20 juni 2020

Jodenhaat bestaat nog altijd in Nederland

'Het is 2020, we leven dit jaar 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog. De tijd waarin zes miljoen Joden op gruwelijke wijze werden vermoord. Veel mensen waren ervan overtuigd dat het Joodse volk een ziekte was en de meest verschrikkelijke dingen werden over Joden gezegd en geschreven. Inmiddels hebben we vast wel geleerd van de fouten uit het verleden, toch? Of is Jodenhaat nog steeds aanwezig in Nederland?'

Een pakkend stukje uit het magazine voor jongeren ISREALITY van christenen voor Israël.

Graag deel ik ook de rest van dit artikel:


Antisemitisme onder de loep
In 2019 is er een groot onderzoek uitgebracht van de Anti-Defamation League, een organisatie die strijd tegen antisemitisme. ADL onderzoekt wereldwijd waar de haat vandaan komt en waar mensen dit op baseren. Op basis van een lijst met vooroordelen over het Joodse volk onderzoekt ADL hoeveel mensen van achttien jaar en ouder een antisemitische houding hebben.

Een greep uit de vooroordelen
  • 'Joden zijn loyaler aan Israël dan aan het land waarin ze leven.'
  • 'Joden hebben het te vaak over de gebeurtenissen tijdens de Holocaust.'
  • 'Joden maken zich alleen maar druk om hun eigen volk'.
Antisemitisme begint niet bij een opstootje of een uitspraak. Het begint bij het geloven van vooroordelen zoals hierboven. Daarna is het makkelijk om steeds een stapje verder te gaan. Zo ging het in de geschiedenis ook. Haat begint klein en lijkt onschuldig, maar kan zo enorm groot worden dat het kan resulteren in de dood van zes miljoen Joodse mannen, vrouwen en kinderen.

Jodenhaat ook in Nederland
Het onderzoek van CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) is gebleken dat er in 2019 een recordaantal antisemitische incidenten in Nederland waren. Op Joodse graven werden hakenkruizen geverfd en Joden werden op straat bedreigd of uitgescholden. Uit het onderzoek van ADL blijkt dat Jodenhaat ook in Nederland nog steeds aanwezig is.

Wat er gebeurt
Het is opvallend dat mensen niet meer weten wat de geschiedenis is. Dat ze daardoor niet in de gaten hebben wat ze doen. Zo klinkt het lied 'Wij gaan op Jodenjacht' regelmatig tijdens een Ajax-wedstrijd. Er zijn programma's die doen alsof de Holocaust iets ludieks is. Het is dan ook niet gek dat mensen niet meer doorhebben wat ze doen. Dat ze gaan denken dat de Holocaust sterk overdreven is of zelfs nooit gebeurd is.

Wat kan jij doen?
In de Tweede Wereldoorlog had je drie opties. Meewerken, niets doen of in het verzet. Trek de lijn eens door naar vandaag. Wat doe jij? Het is zo makkelijk om weg te kijken van onrecht. Maar ook jij kan iets doen tegen antisemitisme. Gewoon, in je eigen omgeving. Laat een tegengeluid horen, door juist met liefde te spreken over het Joodse volk. Verdiep je in hun geschiedenis en vertel het echte verhaal. Dat verhaal is vaak anders dan de media ons vertellen. Durf incidenten te melden en doe dat ook echt. Praat met de mensen in je omgeving over de gevolgen van antisemitisme en haat. Zo word je samen bewust van het gevaar en kan je met elkaar een verschil maken'.

Wil je ook meer lezen en leren over Israël, kijk dan eens hier op de site van christenen voor Israël voor o.a. een gratis abonnement op ISREALITY.

'Word niet overwonnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede.'
Romeinen 12:21

2 opmerkingen:

  1. Heel erg bedankt voor sit stuk! het heeft mijn hart. Maar dat wist je al (denk ik)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt, ik lees er op jouw blog ook regelmatig over.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.