23 oktober 2021

Breien voor leprapatiënten - doe je mee?


Een aantal weken geleden viel mijn oog op een bijzonder artikel in het Nederlands Dagblad. Mevrouw Hoekstra uit Oostermeer breit geen sokken of truien, maar zwachtels. Zodra ze tijd heeft (en dat is vooral ’s avonds), haalt ze haar breiwerk tevoorschijn. Dat komt zo: ergens vorig jaar maakte ze, nadat ze een folder in de bus had gekregen, een gift over naar de Leprazending. Een paar weken later belde een medewerker op, en voor ze het wist, zocht ze haar breipennen op. Een lap breien leek haar niet erg moeilijk en zwachtels zijn hard nodig in landen waar lepra voorkomt, zoals India. Ze worden gebruikt om handen en voeten mee te verbinden. Doordat ze van katoen worden gemaakt, kunnen ze goed worden hergebruikt.

Mevrouw Hoekstra deed een oproep in haar gemeente of er meer breiers zouden willen meehelpen. Inmiddels heeft ze zestig breiers om zich heen, en een goede kennis nog eens negentig breiers. In april kon ze 550 zwachtels overhandigen aan de Leprazending in Apeldoorn, vijf koffers vol, en in augustus nog eens vijfhonderd zwachtels. Dat hadden ze nog nooit meegemaakt, zo veel!

Graag roep ik via dit blogbericht mijn lezers ook op om mee te breien. Zelf wil ik binnenkort ook gaan breien voor de leprazending.

Hieronder vindt je instructies voor het breien van zwachtels (die kunnen worden hergebruikt):

 

  • Het is belangrijk om katoen te gebruiken omdat dit materiaal vocht absorbeert en niet zweterig aanvoelt bij het dragen in landen met hoge temperaturen.
  • Zwachtels kunnen gebreid worden van 100% katoen geschikt voor naalddikte 2,5 tot 3,5 mm. De katoen mag ongebleekt of wit zijn, of een andere lichte kleur hebben.
  • Werkwijze: 20-30 steken opzetten (breedte moet tussen de 10 en 15 cm worden) en ribbelsteek breien. De lengte moet 150 cm worden. Het breien gaat als volgt; eerste steek recht afhalen, recht breien tot het eind van de naald. Deze toer steeds herhalen.

Zwachtels kunnen opgestuurd worden aan:
Leprazending
Arnhemseweg 1
7331 BA Apeldoorn 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de leprazending: 055-7600500.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.