7 november 2020

Het gaat er nu dan echt van komen.... het lege nest!

 


Al een paar weken probeer ik aan het idee te wennen, want het gaat er dan nu toch echt van komen.... het lege nest!

Begin december zal ook onze laatste en vierde 'vogel' uitvliegen. In 2014, 2015 en 2017 gingen de oudste drie kinderen de deur uit maar nu zal ook onze jongste telg zijn vleugels uit gaan slaan. Hij heeft enkele weken geleden (op drie kwartier afstand van Putten) een alleraardigst huisje, of liever gezegd bovenverdieping, op de kop getikt en zal daar binnenkort alleen gaan wonen. Gelukkig woont hij daar in de buurt van zijn vriendin maar er zal een heel nieuw avontuur voor hem beginnen. En voor ons ook!

Om eerlijk te zijn zien zowel mijn man en ik als zoonlief er wel naar uit. Op een gegeven moment is het voor jongvolwassenen tijd om op eigen benen te staan en te gaan ervaren wat het 'echte' leven inhoudt. Ik hoop en bid voor hem dat het een leerzame tijd zal worden. Vooral het bidden zal belangrijk zijn, want zijn hand vasthouden kan ik natuurlijk niet meer 😄

De gebeden uit het boek 'De kracht van biddende ouders' die ik al jarenlang gebruik voor de kids, zullen anders worden. Nu zag ik achterin het boek dat er ook specifieke gebeden staan voor kinderen die níet meer thuis wonen. Deze korte maar krachtige gebedspunten zijn een mooie leidraad om te kunnen blijven bidden voor ons viertal én hun partners.

De schrijfster, Stormie Omartian, benadrukt dat bidden vaak de enige manier wordt om nog invloed uit te oefenen op de levens van je kinderen. Ik weet inderdaad uit eigen ervaring dat dit zo werkt. Hoewel ik regelmatig de andere kinderen spreek of bel, weet ik dat ik niet meer alles zie of hoor wat ze doen. Ook kan ik ze niet altijd vertellen wat ze moeten doen maar ik kan God wel vertellen wat ik op mijn hart heb en hoe Hij zou kunnen werken in de levens van onze kinderen. Het is bemoedigend te weten dat God mijn gebeden verhoort en zeker te weten dat deze gebeden uitwerking zullen hebben in de levens van onze kinderen. God kan oneindig veel meer doen dan wij bidden of beseffen!

Omartian schrijft bemoedigende woorden: 'Het maakt niet uit hoe oud je kinderen worden, ze zullen altijd je kinderen blijven. Ze zullen altijd behoefte hebben aan jouw liefde en goedkeuring, je bewondering en respect en je emotionele en geestelijke steun. En je zult onophoudelijk blijven verlangen naar het beste van God voor hun leven. Je zult altijd wensen dat ze beschermd worden en voorspoedig zijn, dat ze groeien in hun relatie met de Heer, dat ze doen wat God voor hen heeft weggelegd en dat ze worden zoals God hen heeft bedoeld. Vanaf het moment dat je kinderen in je leven komen, zul je in je hart altijd bij hen zijn, waar ze ook heen gaan en wat ze ook doen.'

Tot slot deel ik nog graag een tip voor ouders die op dit moment hetzelfde doormaken of nog steeds worstelen met hun lege nest. Een tijdje geleden heb ik op mijn blog als eens aandacht besteed aan het boek 'Leeg nest' van Els van der Vlist. Deze inspirerende uitgave bevat herkenning en aanmoediging voor elke ouder die het ineens wel heel stil vindt in huis – of die er juist stiekem wel van geniet.


4 opmerkingen:

 1. Uit eigen ervaring weet ik wat het betekent als je ouders (en meer familieleden) voor je blijven bidden als je uitgevlogen bent en domme fouten maakt. Ze zijn gezegend met biddende ouders!
  En gelukkig mag je nog een beetje voor je kleine zusje zorgen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik leef omdat ik biddende (groot)ouders had, dat weet ik zeker. Geen idee hoe een leeg nest voelt, maar het zal je ongetwijfeld ook weer ruimte geven om aan die dingen te werken die zijn blijven liggen. Ik twijfel er niet aan dat jullie als ouders het beste aan je kinderen hebben meegegeven, dat zaad is gezaaid en zal uiteindelijk vrucht voortbrengen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Marja. En wat heerlijk om te horen dat ook jij biddende (groot)ouders had. Dat is een groot voorrecht!

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.