13 februari 2012

Dit wordt jouw jaar - Ben Tiggelaar

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: De titel zou ik anders gekozen hebben maar de inhoud van het boek is inspirerend. Van begin tot eind biedt de schrijver handreikingen om je 'in beweging te krijgen'. Misschien heeft niet iedereen het nodig om actief te worden maar Tiggelaar spoort de lezer met concrete, praktische tips aan om je leven structuur te bieden.

Ieder jaar nemen miljoenen mensen zich voor iets te veranderen in hun leven. Vaak aan het begin van het jaar maar ook bv. tijdens hun vakanties of na een bijzondere ervaring. Graag willen veel mensen hun leven een positieve impuls geven. Dat kan zijn op het gebied van je gezondheid maar ook om bijvoorbeeld een betere balans te zoeken tussen werk en thuis. Onlangs heb ik nog een lijstje op mijn weblog gezet met goede voornemens. Toch falen de meeste pogingen echter en geldt voor de meeste mensen dat hun wensen niet uitkomen. Vaak lopen ook in bedrijven veranderingsinspanningen op niets uit.
Tiggelaar, die tevens ook ambassadeur bij Compassion is, schrijft dat de oorzaak hiervan vaak ligt in het feit dat we te weinig weten over de werking van ons eigen gedrag en ik denk dat hij daarin gelijk heeft. Op blz. 25 staat: 'Het leeuwendeel van ons gedrag komt onbewust tot stand. Onder psychologen circuleert al enige jaren een vuistregel van maximaal 5% bewust, gepland gedrag en minimaal 95% onbewust, automatisch gedrag.'
We denken dat we ons gedrag bv. kunnen veranderen door 'wilskracht' of 'doorzettingsvermogen' of 'iets willen' maar in veel gevallen is dit te weinig om echt verandering te  krijgen. Toch is er ook een klein percentage mensen dat het wel lukt om hun wensen in resultaten om te zetten.
Wat moeten we dan wél doen? Daarover gaat juist dit boek.
In 12 korte hoofdstukken wordt uiteengezet hoe we als mens in elkaar zitten en wat we nu juist kunnen doen om ons gedrag wél veranderd te krijgen.
Op de site van de bevlogen trainer en schrijver: Tiggelaar.nl is ook een werkboek te downloaden.
Er staat overigens nog veel meer aan handige informatie op de site. Wie dat interessant vindt kan HIER kijken.

Mooi aan het boek is dat de schrijver zelf ook christen is en daar ook openlijk van getuigt wanneer hij schrijft over het 'credo' voor zijn leven. Twee Bijbelteksten die hij uitgekozen heeft, heeft hij tot leidraad gemaakt in zijn leven, hoewel hij zegt dat je nooit helemaal klaar bent met het formuleren van je credo.

Matteüs 6: 33 'Maar zoekt eerst Zijn Koninkrijk en Zijn gerechtigheid en dit alles zal u bovendien geschonken worden'  
Matteüs 5: 16
'Laat zo uw licht schijnen voor de mensen, opdat zij uw goede werken zien en uw Vader, die in de hemelen is, verheerlijken '.

Ook voegt de auteur  er aan het einde van het boek nog treffend aan toe dat het niet alleen de moeite waard is om van de komende maanden 'jouw jaar' te maken, maar dat het minstens even waardevol is om andere mensen in je omgeving te helpen om er 'hun jaar' van te maken. 

Zoals eerder gezegd, het boek geeft veel praktische handvatten en je kunt er direct mee aan de slag gaan. Voor mij persoonlijk had in het iets boek meer verweven mogen worden dat je de keuzes/plannen die je maakt ook biddend moet doen en niet alleen zelf moet kiezen of bepalen. Verder kan ik iedereen aanraden dit boek eens te lezen en je voordeel ermee te doen. Op zijn website en op YouTube zijn nog meer inspirerende video's van Ben Tiggelaar te vinden.


2 opmerkingen:

  1. Wat leuk, dit boek heb ik aangevraagd bij de bieb, nu krijg ik ongevraagd al een voorproefje!

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.