1 oktober 2017

Leven uit verwachting

De serie 'De laatste Bazuin' van Tim LaHaye en Jerry B. Jenkins blijft interessant. In januari ben ik begonnen met het herlezen van deze serie en hoewel deze boeken natuurlijk voor een groot deel berusten op fictie, blijft de boodschap van wat de schrijvers willen duidelijk maken nog steeds actueel: Bestudeer Gods Woord en verwacht Jezus' komst!

Wie de afgelopen weken het nieuws een beetje heeft gevolgd, heeft vast gehoord dat er een aantal mensen is geweest dat dacht te weten op welke dag de Opname van de Gemeente zou plaatsvinden. Zo werd er een datum in september genoemd waarvan velen hadden berekend dat dit dé dag zou zijn. In deze artikelen kun je er iets over teruglezen.

Toen ik het boek 'De Openbaring van Jezus Christus' van Jeep van der Schoot er weer eens bij pakte, ontdekte ik dat hij in zijn boek bevestigt hoe ik er zelf over denk. Overigens denk ik dat zijn uitleg bijbels gefundeerd is.

Leven uit verwachting
Paulus leefde in de verwachting dat zijn generatie Christus' komst zou meemaken. Ook wij behoren uit die verwachting te leven. Daar moeten we natuurlijk wel nuchter onder blijven. Helaas is het voorgekomen dat sommigen gestopt zijn met werken, hun huis verkochten en geen plannen meer maakten voor de toekomst. Anderen sloten zich volledig af voor de buitenwereld. Zij leefden vanuit de verwachting dat de Here Jezus op een specifieke datum zou terugkeren, met alle gevolgen van dien. Natuurlijk kwamen hun zogenaamde profeten dan met een verklaring, of zelfs weer met een nieuwe datum.
Ook in Paulus' tijd, in de gemeente van Thessaloniki, waren er gelovigen die niet meer wilden werken. Het enige wat zij deden was wachten. Hierdoor waren zij tot last voor de gemeente, want zij verspilden hun tijd en vielen in zonde (2 Tess. 3:6-15). Zo waren er ook die dachten dat ze al in de periode van de Grote Verdrukking (de Dag des Heren) leefden. Ook nu zeggen sommigen dat. Maar het Woord leert geheel anders. Het is nog steeds genadetijd! De periode van Gods toorn is nog niet aangebroken (1 Tess. 1:10); 2 Tess. 2:7). Laat je daarom niet beïnvloeden door allerlei leringen (en gespeculeer en sensatienieuws), maar blijf nuchter en helder van geest (1 Petrus 4:7).
Pas op voor mensen die met datum komen en zich beroepen op openbaringen, want het is niet aan ons om de dag en het uur te weten. Daarom weten we natuurlijk ook niet de maand en het jaar. Wat wel Bijbels is, is dat we leven vanuit verwachting. Door een heilige levenswandel, het profetische Woord te onderzoeken en te letten op de tekenen van de tijd (Matt. 24:33).
Ook moeten we voorzichtig blijven als het gaat om vervullingen van profetieën. Veelal spreken we nog van tekenen en voorvervullingen. Pas na de Opname van de Gemeente zullende eindtijd-profetieën spoedig en volledig in vervulling gaan (Matt. 24; Openbaring 6-19).

Het is nog steeds genadetijd!

2 opmerkingen:

  1. Ik heb de serie ook gelezen en ook al denk ik er anders over vond ik het ook verhelderend en mooi hoe ze ermee omgingen. Leven in verwachting. Een verlangend uitzien naar.... Dank je voor deze blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb de serie destijds ook gelezen, met plezier. Het zet je toch weer stil bij de tijd waarin wij leven.... maar ik geloof persoonlijk ook dat we nog in de genadetijd leven.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.