Het blijft bijzonder wanneer een tekst uit de Bijbel op verschillende manieren en dan ook nog binnen een paar dagen op je weg komt. Deze keer gaat het om de verzen 7 en 8 uit de eerste brief van Timoteüs:
Want wij hebben niets op de wereld medegebracht; wij kunnen er ook niets uit medenemen. Als wij echter onderhoud en onderdak hebben, dan moet ons dat genoeg zijn.
Dat ik afgelopen week in het boek 'Vrouw Vandaag' ook nog onderstaand gedeelte las, was niet toevallig. Stof tot nadenken!
Consumentisme
De dingen waar jij je geld aan uitgeeft, laten iets zien van wat jij gelooft. Het laat zien waar het verlangen van jouw hart ligt. Je kunt zo druk zijn met de laatste trends in de mode, je interieur dat er per seizoen toch anders uit moet zien of de laatste hypes op voedingsgebied, dat het wel lijkt of deze tijd alle is wat er is. 'Adventvergetelheid' noemt Herman Paul dat. Die vergetelheid treedt op als het verlangen naar Gods toekomst naar de achtergrond verdwijnt. Soms kun je het als gezin zo goed hebben dat je niet meer verlangt naar Jezus' komst. Je kunt als moeder zo druk zijn met de dingen die voorbijgaan, dat je vergeet dat deze tijd hier een 'tussentijd' is. Dat je vergeet over de tijd heen te kijken. In de Bergrede leert Jezus ons om niet bezorgd te zijn over wat we eten zullen of waarmee we ons kleden zullen want onze Vader in de hemel weet wat wij nodig hebben (Matt. 6:25-34). Hij leert ons om geen schatten op aarde te verzamelen (Matt. 6: 19-21).
Op de eerste plaats moet altijd ons zoeken naar het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid staan. In het vertrouwen en verwachten van Hem vind je grote vreugde, rust en vrede. Ook in het voeren van je huishouding. Alles wat je doet en koopt staat dan in een ander kader. In de brief aan de Hebreeën worden we aangespoord zonder geldzucht te handelen en tevreden te zijn met wat we hebben. Dat is niet zomaar een leefregel, maar het heeft alles te maken met een heel mooie belofte. Het is dezelfde belofte die ook Jozua kreeg toen hij aan de grens van het beloofde land stond: 'Ik zal u beslist niet loslaten en Ik zal u beslist niet verlaten'. Vertrouwen en tevredenheid horen bij elkaar.
Tevredenheid is een belangrijk bijbels thema. 'Als wij echter voedsel en kleding hebben, zullen wij daarmee tevreden zijn', zegt Paulus in de brief aan Timoteüs (1 Tim. 6:8). Het verlangen naar altijd meer, altijd anders, altijd beter, is eigenlijk net zoals geldzucht. Het is een gevaarlijk verlangen dat je kan doen afdwalen (1 Tim 6:10). Dit verlangen kan je doen vergeten dat onze tijd hier een tijd is van verwachting waarin we 'de goddeloosheid en de wereldse begeerten verloochenen en (...) bezonnen, rechtvaardig en godvruchtig leven (Titus 2:12). Dat zijn ook belangrijke waarden wanneer het gaat om het huishouden.Wanneer we godvruchtig en rechtvaardig leven vanuit tevredenheid en verwachting zal dat invloed hebben op ons koopgedrag en onze zorg voor het milieu. Rechtvaardigheid en zorg voor het milieu horen bij een christelijk leven en consuminderen zou niet een nieuw concept voor ons moeten zijn. Er is tegenwoordig veel aandacht voor gezond eten, groener leven, lokale producten, eerlijke handel en consuminderen. Dat is goed, maar ook deze dingen kunnen een afgod worden als we dit het belangrijkste in ons leven laten zijn en er helemaal in opgaan. Hoe kun je dit voorkomen?
Door je oog gericht te houden op de kern van het evangelie: Jezus is gekomen om zondaren te redden en Hij zal wederkomen om Zijn Koninkrijk te vestigen. 'Ons burgerschap is echter in de hemelen, waaruit wij ook de Zaligmaker verwachten, namelijk de Heere Jezus Christus' (Fil. 3:20). Als je daarover gepassioneerd bent, komt ook je consumentengedrag vanzelf in een ander licht te staan.
'Tevredenheid is een belangrijk Bijbels thema'. Ik zou haast willen zeggen, tevredenheid is de sleutel tot een gelukkig leven. Mooi stukje Wendy!
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor dit mooi stukje. Ik denk dat het gat in je hart en verlangen naar voldoende pas echt gevuld wordt als we Jezus kennen en steeds meer van Hem gaan houden. Idd zoals jij schrijft: je oog gericht houden op de kern van het evangelie. De kern is een persoon. Hij leeft en helpt ook met het rentmeesterschap.
BeantwoordenVerwijderen