25 oktober 2016

Televisiekijken is schadelijk voor hersenen van jonge kinderen

Hoewel er nog diverse onderzoeken lopen, blijkt dat televisiekijken niet goed is voor hele jonge kinderen. In de praktijk laat bijna iedere ouder zijn kind weleens naar de tv of een ander beeldscherm kijken. Uit Amerikaans onderzoek blijkt opnieuw dat televisiekijken voor kinderen tot anderhalf jaar niet goed is. Helemaal niet goed zelfs, ook al kijken ze niet bewust naar het beeldscherm. Het blijkt erg schadelijk te zijn voor de hersenen van baby's. Ook zijn er nieuwe richtlijnen opgesteld voor de maximale tijd die kinderen mogen doorbrengen achter een beeldscherm.

Gisteren was op Groot Nieuws Radio opvoeddeskundige Wietske Noordzij van Raise Up aan het woord en zij adviseert beeldschermen net zo te behandelen als frietjes. "We weten dat het niet goed is, maar af en toe mag je er best van genieten." Ook raadt Noordzij aan om kinderen uit school niet meteen achter een beeldscherm te zetten. "Voor een goede hersenontwikkelingen hebben kinderen het spel in het echte leven nodig. Ze moeten dingen kunnen oppakken en de wereld ontdekken."

In het interview deelt zij nog meer ervaringen en adviezen die ouders en opvoeders goed kunnen gebruiken.
Je kunt hier het hele interview terugluisteren. (Het begint na ongeveer 96 min. en het duurt totaal 7 minuten.)

Welke plek wil jij het beeldscherm geven in het leven van je kinderen? Vind jij het prima dat kleine kinderen achter een beeldscherm zitten?
Je kunt over deze vraag doorpraten in de besloten Facebookgroep.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.