9 december 2014

Bijbelstudie (12) - Tekst-voor-tekstanalyseAls alternatief voor de hoofdstukanalysemethode van Bijbelstudie (hoofdstuk 10), waarin je de principes van observeren, interpreteren, verbanden leggen en toepassen op een systematische manier toepast, is de tekst-voor-tekstanalyse van een Bijbelgedeelte heel bruikbaar als je geen tijd hebt voor een diepgaande studie.
In plaats van een uitgebreide overzichtstudie, hoofdstukanalyse en boeksynthese laat een tekst-voor-tekstanalyse je elke tekst van een bepaald gedeelte bestuderen vanuit vijf gezichtspunten, waarbij het speciale invulblad voor tekst-voor-tekstanalyse wordt gebruikt.
De vijf dingen die je bij elke tekst doet zijn:
 • Een persoonlijke parafrase schrijven van het gedeelte.
 • Een aantal vragen bedenken en alle antwoorden die je kunt geven erbij schrijven.
 • Verwijsteksten erbij zoeken.
 • Een aantal inzichten die je hebt verkregen opschrijven.
 • Een korte, persoonlijke toepassing schrijven.
De tekst-voor-tekstanalysemethode van Bijbelstudie houdt in dat je een Bijbelgedeelte uitkiest en dat gedetailleerd bestudeert door middel van vragen stellen, verwijsteksten zoeken en een parafrase schrijven van elke tekst. Daarna schrijf je een haalbare, persoonlijke toepassing op bij elke tekst die je bestudeert.

Hoe ga je te werk?
 1. Schrijf een persoonlijke parafrase. Schrijf de tekst in je eigen woorden op. Blijf bij de inhoud van de tekst en probeer hem niet uitgebreider te herschrijven. Korter is beter.
 2. Schrijf een aantal vragen, antwoorden en observaties op. 
 3. Zoek bij elke tekst een aantal verwijsteksten. 
 4. Schrijf op welke inzichten je bij elke tekst hebt verkregen.
 5. Schrijf een korte, persoonlijke toepassing op bij elke tekst.
Tips: gebruik je favoriete Bijbelvertaling, gebruik de invulbladen erbij (blz. 228-229) en kijk naar de voorbeelden op de bladzijden daarvoor.

Met de tekst-voor-tekstanalyse van deze 12 manieren op je weg in de Bijbel te vinden, is er voor mij een einde gekomen aan deze serie. Wil je er meer over lezen, dan raad ik van harte aan om het gelijknamige boek '12 manieren op je weg in de Bijbel te vinden' van Rick Warren aan te schaffen.
Je zult er geen spijt van krijgen, het bevat een schat aan informatie en handleidingen. Van harte aanbevolen!2 opmerkingen:

 1. Wow Wendy, dit is zeker heel interessant geweest, Ik sta soms heel lang stil bij een enkel vers, dan kom ik er als het ware niet voorbij :) Deze methode zou ik dan mooi toe kunnen passen! Dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed artikel. Dankje. Lekker gemakkelijk toepasbaar.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.