25 januari 2012

Rachel - een vrouw die geleerd heeft om te wachten

Vorig jaar heb ik het leven van Sara bestudeerd in de Bijbel. Een  vrouw die ondanks haar zwakke kanten een buitengewone vrouw was waar we veel van kunnen leren.
Afgelopen jaar heb ik mij verdiept in het leven van Rachel.
In de Bijbel staat niet zo heel veel over haar vermeld (zie Genesis 29-31) maar als je naar het leven van haar man Jakob kijkt en zijn omgang met haar, zijn er al gauw een aantal dingen die je opvallen. Voor mijzelf heb ik er aantekeningen van gemaakt maar ik pak er nu zomaar een aantal dingen uit die mij aan het denken gezet hebben.


* Toen Jakob verliefd werd op Rachel moest hij 7 jaar lang werken om uiteindelijk met haar te kunnen trouwen. Wat moet dit voor Rachel ook een lange tijd geweest zijn. Hoe zou zij de tijd hebben doorgebracht als herderin met 'wachten' op haar toekomstige man? In de ogen van Jakob waren het enkele dagen (Gen.29:20) hoe heeft zij dat beleefd?

* Hoe moet Rachel zich uiteindelijk hebben gevoeld toen ook zij bedrogen werd door haar vader Laban. Hij gaf Jakob aan Lea en niet aan haar. Ik kan me zo voorstellen dat ze hier enorm verdrietig over is geweest, zich bedrogen voelde en boos is geweest. Het staat er allemaal niet bij, maar als je je in haar situatie verplaatst, zou je je in kunnen denken dat ze iets van deze gevoelens gehad moet hebben.

* Gelukkig mag ze dan 'ook' met Jakob trouwen maar hoe zal ze dit ervaren hebben? De relatie tussen haar en Jakob zal veranderd zijn maar ook de relatie tussen haar zus Lea en haar. Er ontstaat dan ook enige tijd  later jaloezie aan de kant van Rachel omdat Lea wel kinderen krijgt maar zij niet. Ze weet wel dat Jakob van háár houdt maar kinderen kan hij haar niet geven. De situatie is schrijnend.

* Uiteindelijk krijgt ze een zoon: Jozef. Hij wordt de 'lieveling' van vader Jakob wat voor veel strijd zorgt in de familie. Hoe zou Rachel hiermee omgegaan zijn? Als moeder lijkt me dat heel moeilijk.

* Tenslotte sterft Rachel bij de geboorte van haar tweede zoon Benjamin. Zo had ze zich het leven met Jakob en haar zonen vast niet zo voorgesteld. Een hartverscheurende situatie...

Hoe boeiend de studie naar deze vrouw ook was, eigenlijk heeft mijn verdieping in deze vrouw juist heel veel vragen opgeleverd. Omdat de antwoorden niet in de Bijbel staan, zal ik het ook moeten loslaten en moeten laten rusten. Toch ben ik benieuwd hoe jullie hier tegen aankijken.

Kunnen jullie je voorstellen hoe Rachel zich in bovengenoemde situaties gevoeld moet hebben?2 opmerkingen:

  1. Tsja, dat gebeurt wel vaker... je gaat iets bestuderen en dan krijg je geen antwoorden maar vragen :)
    Ik heb nooit zo stil gestaan bij Rachels reacties en gevoelens. In die tijd hadden veel mannen meerdere vrouwen, dat was toch soort normaal. Dat ze niet van haar zoon Benjamin heeft kunnen genieten lijkt me wel erg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ooit een film over het leven van Jacob gezien. Daarin zag je ook Lea en Rachel. Ik denk dat Rachel veel pijn geleden heeft. Hoeveel ik ook van mijn zussen houd, ik zou het heel erg vinden om mijn man te moeten delen met één van hen. Het is niet natuurlijk. Ook als was het vrij normaal in die tijd. Rachel heeft dit nooit gewild; het was de keus van Laban, dat het zo gebeurd is.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.