4 juni 2019

De Opname: feit of fictie?

Veel christenen geloven in de terugkomst van de Here Jezus Christus maar er bestaan een groot aantal meningen over de vragen 'wanneer en hoe' Christus terug zal komen.
Een van de duidelijkste leerstukken in het Nieuwe Testament is de belofte van de Opname van de Gemeente. Dit leerstuk blijft een van de meest bediscussieerde onderwerpen in de christelijke theologie. Sommigen trekken zelfs het hele denkbeeld van de Opname van gelovigen in twijfel.

In het boek 'De opname: feit of fictie?' onderzoeken Ed Hindson en Mark Hitchcock het concept, de context en de gevolgen van de belangrijkste en langverwachte gebeurtenis die bekendstaat als de Opname.
Ze bespreken onder o.a. vragen als:
  • Wat houdt de Opname in - en staat dit leerstuk eigenlijk in een langdurige traditie?
  • Waarom hebben sommige christenen bezwaar tegen het idee van een Opname?
  • Is de timing van de Opname echt van belang?
Het boek zet de meest bekende opvattingen naast elkaar. Zoals de Opname van de Gemeente vindt plaats vóór de Grote Verdrukking, in het midden van de Grote Verdrukking of aan het einde van de Grote Verdrukking. Ook worden opvattingen besproken die ervan uitgaan dat er helemaal geen Opname zou zijn omdat het woord in de Bijbel niet zou voorkomen!
Verder laat het boek zien dat het Oude Testament diverse situaties kent waar de Heere iemand opnam in de hemel, in het Nieuwe Testament staan zelfs zeven opnames vermeld.

Gaandeweg het lezen van deze boeiende uitgave, wordt duidelijk dat de visie dat de Gemeente vóór de Grote Verdrukking wordt opgenomen, wordt onderbouwd. Andere visies worden op bijbelse gronden weerlegt en zeer helder uiteengezet.
Het boek bestaat uit twaalf hoofdstukken en bevat naast talloze bijbelteksten ook diverse schema's. Zo is bijvoorbeeld in onderstaand schema kort weergegeven wat de verschillen zijn tussen de Opname van de Gemeente en de Wederkomst van Christus. In hoofdstuk 10 wordt de noodzaak van een interval tussen deze twee uitvoerig uitgelegd.
Achterin het boek vind je een bijlage met 50 redenen voor het Pretribulationisme (De opvatting dat Christus zal terugkomen om de Gemeente op te nemen vóór de Grote Verdrukking). Erg praktisch om deze lijst erbij te kunnen pakken wanneer je met andere mensen in gesprek gaat over dit mooie onderwerp.

Wanneer je het boek gelezen hebt, met de Bijbel erbij, kun je er nauwelijks meer omheen dat de Opname van de Gemeente aanstaande is en iets is om verlangend naar uit te kijken en er met anderen over te spreken. Maranatha!

Titel: De Opname: feit of fictie?
Auteurs: Ed Hindson en Mark Hitchcock
Aantal pagina's: 240
Uitvoering: paperback
Isbn: 9789064512773

1 opmerking:

  1. Interessant onderwerp Wendy, ik heb er ook weleens boeken/artikelen over gelezen, maar het zijn toch bijna altijd persoonlijke interpretaties. Goed dat de verschillende mogelijkheden in dit boek naast elkaar worden gezet.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.