11 december 2021

Bijbellezen... komen we er nog aan toe?

 


Een bekende predikant heeft eens gezegd: 'Er is in onze tijd sprake van bijbels analfabetisme, zelfs onder de kinderen van God.' Helaas moet ik - ook bij mijzelf - concluderen dat dit waar is.

Laten we het maar gewoon eerlijk tegen elkaar zeggen: veel christenen vinden het moeilijk om zelf de Bijbel te lezen of te bestuderen. Vaak stellen wij ons tevreden met datgene wat wij van anderen ontvangen voor ons geestelijk leven in plaats van zelf dingen te gaan ontdekken in Gods Woord. Nu is op zich niets mis met het luisteren naar kerkdiensten, bijbelstudies en podcasts, het lezen van geestelijk opbouwende boeken of christelijke kranten of tijdschriften. Maar… komen deze ‘middelen’ op de eerste plaats of vergeten we niet 'iets' heel belangrijks?

De afgelopen maanden ben ik bij mijzelf eens te rade gegaan en ik zag op de lijst met gelezen boeken die ik bijhoud een enorme opsomming van titels. Zoals gezegd is er niets mis met het lezen van goede boeken maar ik ben er wel achter gekomen dat het lezen van boeken, christelijke kranten en tijdschriften dagelijks vaak meer tijd in beslag neemt dan het lezen van Gods Woord.

Nu zou ik ervoor kunnen kiezen minder boeken te lezen omdat het dan in balans is maar gaandeweg is mij duidelijk geworden dat ik juist méér in de Bijbel wil gaan lezen en minder ‘wat mensen ergens van vinden of zeggen’. Ik heb een tijdje nagedacht over welke vorm in hiervoor zou gebruiken. Ik schreef er al eens een blog over en inmiddels ben ik zover dat ik heb gekozen voor het Stg.Yarah Bijbel College. Sinds september volg ik een aantal basislessen en vanaf januari wil ik de verdiepende lessen lezen en bestuderen. Het is de bedoeling eerst de Bijbel zelf te lezen en aansluitend deze lessen te bestuderen als toelichting en verdieping.

De komende zeven jaar wil ik de hele Bijbel aandachtig doorlezen in mijn stille tijd (dat is ongeveer een half hoofdstuk per dag) in combinatie met het Yarah Bijbel College. ’s Morgens wil ik aan het begin van de dag een gedeelte lezen (ik heb hier een passend schema voor gemaakt) en ’s avonds wil ik het opnieuw lezen omdat hetgeen je herhaalt nóg beter blijft hangen. Ook lees je een tweede keer soms even nét weer andere dingen in hetzelfde stukje tekst dat je een eerste keer niet 'zag'. Tot nu toe las ik 's avonds vaak opbouwende boeken en - hoe goed ook - dat wil ik een stuk gaan minderen. Ik weet dat dit gevolgen heeft voor het aantal recensies dat ik kan schrijven op mijn weblog maar daar leg ik mij bij neer.

Er komt zoveel op onze weg tegenwoordig door de (sociale) media en het snelle leven waar we middenin zitten, er is zoveel afleiding en ‘ruis’ op de lijn dat ik steeds meer tot de ontdekking kom dat Gods Woord het enige is dat betrouwbaar en waar is en waar je altijd van op aan kunt. Zijn Woord geeft aan welke richting we in het leven op moeten gaan. Alleen Zijn Woord geeft rust, hoop en kracht.

Wil jij in het nieuwe jaar - of misschien nu al - ook meer bijbellezen en je verdiepen in Gods Woord, overweeg dat eens een passend bijbelleesrooster te gebruiken. In dit blogbericht. dat ik elk jaar bijwerk, vind je allerlei suggesties. Wellicht zit er ook iets tussen voor jou waar je mee verder kunt!

 

8 opmerkingen:

 1. Ik hoor het veel dat er zo weinig in God 's Woord wordt gelezen.
  Heel jammer!
  Mooi dat je het op deze manier gaat oppakken.
  Zelf ben ik veel aan het lezen in de Bijbel. Wat een rijk boek, ik ontdek steeds meer.
  Ik teken in een van mijn Bijbels, de bijschrijfbijbel.
  Velen vinden het leuk om deze door te bladeren en worden er zelfs door geraakt en geïnspireerd.
  Fijne kerst en succes met het bestuderen van het Woord!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op 1 of andere manier denken velen dat Bijbellezen saai is, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Ik schrijf en teken ook veel in mijn Bijbel, zoals Yvonne zegt. Dat brengt leven, je gaat als het ware in gesprek met God, met Zijn Geest die alles inspireerde. Ik lees de ene dag meer dan de andere, mar heb wel een vast tijdstip ('s ochtends vroeg).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je aanvulling Marja. En inderdaad, Bijbellezen is zeker niet saai. Ik ontdek ook elke keer weer nieuwe dingen ook als ik soms een gedeelte al vaker heb gelezen.

   Verwijderen
 3. Ik ben er ooit mee begonnen. Maar gestopt omdat ik iedere keer vastliep op de details die ik ging onderzoeken. Ik wil graag de brieven van Paulus lezen. Met uitleg.

  Heel veel succes en zegen. Jij kunt dit. Past het ook niet een beetje bij je, om het zo gestructureerd mogelijk te doen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook mooi om de brieven te gaan lezen. Leerzaam!
   En ja, het past inderdaad bij mij :)

   Verwijderen
 4. Goed van je! Mij helpt de ETS-Bijbelcursus om de Bijbel te lezen en ik heb er zoveel van geleerd.
  Na je Bijbel College begrijp ja al je boeken beter en kun je ze nog een keer lezen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verschillende familieleden hebben ook de ETS gedaan bij ons en er ook veel van geleerd, dus ik begrijp je helemaal. Ik hoop van dit Bijbel College ook veel te leren.

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.