20 januari 2021

Gewoonte of toewijding?


Tijdens mijn stille tijd lees ik op dit moment het bijbelboek Hosea. En hoewel ik in mijn laatste blogberichten al vrij veel geciteerd heb uit allerlei mooie en inspirerende boeken, wil ik toch ook nu weer een paar gedeelten delen die ik gelezen heb in een naslagwerk bij Hosea. Ze troffen mij erg en ik kan het zelf niet beter verwoorden.

Het gaat om twee gedeelten die betrekking hebben op het volk Israël (maar indirect ook op de Gemeente). Het volk luisterde niet naar God en naar wat Hij van hen vroeg. Ze hadden hun eigen afgoden en namen het Woord van God al helemaal niet serieus. En áls ze er naar luisterden, betrokken zij wat zij hoorden niet op zichzelf.

'Hoewel de wetten voor hen geschreven waren, beschouwden de Israëlieten ze als voor 'mensen ver weg'. Het is gemakkelijk te luisteren naar een preek en te bedenken voor welke mensen die we kennen de boodschap bedoeld is. Of om de Bijbel de lezen en te bedenken wie van de mensen die we kennen, het gedeelte moeten toepassen. De Israëlieten deden dit voortdurend; zij pasten Gods wetten op anderen toe en niet op zichzelf. Ook dat is een manier om Gods wil te verdraaien en te vermijden dat je de nodige verandering moet aanbrengen. Als je aan anderen denkt die moeten toepassen wat jij hoort of leest, ga dan na of die toepassing ook bij jou nodig is. Pas de lessen eerst toe in je eigen leven, want vaak zien we onze eigen fouten het eerst in anderen.'

Ook onderstaand citaat is er een om eens op je in te laten werken:

'De offers van het volk waren louter ritueel geworden en God weigerde die te accepteren. Ook wij kennen uiterlijke gewoonten: naar de kerk gaan, regelmatig stille tijd houden, de christelijke feestdagen vieren, bidden voor het eten. Die gewoonten geven een veilig gevoel in een veranderende wereld. Omdat ze vaak herhaald worden, kunnen ze ons Gods lessen goed inprenten. Maar gewoonten kunnen ook misbruikt worden. Pas ervoor op dat je je er niet aan houdt om een van de volgende redenen:

👉 om de goedkeuring van mensen te winnen

👉 om het risico te mijden dat je iets anders doet

👉 om niet te hoeven nadenken

👉 als vervanging van een persoonlijke relatie

👉om Gods gunst te verdienen.

We moeten onze gewoonten niet afschaffen, maar er wel alert op blijven. Bedenk eens waarom je ze hanteert. Richt je op God en verricht elke handeling met oprechte toewijding!'

Een leerzame toelichting uit 'Het Leven' waar ik eens over na wil denken de komende tijd.

 

1 opmerking:

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.