Uitslag onderzoek naar waarde van thuisblijfouders

In september heb ik jullie in dit blogbericht gevraagd om mee te doen aan een onderzoek van Saskia Roskam naar de waarde van de thuisblijfouder. Hoewel de echte 'waarde' van thuisblijfouders natuurlijk nooit in geld is uit te drukken, is de uitslag toch wel aardig om te zien. Vandaag zijn de resultaten van het onderzoek gepubliceerd en ik wil ze graag delen met jullie. 

Thuisblijfouders gaven aan gemiddeld 91 uur per week aan het werk te zijn. Dat is meer dan het dubbele van een 40-urige werkweek! Natuurlijk vertaalt de waarde van liefde zich niet in een salarisstrookje. En natuurlijk werkt de formeel werkende ouder ook hard. Maar in deze tijd waar men ogenschijnlijk zelfwaarde sterk verbindt met hun werk, is het misschien interessant om eens te kijken wat de marktwaarde van thuisblijfouders is volgens het financiƫle systeem.
In dit onderzoek wordt de thuisblijfouder vergeleken met het runnen van een startende onderneming. Als echte zelfstarter ben je alles en iedereen tegelijk. Je hebt geen vakantiedagen, kan geen ziekteverlof opnemen en er is geen dertiende maand. Bakkenvol met liefde stop je in je werk.

Project management
Als multitasking project manager pur sang organiseert ze alles om de kinderen heen. Ze werkt onregelmatige uren, kookt regelmatig voor een klein leger (aan vriendjes en vriendinnetjes), organiseert vaak kleine evenementen, etc. De uren die ongeregistreerd thuis gemaakt worden, zijn van meerwaarde.

De resultaten zijn weergegeven in een infographic:


€72.297,78 per jaar zou de thuisblijfouder verdienen als deze een aangepast salaris zou krijgen voor alle dagelijkse werkzaamheden. Dat blijkt uit een onderzoek van Viking dat is uitgevoerd onder 700 Nederlandse en Vlaamse thuisblijfouders.

Extra toelichting
Nog even een kleine toelichting bij de infographic: Omdat in het gros van de gevallen de thuisblijfouder een moeder is, wordt in dit artikel gesproken over ‘ze’ en mama. Maar het onderzoek erkent dat er ook mannen zijn die de zorg van de kinderen in het dagelijks leven op zich nemen. Vandaar dat de werktitel thuisblijfouders is en het een salaris representatief is voor zowel mama als papa.
Het bedrijf waar Saskia voor werkt, wil vooropstellen dat het niet pleit voor een wettelijke invoering van een salaris voor thuisblijfouders. Werkende ouders willen we niet in diskrediet brengen. Iedere ouder werkt hard voor zijn kind.
Ze besloten simpelweg om een uitstapje te maken naar het ‘thuiskantoor’ van de thuisblijfouder. Waar houdt mama (of soms ook papa) zich in een week zoal mee bezig? En welke marktwaarde zou het financiĆ«le systeem ze toerekenen als ze voor alle wekelijkse taken een aangepast salaris kregen?
Uitleg bij de cijfers: De gemiddelde leeftijd van de kinderen (6jr) is gehanteerd als ervaringsniveau. Daarnaast is de loonwijzer gehanteerd om te bekijken wat de specifieke beroepen met die jaren ervaring gemiddeld verdienen. Omdat moeders geen vakantie kennen, hebben ze de weeksalarissen maal 52 vermenigvuldigd om het totale jaarsalaris vast te stellen.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Saskia Roskam.

Reacties