22 juni 2014

Bijbelstudie (6) - Onderwerpstudie

Een van de spannendste methoden om de Bijbel te bestuderen is het onder de loep nemen van een bepaald onderwerp. Deze 'onderwerpmethode' lijkt op de thematisch methode (zie deel 4 in deze serie), maar er zijn een paar belangrijke verschillen. De onderwerpmethode neemt iets meer tijd in beslag dan de thematische methode omdat er meer teksten worden bestudeerd. Een ander verschil is dat je bij de onderwerpmethode niet van tevoren bepaalt welke vragen je wilt stellen.

De onderwerpmethode van Bijbelstudie houdt in dat je een Bijbels onderwerp kiest en dat traceert in een enkel boek van het Oude of Nieuwe Testament of in de hele Bijbel, om zo te  ontdekken wat God over dat onderwerp zegt. Je kunt hierbij gebruik maken van allerlei naslagwerken.

Een onderwerpstudie zou belangrijk kunnen zijn om de volgende redenen:
 • Je kunt het Woord van God op deze manier systematisch, logisch en methodisch bestuderen. 
 • Je kunt de Bijbelse leer als geheel zien doordat Bijbelse waarheden erdoor in het juiste perspectief komen te staan. 
 • Je kunt een onderwerp bestuderen dat jou speciaal interesseert en deze methode biedt variatie in jouw persoonlijke Bijbelstudie. 
 • Het aantal onderwerpen in de Bijbel dat je bestuderen kunt, is bijna oneindig!
Hoe begin je?
 1. Maak een lijst van woorden (synoniemen en antoniemen), uitdrukkingen, gebeurtenissen en andere zaken die iets met jouw onderwerp te maken zouden kunnen hebben.
 2. Pak naslagwerken erbij en begin met het verzamelen van alle teksten die je kunt vinden over het onderwerp.
 3. Zoek elke verwijstekst op, lees en bestudeer die en schrijf je eigen bevindingen en inzichten op. Zorg er hierbij wel voor dat je ook steeds de context van een tekst hebt nagekeken, zodat je er zeker van kunt zijn dat je de tekst juist interpreteert. Je kunt vervolgens zo veel mogelijk vragen bedenken bij elke tekst. (Wie, wat, waarom, hoe, waar, wanneer)
 4. Wanneer je al de teksten hebt bestudeerd, zul je ontdekken dat sommige verwijsteksten elkaar op een logische manier aanvullen en dat ze over dezelfde dingen gaan als het onderwerp dat je aan het bestuderen bent. Orden deze teksten naar categorie.
 5. Maak een samenvattend overzicht van je studie. Deel verwijsteksten in in logische groepen en zet dit vervolgens weer in een logisch schema. (Je zou je studie later eventueel kunnen delen met anderen).
Een aantal onderwerpen om uit te kiezen zouden kunnen zijn: Wonderen, Beloften, Profetieën, Het gezin, Discipelen maken of Dieren.

Op blz. 122-132  op deze website vind je een invulschema dat je goed kunt gebruiken bij deze Bijbelstudiemethode.


1 opmerking:

 1. Duidelijk! Zo maak ik veelal mijn spreekbeurten en blogseries... het onderwerp krijg ik vaak in gedachten door gesprekken en dan denk ik.... hhhm, daar moet ik eens dieper induiken.
  Mooie serie Wendy, thanks. De Bijbel is geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.