4 januari 2018

Romeinen... een confronterend Bijbelboek


Aan het begin van dit nieuwe jaar ben ik in mijn stille tijd begonnen met lezen in het Bijbelboek Romeinen. Een pittig maar boeiend boek. Al in het eerste hoofdstuk kwam ik gedeelten tegen die confronterend waren. Paulus windt er geen doekjes om en zegt waar het op aankomt in het (christen)leven. In een naslagwerk bij de Romeinenbrief las ik een aantal pakkende commentaren bij het eerste hoofdstuk.

Paulus geeft een duidelijke beschrijving van de neerwaartse spiraal van de zonde. Eerst verwerpen mensen God; vervolgens vormen zij hun eigen ideeën over wat een god zou moeten zijn en doen; dan vervallen zij in zonden: seksuele zonde, hebzucht, haat, jaloezie, moord, ruzie, liegen bitterheid, roddel. Uiteindelijk beginnen zij God te haten en ook anderen daartoe aan te sporen. God is niet de oorzaak dat mensen zich steeds meer aan het kwaad overgeven. Als mensen Hem verwerpen, laat Hij toe dat zij leven zoals ze zelf verkiezen. Wie eenmaal in die neerwaartse spiraal gevangen is, kan er niet meer op eigen kracht uitkomen. De enige hoop van zondaars is dat Christus hen hieruit redt (vs. 21-32).

Mensen hebben de neiging te geloven in leugens, die hun eigen egoïstische overtuigingen versterken. Meer dan ooit moeten wij in deze tijd oppassen waardoor wij onze overtuigingen laten beïnvloeden. Televisie, muziek, films en andere media bieden veelal ongezonde waarden aan. Let goed op waar jij je mening door laat vormen. De Bijbel is de enige maatstaf voor waarheid. Beoordeel andere meningen dus alleen in het licht van de Bijbel (vs. 25).

Gods natuurlijke plan is Zijn ideaal voor de schepping. Helaas is de zonde het meest natuurlijke voor onze menselijke natuur. Zonde betekent vaak dat wij niet alleen God ontkennen, maar ook de manier waarop Hij ons gemaakt heeft. Als de samenleving zegt dat elke seksuele daad goed is zolang het maar niemand pijn doet, houdt zij zichzelf voor de gek. Op de lange duur (en vaak al eerder) bezorgt de zonde pijn aan mensen: individuen, gezinnen, hele samenlevingen. Mensen die in plaats van de Schepper te aanbidden, dingen aanbidden die God gemaakt heeft, misvormen en verwoesten hun leven. Wie de Schepper ontkent, mist ook Zijn ideaal voor de schepping (vs. 26,27).


Vooral het commentaar bij vers 25 raakte me. We worden constant gebombardeerd met ideeën en vooronderstellingen, die duidelijk in strijd zijn met de Bijbel.
Soms lijkt dit met de dag gekker te worden. Hoewel ik op weinig 'rare' plekken kom, en hoofdzakelijk contact heb met christenen, blijkt toch hoe gauw je je mening laat vormen door 'wereldse' ideeën die op allerlei sluikse manieren binnensluipen. Wat hebben we de Heilige Geest hard nodig, ook in het nieuwe jaar. Hoe meer we ons laten vullen met Gods Woord, hoe minder er bij kan van Zijn tegenstander!

Ik wens jullie allemaal een vreugdevol en gezegend 2018 toe. 
Maranatha!


3 opmerkingen:

  1. Mooi dat je dat deelt. Het eerste comentaar vind ik altijd zo verhelderend en idd ook ernstig, maar je ziet het voor je ogen gebeuren. Ik verbaas me dan over hoe duidelijk God is.
    Veel zegen met verdere overdenkingen bij Romeinen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel blij met dit stukje, dat er nog maar veel zullen volgen. Het is zo helder.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...