20 december 2020

Zegen door Israël – Oscar Lohuis

Dit derde boek van Oscar Lohuis - met als ondertitel Wat christenen moeten weten over Israël - laat zich, net als zijn voorgaande boeken (Zien en leven en Exclusieve Liefde), gemakkelijk lezen en is voor een brede doelgroep toegankelijk. Lohuis heeft de Romeinenbrief bestudeerd en hierdoor is hij zich bewust geworden van het belang van Israël. Als reisleider is hij inmiddels tientallen keren in dat land geweest; daarom gebruikt hij veel voorbeelden vanuit zijn eigen ervaringen.

Het land Israël roept bij veel mensen emoties op en iedereen lijkt een andere mening te hebben over het belang van het volk in het plan van God. In de Bijbel gaat het bijna helemaal over de geschiedenis van Israël en het christendom is geworteld in het Jodendom. Vrijwel alle gebeurtenissen van zowel het Oude als het Nieuwe Testament spelen zich in dit land af. De afgelopen tweeduizend jaar hebben veel christenen echter beweerd dat het over en uit was met Gods bijzondere plan met Israël. Maar klopt dat wel?

Zegen door Israël is bedoeld als een gemakkelijk leesbaar boek dat antwoord geeft op vragen als: Speelt Israël nog een rol in Gods verlossingsplan voor deze wereld? Wat hebben de terugkeer van de Joden naar het land en het ontstaan van de staat Israël te maken met het Evangelie? Wat is een Bijbelse visie op Israël en hoe kunnen wij op een goede manier betrokken raken bij dit volk, zonder in extremen te vervallen of af te dwalen van het Evangelie?’

Israël heeft al eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld. God had en heeft met dit volk Zijn verbond gesloten; zij hebben Gods Woord ontvangen en uit dit volk is de Redder voorgekomen. Lohuis bepleit - met verwijzing naar en bespreking van diverse Bijbelgedeelten - een positieve houding jegens Israël aan te (gaan) nemen en de vervangingstheologie en het christelijke antisemitisme vaarwel te zeggen. Gedurende vele eeuwen heeft de kerk zich als het nieuwe, geestelijke Israël gezien. Ook nu heeft God nog steeds een plan met Israël en Hij is dit actief aan het uitvoeren. De climax van dit plan is de terugkeer van Jezus in Jeruzalem, waarbij het koningschap over Israël wordt hersteld. Jezus Christus zal dan op de troon van David als koning regeren - over Israël en over alle volken van de wereld.

Het boek is een mustread voor iedere christen, zeker als je je eigenlijk nog nooit met Israël hebt beziggehouden. Door het eenvoudige taalgebruik en de heldere uitleg zal deze uitgave ook zeker jongeren aanspreken. 

Titel: Zegen door Israël
Schrijver: Oscar Lohuis
ISBN: 9789082000320
Prijs: €12,95

2 opmerkingen:

  1. Ik heb het nog niet helemaal uit maar ben het met je eens. Een goed boek om scherp te blijven, te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.