding. Tenzij je van plan bent om iets op te schrijven in een notitieboekje of dagboek, wordt je dagelijkse stille tijd vaak saai. Het bijhouden van een dagelijks geestelijk dagboek zorgt voor de ontwikkeling van een open afwachtende houding, die niet alleen je hersens aanpast aan de diepe gedachtegangen, maar ook helpt bij het vormen van een afwachtende geest, die ervan uit gaat dat je vandaag van God zult horen.
 3. Het biedt een handig overzicht op je regelmatigheid. Je kunt in één oogopslag zien of je consequent bent in het houden van stille tijd. Het geestelijke dagboek houdt je eerlijk.
 4. Het biedt een handig terugblik. Een van de zegeningen van het bijhouden van een dagelijks geestelijk dagboek is dat je in een paar minuten per week kan terugblikken op het 'beste' van je Bijbel lezen van de afgelopen week en maand. Deze terugblik helpt je ook het Woord van God vast te houden.
 5. Het geeft een makkelijke taxatie van je geestelijke groei. Je zult na een aantal maanden versteld staan hoe volwassen je geworden bent. Je gaat langzamerhand dieper in op de betekenis van het Woord en dit zorgt daarmee voor grote uitdagingen. Het geeft ook zegen te zien dat de dingen waar je eerder moeite mee had, nu een regelmatig deel van leven zijn geworden.

Reacties

 1. Wat een mooi idee. Ik schrijf ook wel, maar niet echt op deze manier. Zoals doelen e.d. Bedankt voor deze mooie tips!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is zeker een waardevolle tip (van Tim LaHaye). Ik gebruik dit geestelijke dagboek nu al een aantal jaren en het helpt mij geweldig.
   Ik ben blij dat jij er ook wat aan hebt.

   Verwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.