Mijn geestelijke omgang met God - Bobby Moore

Veel van mijn bloglezers weten dat ik in 2016 een boek geschreven heb over stille tijd met de titel 'Aan Zijn voeten'. Toen ik, voordat ik het boek schreef, informatie verzamelde voor mijn boek, was er weinig te vinden op internet. Veel van wat ik geschreven heb, heb ik dan ook zelf bij elkaar gezocht.

Ik was dan ook verheugd dat ik onlangs het boek 'Mijn geestelijke omgang met God' tegenkwam. De titel sprak mij direct aan en tot mijn grote verbazing bleek het boek (bijna) dezelfde subtitel te hebben als mijn eigen boek: 'Praktische adviezen voor een waardevolle stille tijd'.
Je begrijpt het al, wat had ik dit boek graag eerder gelezen (hoewel ik misschien mijn eigen boek dan nooit geschreven had). Mijn interesse voor dit boek was natuurlijk direct gewekt en aan het begin van dit jaar ontving ik een recensie-exemplaar.

Dit prachtige en praktische boek van Bobby Moore is een sterke geestelijke aansporing om je persoonlijke omgang met God tot topprioriteit in je leven te maken. Deze topprioriteit wordt in het alledaagse leven sterk aangevochten. De tegenstander wil namelijk niet dat we stil worden voor God en uiting geven aan onze persoonlijke verhouding met Hem. De schrijver van dit boek weet dat als geen ander, toch wil hij christenen bemoedigen en aansporen om 'de geestelijke omgang met God' niet te verwaarlozen.

Het boek bevat elf hoofdstukken. Hoofdstuk 1 beschrijft het belang van je geestelijke omgang met God. 'Het slagen of falen van je christelijke leven, bediening en getuigenis, is gerelateerd aan je geestelijke omgang en wandel met God', zo stelt Moore. 'Er is maar een manier waarop een ieder van ons kan groeien en staande kan blijven in onze wandel met de Heere en dat is door dagelijkse gemeenschap met onze Heere en Zijn Woord en gebed.

Hoofdstuk 2 beschrijft heel uitvoerig wat geestelijk omgang met God eigenlijk inhoudt. Ook beschrijft hij van diverse personen uit de Bijbel en van christenen als John Wesley en George Whitefield wat hun stille tijd inhield en wat het voor hen betekende.

Hoofdstuk 3 legt uit wat het betekent om de Bijbel 'geestelijk' te lezen. Zo doet Moore o.a. de suggesties om de Bijbel te lezen als een persoonlijke brief, om de Bijbel biddend te lezen, om Zijn Woord gedreven en verwachtingsvol te lezen en met zachtmoedigheid en ontzag. Ook legt hij uit hoe belangrijk het is om Gods Woord serieus te nemen, consequent te lezen en gehoorzaam te zijn.

In hoofdstuk 4 wordt uiteengezet hoe God je kan veranderen door je geestelijke omgang met Hem. Moore schrijft: 'Mijn perspectief op het leven en mijn perspectief van de Heere veranderde. De Heere is dichtbij, echt, intiem, adequaat en ontzagwekkend geworden. Mijn perspectief op problemen en mensen is verander. Ik begon ze vanuit God eeuwig perspectief te zien'. 

Hoe belangrijk je geestelijke omgang met God is, wordt in hoofdstuk 5 duidelijk gemaakt. Het is namelijk essentieel voor geestelijke groei. De dagelijkse omgang met God in het Woord en in gebed zou een ervaring moeten zijn om van te genieten en niet een gebeurtenis om te doorstaan.

Hoofdstuk 6 is verreweg het langste hoofdstuk. De schrijver beschrijft hier patronen in de geestelijke omgang met God en doet dit aan de hand van het 'Tabernakelmodel'. Dit is zo'n mooi idee dat ik hierover nog eens een apart blogbericht wil schrijven. Verder bevat dit hoofdstuk talloze bijbelteksten die je kunt gebruiken om te overdenken en te bidden.

In je stille tijd kom je vaak frustraties en belemmeringen tegen. Ook dit is de auteur niet onbekend en hij heeft hoofdstuk 7 hieraan gewijd. Net als Jezus zullen ook wij verzocht worden in dit zeer belangrijke onderwerp van ons leven als christen. Toch kunnen we ondanks de belemmeringen en frustraties die we tegenkomen, overwinningen behalen. Zelf vond ik dit hoofdstuk erg veel tips bevatten waar ik wat mee kan in mijn stille tijd.

Hoofdstuk 8 schrijft over vasten en de geestelijke omgang met God. Hoewel ik zelf eerlijk gezegd nooit een periode van vasten heb gehouden, is wat er in dit boek over geschreven staat erg waardevol. Het doel van vasten is altijd om dichter tot God te naderen.

Ook het mediteren over Gods Woord dat beschreven staat in hoofdstuk 9 is een gewoonte die zowel wordt bevolen als wordt aangeraden door God aan Zijn kinderen. Je kunt hier in Jozua al over lezen. Ook dit zal je leven veranderen als je dit consequent doet.

De laatste twee hoofdstukken, 10 en 11,  gaan over 'De geestelijk omgang met God en het maken van notitie' en 'De voordelen en zegeningen van je geestelijke omgang met God'. Ook dit zijn schitterende en praktische hoofdstukken. Het bijhouden van een geestelijk dagboek is ontzettend leerzaam, zo heb ik zelf ervaren in mijn leven. Ik heb er in dit blogbericht al eens aandacht aan besteed. Ik zou me ook geen stille tijd kunnen voorstellen zonder op te schrijven wat ik heb geleerd of wat ik wil bidden.
De voordelen en zegeningen zijn eigenlijk niet kort te omschrijven, je moet hiervoor echt het boek lezen. Ze geven je zo veel perspectief voor de dag en het stelt je in staat om mensen, problemen, kansen en omstandigheden door de ogen van God te zien. Ook zul je je omstandigheden zien in het licht van wie God is en wie je bent in Christus.

Het hele boek staat vol met citaten en wijze woorden van allerlei (bekende) christenen. Ze vertellen hoe stille tijd hun leven heeft verreikt en hoe broodnodig zij dit hebben om staande te blijven in deze wereld. (Ongetwijfeld zal ik nog eens een paar treffende citaten vermelden op Twitter).

Iedereen die een dieper leven met Christus zouden willen hebben, wil ik aanmoedigen om 'werk' te maken van je stille tijd met God. Dit boek kan je er enorm mee (op weg) helpen en zou je bovenaan je verlanglijstje moeten zetten!

Dr. Bobby Moore was voorheen voorganger bij Broadway Baptist Church in Southaven, MIississippi. Hij en zijn vrouw Joyce hebben vier kinderen en dertien kleinkinderen. Moore overleed in 2016.

Mijn geestelijke omgang met God
Auteur: Dr. Bobby Moore
Cover: Paperback
Aantal pagina's: 194
ISBN: 9789079465774
Prijs: € 9,95


Reacties

 1. Klinkt als een erg mooi boek. Gaat op de lijst voor Vaderdag. Ken je de serie van Beth Moore over de tabernakel? Net zo inspirerend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat mooi om te lezen Martinus. Nee, die ken ik (nog) niet. Ik ga er eens naar op zoek. Dank je voor de tip.

   Verwijderen
 2. Klinkt als een mooi boek. Ik ga er eens naar op zoek. Dank voor de recensie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. spreekt mij enorm aan, wat fijn dat ik hier op deze wijze en wellicht precies op tijd tegen aanloop, dank je wel

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.