14 mei 2020

Testen, traceren en rapporteren

Onderstaand artikel is verschenen op de website van Het Zoeklicht en geschreven door Theo Niemeijer. Het stemt tot nadenken...

Om de coronacrisis te overwinnen, moet de testcapaciteit van het huidige aantal testen van 6000 tot minstens 25.000 per dag opgeschaald worden. Men verwacht over enkele weken hieraan te voldoen. Dan komen niet alleen de medewerkers in de zorg in aanmerking voor deze test, maar ook allen die in het onderwijs werken en zij die in contactberoepen werkzaam zijn.
 

Het meeste werk
Naast deze enorme testcapaciteit krijgen we echter ook te maken met een heel ander probleem. Wanneer namelijk iemand positief getest wordt begint pas het meeste werk! Dan moet getraceerd worden met wie de patiënt de laatste tijd contact gehad heeft en zullen deze mensen gewaarschuwd moeten worden. Alleen zo wordt dit testen zinvol om COVID-19 in te dammen. Voor het verwerken van de uitkomst van deze positieve testen ontbreekt het gewoonweg aan zorgmedewerkers.

Om dit probleem te kunnen ondervangen is men nu hard bezig een app voor onze mobiel te ontwerpen die ons kan vertellen met wie we de afgelopen weken (onbewust) contact gehad hebben. Men probeert deze app qua privacy zo veilig mogelijk te maken, maar voor 100% is dit niet te garanderen. De GGD zal de gegevens beheren, maar wie zegt ons dat deze gegevens niet in verkeerde handen terecht kunnen komen? Uit onderzoek blijkt dat zo’n 60% van de Nederlanders zo’n app zou installeren.
Is het niet belangrijk dat iedereen verplicht wordt zo’n app te installeren, zodat we nog effectiever het virus kunnen indammen? Deze vraag dringt zich steeds heftiger aan ons op. De regering geeft hier nog geen duidelijk antwoord op.

In verschillende landen is het al verplicht en wordt men bekeurd, wanneer men zonder smartphone de deur uit gaat en niet kunt aantonen dat je ‘virusvrij’ bent.

Constant gecontroleerd
In de praktijk zal het op zak hebben van zo’n app veel onzekerheid met zich meebrengen. Stel je voor, dat je de trein wilt nemen en bij het instappen hoor je ‘pling’ en ziet het rode signaal op je smartphone: je mag niet instappen omdat je in contact geweest bent met iemand die besmet is en u dient 2 weken in quarantaine te gaan! Dan is het nog maar de vraag, of degene met wie je in contact geweest bent werkelijk besmet was. Zo word je constant gecontroleerd en ben je nergens meer zeker van. Willen we dat?

Er wordt ook steeds meer gesproken over de vaccinatieplicht. Het blijkt dat door de coronacrisis het vaccinatieprogramma in veel derdewereldlanden stil is komen te liggen. Men vreest nu enorme uitbraken van polio en mazelen. Ook in Nederland zijn groepsvaccinaties uitgesteld zoals de vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en poliomyelitis) en de BMR (bof, mazelen en rodehond).

Meer dan ooit wordt onze samenleving door besmettelijke ziekten bedreigd. Juist omdat de verplaatsingsdrift van mensen die zich steeds meer van het ene wereldcontinent naar het ander wereldcontinent bewegen toeneemt, zullen we merken dat de virussen zich van landsgrenzen niets aantrekken. In Lukas 21:11 worden besmettelijke ziekten als teken van de eindtijd gezien!
Voor de verplichte vaccinatiewet zal ook de app op onze smartphone uitkomst bieden.
 
Heel dichtbij
Zo zal deze app ons toestemming geven om aan het sociale leven deel te mogen nemen. Alleen met deze app kunnen we reizen, boodschappen doen, en ga zo maar door. Voor hen die geen smartphone hebben wordt het tijd er een aan te schaffen, want anders ben je buitengesloten! Of wordt het de hoogste tijd voor het invoeren van een wereldwijde chip voor alle mensen, waar alle persoonlijke informatie in te vinden is en die iedereen onbewust en altijd draagt?

In Openbaring 13:17 kunnen we lezen over het getal van de antichrist dat iedereen zal moeten dragen: ‘Niemand kan kopen of verkopen, dan wie het merkteken, de naam van het beest (de antichrist), of het getal van zijn naam heeft’.
Het komt nu wel heel dichtbij!

Theo Niemeijer

2 opmerkingen:

 1. Interessant stukje, dank je wel voor het delen, maar eerlijk gezegd heb ik er zo al tientallen gelezen.
  Ik denk dan... ik hou niet van het circus en ik ga niet naar het circus. Jezus, de rondreizende evangelist, zei: Ga de wereld in. Ik denk niet dat er iets is dat ons tegen zou moeten houden. Het goede nieuws gaat een virus ver te boven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp je Marja, maar een verplichte app zal ook ons als christenen beperkingen geven. Toch iets om rekening mee te houden.

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.