27 april 2016

Een ander perspectief

Mijn trouwe Twittervolgers kan het bijna niet zijn ontgaan en ook mijn bloglezers zouden het kunnen hebben opgemerkt. Sinds maart van dit jaar - woensdag 16 maart om precies te zijn - is ons 'aardse' leven in zekere zin een beetje op z'n kop gezet. Zo kan ik het toch wel omschrijven. Deze keer niet door een treffend bijbelgedeelte, inspirerende preek van John Piper of een bemoediging van Elizabeth George. Nee, deze keer zijn we aan het denken gezet door een nuchtere, humoristische en wijze Nederlander die luistert naar de naam Gerhard Hormann. Misschien zegt zijn naam jullie (nog) niets maar als je de moeite wilt nemen om zijn boeken te lezen - of zijn blog - kan het bijna niet anders dat zijn ideeën en tips je leven op een aantal punten gaan veranderen (of op z'n minst een klein beetje beïnvloeden).

Een bijzondere woensdagavond
Het begon zoals gezegd op een avond in maart. Mijn man las (als eerste) de bijlage 'Geld en Goed' van een regionale krant en zag een foto van een relaxte man in een tuinstoel. De bijbehorende titel luidde: '55 en toch al lekker met pensioen'. Je snapt dat de interesse van mijn - inmiddels bijna 52-jarige - echtgenoot was gewekt. Lachend drukte hij mij de krant in mijn hand en de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat er sinds die betreffende avond geen dag voorbij is gegaan in ons gezin waarop de naam 'Gerhard Hormann' niet meer is gevallen. We volgden hem al snel op de sociale media en binnen enkele dagen zaten wij met zijn boeken op de bank.

De kern van zijn boeken
Misschien vraag je je nog steeds af wat is er zo bijzonder aan de boeken van deze politicoloog, planoloog en journalist? Ik ga een poging doen om het kort uit te leggen. Hormann richt zich de afgelopen jaren op boeken waarin hij pleit voor aflossing van de hypotheek en controle van de eigen financiën, waardoor ruimte ontstaat om minder te gaan werken.
Zijn eerste boek Hypotheekvrij! verscheen in 2012. Het is een semi-autobiografisch verslag, waarin wordt gepleit om in korte tijd de aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Geïnspireerd door diverse schrijvers wilden Gerhard en zijn vrouw niet langer afhankelijk zijn van banken en financieel adviseurs. Zij namen liever het heft in eigen handen en wilden hypotheekrente besparen. In zijn volgende vier boeken borduurt hij nadrukkelijk voort op dit thema, en koppelt hij het aflossen van de hypotheek en het controle krijgen over de eigen financiën aan minder werken, vervroegd pensioen en onthaasting.


In 2013 verscheen Helemaal vrij!, in 2014 Het nieuwe nietsdoen,  in 2015 De omgekeerde werkweek en in 2016 Het plakbandpensioen. (Dit laatste exemplaar heb ik overigens nog niet gelezen maar hiervan volgt binnenkort een aparte recensie).


Maar, ik wil er direct bij opmerken dat zijn boeken niet alleen maar gaan over hypotheken en pensioenen. Als dat zo zou zijn, was ik - als een 'sul' met betrekking tot geldzaken - al snel afgehaakt. De boeken gaan over veel meer onderwerpen die je aan het nadenken zetten. In sommige gevallen lijken zijn boeken op het moderne 'Omdenken' waar Berthold Gunster de grondlegger van is.
Zo kun je bijvoorbeeld lezen over:
  • Duurzaam leven
  • Het zoeken naar inspiratie
  • Thuis op vakantie (staycation)
  • Het proberen de politiek te slim af te zijn
  • Je niet te gedragen als een kuddedier
  • Het belang van slapen, bewegen en gezond leven
  • Gelukkig leven met minder geld
  • Het verlenen van mantelzorg
  • De definitie van het 'nieuwe nietsdoen'

Wat betekent het concreet voor ons?
Nu zijn de adviezen en ideeën van Hormann natuurlijk niet één op één op onze situatie van toepassing - met één salaris is het namelijk erg moeilijk, zo niet onmogelijk om versneld onze hypotheek af te lossen - maar met veel andere tips en ideeën die aangekaart worden in zijn boeken konden we direct aan de slag. De afgelopen weken hadden we gespreksstof genoeg (en nog steeds houdt het ons bezig). We kropen samen achter de computer, logde in bij www.mijnpensioenoverzicht.nl en sloegen aan het rekenen.
Na een aantal uren intensief praten en nadenken, kwamen we erachter dat het financieel kan gaan lukken voor mijn man om een heel aantal jaren eerder te stoppen met werken. (Wat natuurlijk niet wil zeggen dat hij de hele dag op de bank gaat zitten). Alleen al het idee, doet mijn man heel anders tegen zijn werk aankijken, ook al duurt het nog een aantal jaren. Het geeft hem nu al een zekere rust dat hij met de pittige baan die hij nu heeft niet tot z'n 68e hoeft door te gaan. Maar goed, er kan in de komende jaren nog veel veranderen, we hebben natuurlijk niet alles zelf in de hand. Bovendien hoop ik dat de Opname van de Gemeente wel plaatsgevonden zal hebben want dan pas dán zijn we werkelijk vrij!


          

Tot slot is het leuk om dit interview met Hormann te luisteren. Na zo'n 31 minuten vertelt hij wat er nog meer is veranderd in z'n leven naast het aflossen van hun hypotheek.

'Je levensgeluk hangt niet af van een vakantie naar de andere kant van de aardbol'  

'Je wordt een heel ander mens als je tot de ontdekking komt dat je gelukkig bent als je met een glas water en een bibliotheekboek in de zon kunt zitten' 


Heb jij er wel eens over nagedacht - of er met je partner over gesproken - om jullie hypotheek versneld af te lossen zodat je man eerder met pensioen kan gaan? Als het mogelijk zou zijn, zou je hier dan voor kiezen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...