18 oktober 2017

Op Orde! - minimaliseren in het gezin


In deze tijd van welvaart en consumeren ontdekken steeds meer mensen de waarde van minimaliseren. Zelf heb ik al vaker dit thema op mijn weblog aangehaald omdat ik er erg enthousiast over ben. Ik heb er diverse blogberichtjes over geschreven en pas het in mijn leven al geruime tijd toe. Minimaliseren is iets wat niet in een paar dagen klaar is, eigenlijk kun je zeggen dat het een manier van leven is. Het nieuwe boek van Gera van den Berg dat als titel 'Op Orde - minimaliseren in het gezin' heeft meegekregen, is tot dusver het meest praktische dat ik heb gelezen en ik wil jullie er als managers van het gezin dus ook graag warm voor maken!

Op een hele toegankelijke manier vertelt Gera in haar boek hoe je kunt minimaliseren in de praktijk van alledag. Wanneer je de inleiding leest, wordt je gelijk enthousiast. De schrijfster streeft ernaar om haar leven op orde te hebben. Dat reikt uiteraard verder dan het huishouden alleen. Ze houdt bij de keuzes die ze maakt, rekening met de letters van het woord 'orde'. Die staan voor:
  • de O van opgeruimd
  • de R van regelmaat
  • de D van duurzaam en doen
  • de E van eenvoud
In het eerste hoofdstuk wordt duidelijk uitgelegd wat minimaliseren precies inhoudt. Veel mensen denken namelijk dat je als minimalist weinig tot niets mag hebben. Mensen stellen zich een huis voor met bijna lege ruimtes. Toch zouden we de essentie missen als we dit voor ogen zouden houden. Het doel van minimaliseren is niet om weinig te bezitten maar het betekent dat je ernaar streeft alleen dat in je leven en in je huis te hebben wat je écht gebruikt en belangrijk vindt. Spullen wegdoen is een middel om dat doel te bereiken: behouden wat voor jou van waarde is. Belangrijk is daarbij ook om onderscheid te maken tussen opruimen en minimaliseren. Bij opruimen ga je uit van wat weg kan, bij minimaliseren van wat je wilt houden. Dat lijkt hetzelfde, maar is een wereld van verschil.

'Steeds meer mensen vinden het tempo te hoog in onze samenleving. 
Er is veel, er moet veel. 
Door te minimaliseren maak je ook daarin bewuste keuzes. 
Waar besteed ik mijn tijd aan?'

In hoofdstuk 2 licht de schrijfster een aantal specifieke vaardigheden en inzichten toe die je nodig hebt bij het minimaliseren. Zo raadt ze bijvoorbeeld aan om te beginnen met kleine projecten zoals een keukenlade of medicijntrommel. Pas daarna komen spullen als kleding en speelgoed aan de orde, daarna de (slaap)kamers en tot slot plekken als de zolder of de garage.
De spullen die je voor de betreffende dag op je lijstje hebt staan selecteer je vervolgens aan de hand van vijf groepen:
  1. Houden op dezelfde plek
  2. Houden op een andere plek
  3. Weggeven/verkopen
  4. Repareren/hergebruiken
  5. Weggooien
Hoofdstuk 3 gaat over bewustwording. Wat doe je als het even tegenzit? Hoe ga je om met negatieve reacties en hoe houd je je doel voor ogen?  Persoonlijk vond ik dit hoofdstuk erg belangrijk. Als je namelijk niet begrijpt waarom minimaliseren belangrijk is en snel weer in verleiding valt tot het aanschaffen van onnodige aankopen, zul je snel afhaken. Ook is het dan moeilijker om andere gezinsleden erbij te betrekken.

In de hoofdstukken 4 tot en met 13 gaat het 'echte werk' beginnen. Zoals gezegd, begint het minimaliseren bij kleine projecten, daarna volgt de kleding, het speelgoed, de keuken, de woonkamer, de slaapkamer, de badkamer, wasmachine en toilet, de werkkamer, hobbyruimte, logeerkamer en gang en daarna de zolder en garage. Tot slot worden in hoofdstuk 13 de administratie, financiën en agenda onder handen genomen.

In het laatste hoofdstuk van het boek wordt 'de oogst' beschreven. Vijf jaar geleden las Gera op een Amerikaanse website voor het eerst over minimaliseren en sindsdien is er in haar leven veel veranderd. De grootste verandering zit in haarzelf. Ze gaat anders met geld en spullen om, maakt duurzame keuzes en kiest vaker voor haar gezin en voor wat ze écht belangrijk vindt!

Wanneer je zelf ook wilt beginnen (in je gezin) met minimaliseren, dan is deze uitgave van Boekencentrum echt een aanrader. Minimaliseren is voor iedereen mogelijk ook al begin je heel klein. Het is juist goed om het roer niet in één keer om te gooien maar steeds kleine veranderingen toe te passen. Zo blijft het overzichtelijk en houd je het ook vol.

Gera van den Berg is christen, getrouwd, moeder van vijf kinderen en enthousiast minimalist. Via haar populaire Facebookblog Op Orde en haar column in het Nederlands Dagblad heeft zij al veel mensen warm gemaakt voor het minimaliseren. 

Neem ook eens een kijkje op haar website www.minimalisereninhetgezin.nl en doe je voordeel met talloze praktische tips!

Titel: Op Orde - minimaliseren in het gezin
Schrijfster: Gera van den Berg
ISBN: 9789023971764
Uitgever: Boekencentrum 
Prijs: €14,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.