2 april 2020

'Stil, mijn ziel, wees stil' - online cursus in de 50 dagentijd


Tijdens deze 40 dagentijd lees ik het boek 'Op weg naar Pasen' van Jos Douma. Het bevat voor elke dag in de 40 dagentijd een bijbeltekst en een korte overdenking. Het is opbouwend boekje dat zeer geschikt is voor persoonlijke meditatie tijdens de lijdenstijd. De Here Jezus en Zijn lijden, sterven en opstanding staan centraal op elke bladzijde!

Waarlijk, mijn ziel, keer u stil tot God, want van Hem is mijn verwachting - Psalm 62:6 

Hoewel de 40 dagentijd nog niet voorbij is, werd mijn aandacht al wel getrokken door een ander 'project' of eigenlijk moet ik zeggen een 'cursus' van deze schrijver. Deze is niet bedoeld voor de 40 dagentijd maar voor de 50 dagentijd (en misschien wel voor de rest van je leven!). Tussen Pasen en Pinksteren zitten namelijk vijftig dagen. In de 50 dagentijd 2020 kun je vanaf dinsdag 14 april (de dinsdag na Pasen) tot en met vrijdag 29 mei (de vrijdag voor Pinksteren) meedoen aan een online cursus over het zoeken van Gods aanwezigheid in je leven om daarin rust te vinden.

Jos Douma zou in mei in Veenendaal een cursus geven over het thema 'van onrust naar rust' maar vanwege de coronacrisis kon deze cursus helaas niet doorgaan. De online cursus die nu door Douma aangeboden wordt, dient als vervanging voor die cursus en is open voor iedereen die thuis vanaf achter de computer of op de bank met de smartphone bij de hand een verdiepende leertraject wil volgen in een tijd die vraagt om meer diepte, ruimte en stilte.

Tijdens deze cursus maak je op een verdiepende en praktische manier kennis met thema’s als stilte, ziel, binnenkamer, meditatie, contemplatie, biddend Bijbellezen, het Jezusgebed en het stiltegebed. 

Op de website is te lezen: 
'Het is coronatijd. We zijn allemaal stilgezet. Tenminste: dat zeggen we. Maar is dat echt waar? Want er is in je leven nog steeds veel onrust en lawaai, veel drukte en gedoe. Waar kun je te midden van dat alles jezelf nog terug vinden? In de stilte… Maar als je de stilte ingaat, merk je dat er nog steeds heel veel onrust en lawaai, drukte en gedoe is, maar dan vanbinnen. Misschien denk je: stilte is niks voor mij. Maar niets is minder waar. Stilte is voor iedereen. Je moet de stilte alleen wel leren kennen en ermee oefenen.'

De rode draad van de cursus is de uitnodiging van Jezus die zegt: ‘Ik wil je leren bidden’. En: ‘Kom bij mij, dan geef Ik je rust.’

Hoe ziet de cursus eruit?
De cursus is nog in ontwikkeling want de schrijver heeft nog niet eerder een online cursus voorbereid en gegeven. Toch kun je ongeveer dit verwachten:

De basis zal zijn dat je in de periode tussen Pasen en Pinksteren elke maandag, woensdag en vrijdag een mail in je mailbox krijgt met daarin:
 • inhoudelijke teksten om te lezen met informatie over een bepaald thema;
 • concrete handreikingen om zelf te oefenen;
 • inspirerende citaten die tot nadenken stemmen en verdieping geven;
 • links naar zelf opgenomen video’s die je op YouTube kunt bekijken met extra uitleg en hulp bij de oefeningen;
 • links naar video’s van anderen over vergelijkbare thema’s.

In deze periode zal er ook een enkele keer een webinar zijn waarin je mee kunt kijken en luisteren naar extra en meer persoonlijke uitleg en toelichting en waarbij je via een chat vragen kunt stellen waarop Jos Douma dan live kan antwoorden. Op welke data dat zal zijn en welk tijdstip is nu nog niet bekend, meer informatie hierover volgt nog.

Het is helemaal aan jezelf hoeveel tijd je aan de cursus wilt besteden. Douma schat in dat het bezig zijn met de mail - die je drie keer per week ontvangt - zo’n half uur tot drie kwartier van je tijd vraagt (lezen, reflecteren, oefenen).
Bovendien kan het een verrijking voor je leerproces zijn als je met een of twee anderen de cursus volgt en bijvoorbeeld in een whatsappgroepje met elkaar deelt wat je leert en wat je moeilijk vindt. Nodig dus ook familie, vrienden en kennissen uit voor de cursus.

Wil je meer weten over de cursus, kijk dan hier op de website. Mocht je bij het lezen van deze informatie vragen hebben, mail dan gerust naar jos@levenindekerk.nl

Er zijn overigens geen kosten aan de cursus verbonden. Wel zal na afloop van de cursus om een vrijwillige financiële bijdrage worden gevraagd. 

Ik heb mijzelf zojuist aangemeld voor deze cursus en zie ernaar uit bewust met de genoemde thema's aan de slag te gaan. Doe je ook mee?


5 opmerkingen:

 1. Fijne tip! Ik ga ernaar kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt!
  Ik volg de cursus ook; zo ook enkele vrouwen van onze VrouwenBijbelstudiegroep aan wie ik het ook had doorgegeven.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.