Leg maar gewoon je hand, in die van onze Heer…

 

Een aantal jaren geleden, toen onze kinderen nog klein waren, zongen we met hen vaak allerlei christelijke liedjes. Een bekend nummer luidt:

Je hoeft niet bang te zijn,
al gaat de storm tekeer,
leg maar gewoon je hand,
in die van onze Heer.

Het lijkt een eenvoudig liedje, maar de inhoud ervan gaat heel diep. We hoeven niet bang te zijn en mogen ‘gewoon’ onze hand in die van onze Heer leggen. Maar juist in dat woordje ‘gewoon’ zit de moeilijkheid. Als het zo eenvoudig zou zijn, zouden toch veel meer mensen dat doen? Maar toch zijn er velen die het niet durven, niet nodig vinden of deze keuze uitstellen. Vaak maakt de levensstorm waar ze op dat moment in zitten, het moeilijk om zich over te geven aan onze Heer. Ziekte, onzekerheid over de toekomst, geldzorgen of zorgen over gezin en familieleden kunnen een enorme verhindering zijn. Geldzorgen en werkeloosheid kunnen ook voor de nodige stress zorgen. In andere landen zijn de stormen soms nóg heviger doordat mensen geen voedsel, onderdak of kleding hebben of in een oorlogsgebied leven. De lijst is eindeloos en ieder mens heeft zo zijn of haar eigen stormen die stevig tekeer kunnen gaan.

Gelukkig hoeven we ons door tegenwind niet te laten overmeesteren. In de Bijbel vinden we goed nieuws! God laat ons niet alleen in de moeilijkheden van ons leven en is in staat - en zelfs graag bereid - om ons uit allerlei angsten, onzekerheden en benauwdheden te redden. Er staat in Psalm 46:2 dat Hij in hoge mate een hulp is gebleken in benauwdheden. Gelukkig maar, want stel nou dat wij mensen niet zouden kunnen vertrouwen op hulp van een almachtige, alwetende, liefdevolle God… waarop of op wie dan wel?

Onze Hemelse Vader wil ons helpen en kracht geven om stormen de baas te kunnen. Toch doet Hij dit niet zomaar vanzelfsprekend bij iedereen. We moeten Hem er wel om vragen en de moed hebben om onze hand in Zijn hand te leggen. We mogen erop vertrouwen dat Hij het beste met ons voor heeft, dat Hij onze Vader is en weet wat goed voor ons is.

Het kinderlied gaat verder:

Je hoeft niet bang te zijn,
als oorlog komt of pijn.
De Heer zal als een muur,
rondom je leven zijn. 

Soms is het moeilijk en zijn we geneigd om ons zélf door onze problemen heen te worstelen. Toch kunnen we geen beter advies ontvangen dan wat dit kinderlied zo eenvoudig verwoordt: Leg maar gewoon je hand, in die van onze Heer. We hoeven het niet alleen te doen. Vertrouw de Here Jezus en maak een keuze voor Hem. Wanneer we al onze zorgen bij Hem neerleggen, wil Hij ons leiden en helpen door álle stormen heen, ook al lijken die - naarmate we ouder worden - steeds heviger te worden. Hij wil ons altijd beschermen. We hoeven niet bang te zijn, zelfs niet wanneer we aan het einde van ons leven zijn gekomen. Hij is altijd bij ons en zal altijd voor ons zorgen. Hij wil niets liever dan jouw hand in de Zijne houden. Alleen zó kunnen we de stormen van het leven aan. Hij heeft ons een behouden thuiskomst beloofd!

Je hoeft niet bang te zijn,
al gaan de lichten uit.
God is er en Hij blijft,
als jij je ogen sluit.

Deze blog mocht ik schrijven voor de website van 'Ik zoek God' en is verschenen in oktober 2021. 

 


Reacties