3 juli 2020

Een oorlog door God gewildDe afgelopen maanden heb ik in mijn stille tijd het bijbelboek Jesaja gelezen. Het is een pittig boek waar je je soms doorheen moet 'worstelen', althans zo verging het mij. Het is leerzaam aan de ene kant maar aan de andere kant staat het op één of andere manier ook verder van je af omdat het veel over het volk Israël gaat en de boodschap die Jesaja moet brengen niet altijd even 'prettig' is. Toen ik in hoofdstuk 42 onderstaand gedeelte las, werd ik aan het denken gezet. Het is gericht aan Israël maar eigenlijk blijven wij op een min of meer zelfde manier in gebreke. Vooral de laatste verzen hebben mij getroffen.

Jesaja 42:18-25

'Doven, hoor! Blinden, kijk en zie! Wie is er zo blind als Mijn dienaar, doof zoals Mijn bode die Ik zend? Wie is blind zoals de volmaakte, blind zoals de knecht van de HEERE? U ziet wel veel dingen, maar u let er niet op. Hij doet zijn oren wel open, toch luistert hij niet. De HEERE was hem genegen omwille van Zijn gerechtigheid, Hij maakte hem groot door de wet, en luisterrijk. Dit is echter een beroofd en uitgeplunderd volk; vastgebonden in holen zitten zij allen, opgesloten in gevangenissen. Zij zijn een prooi geworden, en niemand redt; een buit geworden, en niemand zegt: Geef terug! Wie onder u neemt dit ter ore? Wie slaat er acht op en hoort wat hierna zal zijn? Wie heeft Jakob tot buit gegeven en Israël overgeleverd aan rovers?
Is het niet de HEERE, Hij tegen Wie wij gezondigd hebben? Want zij wilden in Zijn wegen niet gaan en zij luisterden niet naar Zijn wet. Daarom heeft Hij over hem uitgestort Zijn grimmige toorn en het geweld van de oorlog. Dit heeft hem rondom in vlam gezet, maar hij merkt het niet op; het heeft hem in brand gestoken, maar hij neemt het niet ter harte'. 

Ik kan over dit stukje heel veel schrijven en veel gedachten en vragen delen die bij mij opkomen. Toch wil ik dit bewust niet doen en het bericht kort houden deze keer. Ik denk dat bijna elke christen die bovenstaand gedeelte leest, eerst even schrikt en denkt dat 'onze' God niet zulke dingen zou doen. En toch is het waar. Hij heeft het geweld van een oorlog over hen uitgestort. Hij weet wat Hij doet, ook al begrijpen wij er niet veel van.

Gelukkig mogen we weten dat degenen die Hem liefhebben, niet verloren gaan, maar eeuwig leven hebben (Joh. 3:16). Wat een genade en een bemoediging voor Zijn kinderen!


1 opmerking:

  1. Wow, wat een scherp inzicht. We hebben niet eens door dat we ons hebben laten beroven van alles wat God ons heeft gegeven en zijn er niet heilig vertoont over, staan niet op om het land weer in te nemen, het land van onze Koning.
    God probeert zijn volk wakker te schudden, laten we ons wakker schudden ?

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.