Wie is jouw 'gelukscoach'?

Enkele weken geleden lazen we een opmerkelijk bericht in de krant. De titel luidde Stel prioriteiten en zeg vaker nee. Nu is zo'n titel op zich niet heel bijzonder want de laatste tijd kom je vergelijkbare koppen overal tegen. Veel mensen zijn druk, druk, druk en willen graag weten en leren hoe ze al hun bezigheden en activiteiten - het liefst op een zo ontspannen mogelijke manier - in 24 uur gepropt krijgen. (Wat volgens mij nooit gaat lukken maar dat terzijde)

De strekking van het artikel gaat dan er dan ook over hoe je ondanks een drukke agenda een gelukkiger en betekenisvoller leven kunt leiden. De geportretteerde dame uit Amerika zit er op de foto ontspannen bij op een bank en noemt zichzelf een 'geluksexpert'.

De coronatijd gaf een bepaald soort opluchting, aldus de expert. Er was geen dagelijkse to-dolijst of gehol van de ene naar de andere afspraak, en dat gaf lucht. Maar mensen zijn gewoontedieren en vervallen snel weer in hun oude patroon. We laten toe dat onze agenda volloopt en zeggen ja tegen allerlei verzoeken, zonder er bij na te denken. Ze vervolgt: Bedenk als eerste welke bezigheid jou gelukkig maakt en schrijf eens op hoe je je erbij voelt. Of blik terug op de afgelopen weken; welke momenten maakten je écht blij?
Bewaak ook de rest van je kostbare tijd en denk eerst na voordat je ingaat op verzoeken die belangrijke zaken in de weg staan. Zoals de tijd die je kunt doorbrengen met je vrienden en je gezin, of tijd voor je hobby; zaken waar je waarde aan hecht en die bijdragen aan je levensgeluk'.

Aan de zijkant van het artikel staan nog een paar opvallende tips:

  • Beschouw je weekend als een mini-vakantie. Beleef ieder moment. Door nieuwe ervaringen op te doen, vergroot je je creativiteit en geluksgevoel. 
  • Zorg dat je geen spijt krijgt van dingen die je graag had willen doen, maar nooit hebt gedaan.
  • Focus op de momenten die je gelukkig maken en maak hier tijd voor in je agenda. Zo maak je blijvende herinneringen waar je later met plezier op terugkijkt.

Tja...wanneer je bovenstaande punten even laat bezinken, klinken ze in zekere zin aantrekkelijk. Door deze dingen te doen, zou je als het ware je eigen 'geluksgevoel' kunnen creëren. Je hebt het zelf in de hand. Geluk is zo als het ware 'maakbaar' als je er op een goede manier mee omgaat.

Wanneer je er iets dieper over nadenkt, zul je (als christen) heel gauw doorhebben dat deze dingen niet zo makkelijk gaan. In feite zijn ze gewoon niet waar!
Mensen kunnen hun eigen geluk en geluksmomenten niet creëren of plannen. We leven in een gebroken schepping en alles hier op aarde is hieraan onderworpen. We denken soms dat we kunnen regelen hoe we ons voelen maar in feite kunnen we hier maar weinig aan doen. Zelfs een 'gelukscoach' kan hieraan niets veranderen. Hoe leeg je agenda uiteindelijk ook zal zijn, het geeft geen garanties voor wáár geluk. Wellicht geven sommige dingen even een blij gevoel maar deze euforie zal waarschijnlijk van korte duur zijn. Het zal geen blijvende, echte vreugde of geluk geven als we het zoeken in het soort dingen als een lege agenda of ontspanning.

Dirk de Wachter, een bekende Belgische psychiater, verwoordde het zo:

We zijn te geobsedeerd met geluk. We zijn te zeer bezig met gelukkig zijn. We willen dat alles leuk, leuk, leuk is. En dat lijkt me een vergissing. We moeten in dit aardse leven aanvaarden dat het af en toe een klein beetje lastig kan zijn. Een klein beetje, liefst niet te veel. Maar we hebben het moeilijk met de kleine lastigheden van het gewone leven. We lijken niet te kunnen accepteren dat het dagelijkse leven af en toe een klein beetje gewoon en een klein beetje verdrietig is.
Voorheen konden we uitkijken naar een hemel na dit leven, waar het leven goed zou zijn. Deze hemel is afgeschaft, dat paste niet meer in de begroting. Nu willen wij zo nodig de hemel hier. Met onze westerse hoogmoed denken we ook dat we deze hemel kunnen maken, produceren of zelfs kunnen kopen. Dat lijkt me een meritocratische vergissing: dat we dat kunnen grijpen. En dit streven naar een onmogelijke regen van geluk zorgt voor veel miserie, depressie en vermoeidheid.
Meestal hebben we nog niet voldoende aan het gewone geluk, maar we willen zo nodig fantastisch gelukkig zijn. De meeste mensen willen dat alles ongelofelijk is. Niet zomaar een beetje content, maar fantastisch.
Na het weekend kom je op je werk en men vraagt wat je gedaan hebt. 'Oh gewoon, een beetje thuis geweest.' Dan is de reactie: 'gaat het wel, ben je ziek?' We moeten verre reizen maken. Heel ver, zo ver: maar als je op de aardbol maar ver genoeg gaat, dan kom je gewoon weer terug bij je huis uit.

Lees hier verder voor het hele artikel. 

Wat De Wachter hierover zegt, is treffend en waar. We moeten accepteren dat we ons in dit leven niet altijd gelukkig voelen en dat er tegenslagen zijn. Of onze agenda nu vol is of niet. 

En dan komen we bij de kern van wat ik over dit krantenartikel wil zeggen. Ten diepste is er maar Eén persoon die ons waarlijk, écht gelukkig kan maken. Laten we eens kijken naar wat de Gods Woord over geluk zegt.

Schep vreugde in de HEERE, dan zal Hij u geven wat uw hart verlangt (Psalm 37:4).

Hoe groot is Uw goed, dat U weggelegd hebt voor wie U vrezen, dat U bereid hebt voor wie tot U de toevlucht nemen ten aanschouwen van de mensenkinderen (Psalm 31:20).

Zeker, zalig (gelukkig), die het woord Gods horen en het bewaren (Lucas 11:28).

Deze dingen heb Ik tot u gesproken, opdat Mijn blijdschap in u zal blijven en uw blijdschap volkomen zal worden (Johannes 15:11).

Dit zijn zomaar een paar voorbeelden uit Gods Woord waarin gesproken wordt over geluk, blijdschap en vreugde. Deze zijn alleen in de Bijbel te vinden en hij staat er vol mee! Alleen bij God en Zijn Zoon Jezus Christus is ware blijdschap te vinden. Het is niet een kortdurend moment van geluk wanneer je Hem kent, het is een eeuwig durende vreugde dat alleen bij Hem te vinden is. Hij is onze perfecte 'gelukscoach' en wil ons elke dag helpen en leiden, in voor- én tegenspoed.

Ik zou zeggen: lees de Bijbel en ontdek dat we alleen bij en in Hem werkelijke vreugde en ons diepste en blijvende geluk zullen vinden.


Reacties

  1. Interessante blog Wendy, het leven is niet maakbaar en De Wachter heeft met zijn woorden de spijker op de kop geslagen (ik herinner me dat ik de aflevering waarin hij deze uitspraken deed, heb gezien). Er is geen geluk buiten de Heer om! Uiteraard zijn er dan ook nog bijbelse principes (zoals een rustdag na 6 dagen werken) waar we ons aan moeten houden om de zegen ervan te kunnen ervaren.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.