12 december 2020

Trouw blijven aan God, ongeacht de gevolgen

Wanneer we in de wereld om ons heen kijken, zie we vaak verschrikkelijke dingen. Oorlogen, machtsovernames, moorden, natuurrampen en epidemieën volgen elkaar in een razend tempo op. Veel mensen vragen zich af of God nog wel bestaat of misschien niet machtig genoeg is.

Vijfentwintig eeuwen geleden had Daniël ook kunnen wanhopen en zich dit ook af kunnen vragen. Nu ik in mijn stille tijd dit Bijbelboek lees, valt mij op hoeveel overeenkomsten dit boek heeft met de tijd waarin wij nú leven (wie niet bekend is met de geschiedenis van Daniël, raad ik aan hoofdstuk 1-6 te lezen). Talloze verleidingen kwamen op Daniël af en hij werd geconfronteerd met egocentrische machtshebbers. Maar in plaats van toe of op te geven, hield deze jonge, moedige man vast aan zijn geloof in God. Hij wist dat Hij onder alle omstandigheden almachtig was en dat Hij werkte aan Zijn plan voor volken en individuele mensen.

En niet alleen Daniël had deze overtuiging. Ook zijn drie vrienden wilden alleen God dienen. Het drietal werd onder druk gezet om Hem te verloochenen, maar ze kozen ervoor om onder alles trouw te blijven. Zij vertrouwden erop dat God hen zou redden en ze waren vastbesloten te gehoorzamen, ongeacht de gevolgen.

Koning Nebukadnezar was in de tijd van Daniël een machthebber met gezag en hij eiste, als hoogste man van Babel, volkomen gehoorzaamheid. Niemand mocht zijn bevelen negeren toen hij eiste dat iedereen het gouden beeld dat hij had laten maken, moest aanbidden. Toen Sadrach, Mesach en Abednego dit niet direct deden, kregen ze nog één kans om te gehoorzamen aan de koning. Ik las ergens een aantal verontschuldigingen die ze hadden kunnen aanvoeren om toch voor het beeld te buigen en hun levens te redden:

 1. We zullen op de grond vallen maar niet echt het beeld aanbidden.
 2. We zullen geen afgodendienaars worden, maar het alleen deze ene keer aanbidden en daarna God om vergeving vragen.
 3. De koning heeft absolute macht en we moeten hem gehoorzamen. God zal dit begrijpen.
 4. De koning heeft ons aangesteld, we zijn hem dit verschuldigd.
 5. Dit is een vreemd land en God zal ons vergeven dat we de gebruiken van het land volgen.
 6. Onze voorouders hebben afgoden in Gods tempel gezet. Dit is niet half zo erg!
 7. We doen er niemand kwaad mee.
 8. Als we gedood worden en heidenen nemen onze hoge positie over, zullen zij ons volk in ballingschap niet helpen!

Hoewel al deze verontschuldigingen op het eerste gezicht redelijk lijken, zijn het stuk voor stuk alleen maar rationele argumenten. Wat is het dan ook mooi om te lezen in Gods Woord dat de mannen deze argumenten niet gebruiken en dat ze niet bezwijken onder de druk die op hen lag.
Nebukadnezar ging uiteindelijk door zijn trots buiten zijn boekje. Zijn eisen waren onrechtvaardig en zijn reactie ging te ver. Hij liet de drie vrienden, die niet voor het beeld wilden knielen, in een brandende oven gooien. In Daniël 3 kunnen we lezen hoe dit afloopt. De woorden 'er was zelfs geen brandlucht' (H3:27) zijn veelzeggend. God zond een engel om de gelovige mannen bij te staan in de oven. Het was voor hen een tijd van grote beproeving maar ze bleven God trouw!

Wat een voorbeeld kunnen wij nemen aan het leven van deze drie vrienden. Ook wij komen elke dag voor uitdagingen en verleidingen te staan. Hoe makkelijk is het om excuses te verzinnen om niet te hoeven doen wat God van ons vraagt in Zijn Woord en voor de makkelijke weg te kiezen? Soms lijken het maar kleine dingen en denken we gauw dat onze Hemelse Vader het wel zal begrijpen.
Het is goed om kritisch naar onszelf kijken en in de Bijbel te onderzoeken wat precies van ons gevraagd wordt in specifieke situaties maar juist ook in het leven van alledag. Door in relatie met Hem te blijven en ons in ons gebed op Hem te richten, kunnen we weten door Zijn Heilige Geest wat de juiste keuzes zijn. Laten we trouw blijven aan God en Zijn Woord, ongeacht de gevolgen. Hij is machtig genoeg om ons te helpen in elke situatie wanneer we Hem gehoorzamen!


4 opmerkingen:

 1. Niet bezwijken onder druk die op je ligt ja. Ik vind het altijd een prachtig en moedig voorbeeld!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik was heel blij met dit blogbericht maar vergat het te zeggen. Bij deze.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.