2 februari 2010

Visie

Spreuken 11:14 zegt: 'Door gebrek aan visie gaat het volk ten onder, een keur van raadgevers brengt het tot bloei'. ( NBV)

Deze spreuk spreekt mij altijd zeer aan. Dit vers benadrukt hoe belangrijk het is om visie te hebben. In dit geval gaat het over 'het volk' in zijn algemeen maar ik denk dat het zelfde geldt voor je huwelijk, je gezin, je huishouden, je persoonlijk geestelijk leven en je bediening en gemeente. Niemand van ons kan leven zonder een visie voor z'n toekomst. Als we die niet hebben, zwalken we doelloos rond en gaan we 'ten onder'. Zonder visie lijkt het leven zinloos en sterven we langzaam maar zeker af. Wanneer je leeft zonder visie leef je 'reactief' en reageer je passief op de omstandigheden in plaats van ze actief aan te sturen. 'Reactief leven' is leven zonder vooruit te plannen en zonder een echt doel te hebben. Je laat het leven als het ware gewoon 'passeren'. Daarentegen betekent visie hebben: Je bewust zijn van de richting die je volgt. Dit hoeft niet te betekenen dat je precies weet wat er straks gaat gebeuren. Het gaat erom dat je weet dat je een toekomst en een doel hebt in het leven. Je mag erop vertrouwen dat God iets goeds in het vooruitzicht heeft, hier op aarde, of straks in de hemel.  

Het boek 'Uw erfgoed' dat ik een tijdje geleden gelezen heb, maakt je hier erg van bewust. In dit geval gaat het om het erfgoed dat je aan je kinderen meegeeft, geestelijk, emotioneel en sociaal gezien. De schrijvers benadrukken keer op keer hoe belangrijk het is om een plan te hebben voor de opvoeding en niet 'zomaar wat te doen'. Als je namelijk bijna sterft van de dorst is het te laat om een put te graven. Het is belangrijk van te voren die put te graven en vooruit te zien. Welke kant wil ik op met mijn kinderen, wat geef ik ze mee en hoe en wanneer? Belangrijk is ook om dit biddend en samen met God te doen. Het moet niet je eigen plannetje worden. Het is goed om de Bijbel erop na te slaan en te kijken wat er over opvoeden staat en op welke manier we dit praktisch kunnen invullen. Ook andere christen gezinnen kun je om raad vragen en ervaringen uitwisselen. Het boek bevat talloze handreikingen om visie te ontwikkelen en doelen op te stellen en op deze manier doelgericht bezig te zijn met de opvoeding van je kinderen.

Ook in je huwelijk kun je 'biddend' doelen stellen en met elkaar doorpraten over welke dingen nu werkelijk belangrijk zijn om met elkaar als doel te stellen. Welke kant wil je samen op? En zoals gezegd geldt dit ook voor je huishouden, je werk, en je geestelijk leven. Persoonlijk helpt het mij erg om al deze dingen op te schrijven om er zo een duidelijk beeld van te krijgen. Een 'geestelijk dagboek' bijhouden kan je hier bij helpen. (Hierover een andere keer meer).
Tot slot is het denk ik goed om op te merken dat het uiteindelijk niet gaat om 'ons' en 'onze doelen' en of we ze wel of niet gehaald hebben. Uiteindelijk gaat alles om Degene met de 'volmaakte' visie, de 'perfecte Planner'. Dat God in onze levens steeds zichtbaar en verheerlijkt mag worden, elke dag opnieuw.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.