Christus weerspiegelen in je huwelijk

Afgelopen donderdag zijn mijn man en ik heerlijk uit eten geweest in ons 'stamrestaurant' hier in het dorp. Het is er zeer Smakelijck en bovendien erg gezond. We gaan er dan ook graag naar toe.

Toen we gezellig wat zaten na te praten over onze dag, stelde mijn man even later de vraag: 'Zo, en wat zijn jouw plannen voor de komende vijf jaar?' Ik moest in eerste instantie glimlachen. Ik weet namelijk hoe hij bezig is om te survivallen en bij de dag te leven. Er komt zo veel op hem af de laatste tijd dat hij eigenlijk niet veel verder kijkt dan een paar dagen (hoewel hij op zijn werk soms begrotingen moet maken die veel verder gaan). Ik wist ook meteen dat ik niet echt heel serieus op zijn vraag in zou gaan.

Alhoewel... er was wel iets waar ik direct aan moest denken en wat ik dan ook als antwoord gaf. 'Graag wil ik jou gelukkig maken', zei ik. 'Ik wil voor jou zorgen en proberen het voor jou zo aangenaam mogelijk te maken'. Hij lachte breeduit en vond het zichtbaar een geweldig antwoord. 'Dat is lief van je', zei hij.
Onlangs had ik hem ook al eens gevraagd hoe zijn leven eruit zou hebben gezien als ik ook een fulltime baan buitenshuis zou hebben op dit moment. 'Dan zou ik hartstikke gek geworden zijn', zei hij heel resoluut. Kenmerkend voor hoe hij zich soms voelt. Hij waardeert het erg dat ik thuis de boel op orde houd en 'manager van het gezin' ben.
In een blogbericht van vorig jaar heb ik al eens geschreven over zijn hooggevoeligheid en wat dat voor consequenties heeft in het dagelijks leven. Er komen zo veel prikkels bij hem binnen dat hij aan het einde van de dag min of meer uitgeput is. Een rondje hardlopen gaat nog wel omdat dat juist een manier is om zijn hoofd leeg te maken, maar veel meer moet er niet bijkomen. Je kunt het bericht hier nog eens teruglezen.

Maar goed, nu even terug naar het 'gelukkig maken'. Ik weet natuurlijk dat ik dat niet geheel in eigen hand heb. Er spelen veel meer dingen hierbij een rol want je 'gelukkig' voelen hangt af van veel omstandigheden. Ten diepste is onze Hemelse Vader de Enige die mijn man echt gelukkig kan maken 😉 Toch wil ik, als het aan mij ligt, alles doen wat in mijn vermogen ligt om mijn man tot hulp te zijn. Wanneer je in Genesis 2 leest over de 'hulp' die God aan Adam heeft gegeven, is dit ook wat ik voor mijn man zou moeten en willen zijn. Vaak wordt er over het woord 'hulp' wat meewarig gedacht. Het wordt vaak vertaald met 'sloofje' of 'knechtje'.
Toch heeft dit woord juist iets heel moois in zich. Je man 'helpen' of 'dienen' biedt juist unieke kansen. Wanneer je synoniemen zoekt voor het woord dienen, vind je al gauw woorden als bijdragen, helpen, geschikt zijn, van dienst zijn en bedienen. Ze komen ten diepste op hetzelfde neer, het gaat er uiteindelijk om of je er bent voor de ander en of je de ander met respect en eerbied behandelt en of je de ander 'uitnemender acht dan jezelf' en niet slechts let op je eigenbelang (Filip.2:3).

De Here Jezus is hierin het ultieme voorbeeld. Hoewel hij niet getrouwd was, heeft Hij ons perfect laten zien door Zijn leven wat het betekende om de ander te dienen. In Matt.20:28 staat dat Hij niet gekomen is om Zich te laten dienen, maar om te dienen en Zijn leven te geven als losprijs voor velen. Zijn dienen ging zó diep dat het zelfs Zijn leven heeft gekost.

Wat kan ik nog veel van Hem leren in mijn leven!

De komende jaren - wie weet hoelang we nog samen hebben?- wil ik proberen met behulp van Zijn kracht mijn man gelukkig te maken en hem te dienen. Ik weet zeker dat hij ook met mij het allerbeste voorheeft. Ik hoop dat wij op deze manier Christus mogen weerspiegelen in ons huwelijk.

Reacties

 1. Heel mooi Wendy! Dank je wel voor dit delen.

  Waar ik aan moet denken en wat binnen komt bij het lezen (en ik toch durf te delen):

  Wanneer je jouw man gelukkig wilt maken, doe dan niet als Eva, en laat je niet verleiden. Eva werd verleid door dat wat ze (nog) niet had, (nog) niet kon.... Blijf dankbaar met wat je hebt, en focus op God. Hij zal je alles geven wat je nodig hebt, want Hij houdt van je!

  Je blog is een inspiratie bron!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg mooi! Dank voor het delen. Een vreugdevolle en belangrijke taak. Goed om dat weer even te bedenken.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.