7 januari 2019

Met Gods hulp kunnen we alle verleidingen van satan weerstaan

Aan het begin van dit jaar ben ik in mijn stille tijd begonnen met lezen in het Bijbelboek Job. Wat al vrij snel opvalt in het eerste hoofdstuk, is het gesprek dat satan heeft met God. Sommige mensen denken dat dit gesprek bedacht is door de schrijver van het boek maar persoonlijk denk ik dat gezien andere passages in de Bijbel (o.a. Openbaring 12:10) dit gesprek echt plaatsgevonden heeft. Als het niet plaatsgevonden zou hebben, zouden alle redenen voor Jobs lijden zinloos zijn geweest en zou dit Bijbelboek in feite geen geschiedenis maar fictie zijn.

Uit het gesprek van satan met God kun je veel leren. Enkele gedachten die ik erover las en die mij opvielen deel ik graag.

Satan - oorspronkelijk een engel van God - werd corrupt door eigen hoogmoed. Hij was slecht sinds zijn opstand tegen God en beschouwt God als zijn vijand. Hij probeert Gods werk in mensen te belemmeren maar wordt beperkt door God kracht en kan alleen doen wat hem toegestaan wordt (zie Lucas 22:31-32, 1 Tim. 1:19-20 en 2 Tim. 2:23-26). Satan wordt de vijand genoemd omdat hij actief op zoek is naar mensen die hij door verleiding wil aanvallen (1 Petrus 5:8-9) en omdat hij mensen ertoe wil brengen God te haten. Hij doet dit door leugens en bedrog (Gen. 3:1-6).
Job, een eerlijk en vroom man die bijzonder was gezegend, was een perfect doel voor satan. Iedereen die zijn leven aan God toewijdt, kan satans aanvallen verwachten. Satan, die God haat, haat ook Zijn kinderen!
Satan viel Jobs beweegredenen aan, waarbij hij zei dat Job alleen zo eerlijk en vroom was, omdat hij geen reden had zich tegen God te keren. Sinds hij God was gaan volgen, was het Job alleen maar voor de wind gegaan. Satan wilde bewijzen dat Job God niet uit liefde aanbad,  maar omdat God hem zoveel had gegeven. Satan analyseerde heel precies waarom veel mensen God vertrouwen. Het zijn mooi-weer-gelovigen, die God alleen volgen als alles meezit of om wat zij kunnen krijgen. Tegenspoed vernietigt dit oppervlakkige geloof; echt geloof wordt door tegenslag juist sterker, omdat gelovigen zich met nog meer toewijding tot God richten en Hem op hulp vragen om de stormen te kunnen weerstaan.

Toch is satan beperkt in wat hij kan doen. Enkele opmerkelijke dingen zijn:
 • Hij is rekenschap verschuldigd aan God. Alle hemelse wezens, goed en slecht, moeten voor God verschijnen (Job 1:6). God wist dat de satan Job wilde aanvallen.
 • Satan kan maar op één plaats tegelijk zijn (Job 1:6-7). Zijn demonen helpen hem bij zijn werk; maar als geschapen wezen is hij beperkt.
 • Satan kan niet onze gedachten lezen of de toekomst voorspellen (Job 1:9-11). Als hij dat kon, zou hij hebben geweten dat Job niet onder de druk zou bezwijken.
 • Omdat satan niets kan doen zonder Gods toestemming (Job 1:12), kunnen Gods kinderen zijn aanvallen door Gods kracht weerstaan.
 • God stelt beperkingen aan wat satan kan doen (Job 1:12, 2:5). Satans antwoord op Gods vraag uit Job 1:7 toont dat hij werkelijk actief en aanwezig is op aarde.
Nu we dit weten over satan, is het goed om dicht bij onze Hemelse Vader te blijven. Hij staat oneindig ver boven satan. God wil ons door Zijn Heilige Geest helpen om de verleidingen van satan te weerstaan. hoewel God kan toestaan dat wij lijden, om een reden die wij niet kunnen begrijpen, wordt Hij nooit verrast door onze problemen en lijdt Hij altijd met ons mee.


4 opmerkingen:

 1. Ha Wendy, dank je wel voor deze blog. Ik heb me ook altijd verbaasd over dat gedeelte. Dat Satan blijkbaar nog steeds welkom was in de aanwezigheid van God.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Al eerder gelezen maar vergeten te zeggen dat ik er echt wat aan had Ga vooral door.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg goed artikel. Lees je blogs met veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...