2 juni 2016

Het Plakbandpensioen - Gerhard Hormann

'Sinds ik niet meer in loondienst ben, is mijn leven opnieuw begonnen'

Een kernachtige zin uit het voorwoord van Het Plakband Pensioen van auteur Gerhard Hormann. Net als zijn eerdere boeken Hypotheekvrij!, Helemaal Vrij, Het nieuwe Nietsdoen en De omgekeerde werkweek (waar ik eerder hier over geschreven heb), weet de schrijver ook deze keer actuele maatschappelijke onderwerpen op een verfrissende en open manier te beschrijven. Hoewel mensen soms kritisch reageren op zijn nieuwste uitgave, beschouw ik het persoonlijk als een waardevol en praktisch boek vol nieuwe inzichten en inventieve ideeën. Het boek gaat overigens niet alleen over Hormann zelf en ook niet alleen over tweeverdieners. Ook als 'manager van het gezin' kun je er dus heel goed je voordeel mee doen ;)

In Het plakbandpensioen vertelt Hormann hoe hij na een ontslagronde een pensioengat van meer dan 16 jaar weet te overbruggen. Zijn verhaal laat zich lezen als een plan B voor iedereen die het liefst vandaag al zijn dromen zou willen verwezenlijken. Veel mensen hebben namelijk geen zin om te wachten met genieten tot hun oude dag is aangebroken. Het boek laat zien dat je nooit te jong bent om met pensioen te gaan en nooit te oud om noodmaatregelen te nemen. Zo spaarde de auteur in korte tijd een bedrag bij elkaar waar hij de komende jaren van kan leven zonder ook maar één dag te hoeven werken. In zekere zin geeft hij zichzelf zo een soort basisinkomen van zo'n €1000,- per maand (dit is min of meer ook een soort basisverzekering) terwijl de discussie over dat onderwerp nog in volle gang is. De auteur toont ook aan dat je helemaal niet rijk hoeft te zijn om te gaan rentenieren en geen miljoen op de bank nodig hebt om al op je 54ste je laatste werkdag in te roosteren.
Hoewel het allerbelangrijkste doel van Het plakbandpensioen is om mensen op een totaal andere manier naar hun pensioen te laten kijken - niet zorgelijk en met samengeknepen billen, maar handenwrijvend en met een half oog op de nooduitgang -, blijft dit boek naar mijn idee toch slechts een middel. Het 'andere' leven waar de schrijver het over heeft, wordt namelijk uitvoerig beschreven in het boek en eigenlijk spreekt mij dat het meeste aan. Uiteindelijk is dat ook het doel. Zo schrijft Hormann hoe zijn leven er uitzag voordat hij stopte met werken met betrekking tot televisiekijken, op vakantie gaan, vrijetijdsbesteding, autorijden, het weer, manier van boodschappen doen enz. enz. Het is verrassend om te lezen hoe zijn visie op veel dingen in het leven in veel opzichten totaal veranderd is na zijn laatste werkdag.

Het Plakbandpensioen leest heel makkelijk en geeft genoeg stof om na te denken over je pensioen maar ook over talloze andere onderwerpen. Dat maakt het boek juist zo afwisselend en herkenbaar.
Wat mij ook zo aanspreekt in de boeken van Hormann is dat hij de lezer zijn wil en zienswijze niet oplegt of opdringt maar de lezer zelf laat nadenken.
Mijn favoriete stuk uit het boek is overigens het tweede deel van hoofdstuk 5 dat als titel mee heeft gekregen: 'Niemand schrijft een boek om rijk te worden'. Hierin staan zoveel mooie citaten dat ik er in een ander blogbericht op terugkom.

Er zijn de afgelopen tijd overigens veel meer recensies en artikelen verschenen over Het plakbandpensioen. Wil je hiervan op de hoogte blijven, volg Gerhard Hormann dan op Twitter of Facebook of lees zijn weblog.

Bovenstaand boek kan ik van harte aanraden als vaderdagcadeau. Waarschijnlijk hadden veel vaders en opa's het heel wat jaren eerder cadeau willen krijgen!

'Pensioen zou, veel meer dan dat het nu is, een state of mind moeten zijn, een manier van denken en van leven. Het is jezelf rust gunnen, terwijl alles en iedereen langzaam doordraait. Het is de vluchtstrook van de snelweg naar stressland of misschien wel de laatste afslag voordat je de controle verliest over het stuur of in slaap sukkelt en tegen de vangrail belandt. Pensioen moet je nu doen en niet later of pas als het te laat is.'


Het Plakband Pensioen
Gerhard Hormann
2016
ISBN:9789089754516
verschenen bij: Justpublishers.nl


5 opmerkingen:

 1. Hoi, met veel genoegen lees en volg ik je blog, als je schrijft over Gerard Horman zijn boeken lees ik iets van enthousiasme over zijn manier van leven. Ik heb ook zijn blogs gelezen en dan valt mij op dat hij €1000,00 per maand van de spaarrekening haalt en dat op telt bij de €1000.00 van zijn vrouw.....dat is wel twee keer een basisinkomen. Met dit gegeven werd ik minder enthousiast ...tuurlijk heeft hij zijn baan opgezegd...maar hij nu niet een zzp er door boeken te schrijven.? Je hoeft mijn reactie niet te plaatsen, maar ben benieud of dit wist?
  Cath

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste 'zonnetje', ik heb je reactie toch even geplaatst omdat ik anders niet weet hoe ik je zou moeten antwoorden.

   Gerhard keert zichzelf inderdaad €1000,- per maand uit. En ja, in zijn boeken staat ook dat zijn vrouw een aantal dagen per week werkt en dat dit zorgt voor nog eens €1000,- per maand. Of Hormann echt ZZP’er is weet ik niet maar ik dacht van niet. 'Van schrijven word je niet rijk' zegt hij ook in dit boek. Maar het zal wel voor een klein beetje extra inkomsten zorgen denk ik. De titel van het boek is daarom ook ‘plakbandpensioen’, het is aan elkaar geplakt met allerlei kleine stukjes. Hij omschrijft het zelf zo:
   ... een snufje spaargeld, een partje prepensioen, een ons ontslagvergoeding, een klontje koopsompolis, een gesnipperd uitje uitzendwerk, duizend gram dividend, een half ons huurinkomen en een wolkje WW, dat al roerend aan de kook wordt gebracht door je werkende partner op een eenpitskookplaat’.
   Verder noemt hij nog ‘… een beetje Airbnb, een milligram moestuin en een mespuntje Marktplaats.’
   Het plakbandpensioen is een aansporing om er in alle gevallen, onder alle omstandigheden (dus ook als jouw geval er heel anders uitziet), het beste van zien te maken zonder de suggestie te wekken dat dat altijd eenvoudig is of zelfs maar mogelijk.

   Verwijderen
 2. Wendy, je hebt gelijk. Het moet toegespist worden op je eigen situatie en ja...dat heeft hij bereikt. We praten erover en we denken er over na hoe wij met 'plakband' aan de slag kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Uit de blog te lezen is het een handig boek denk ik. Ik bedoel, ik ben ook van plan om tot mijn 50ste te werken. Hoe ik dat precies ga aanpakken met mijn pensioenoverzicht moet ik nog uit zien te vogelen. Even maar eens dat boek zien aan te schaffen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker een handig boek Pieter. Een aanrader, net als de andere boeken van hem.

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...