31 oktober 2016

Geef jonge kinderen geen mobiele telefoon

Als je nog geen 18 jaar bent, ben je minderjarig en word je in Nederland als kind 'gezien'. Gelukkig maar, want veel beslissingen kunnen kinderen nog niet zelfstandig nemen en het is goed dat er dan ouders of opvoeders zijn die kinderen begeleiden bij het maken van hun keuzes op weg naar volwassenheid. In ons land zijn dan ook - terecht - veel dingen voor jongeren verbonden aan een bepaalde leeftijd. Zo mag je pas brommerrijles nemen vanaf 16 jaar, autorijlessen nemen wanneer je 17 bent en alcohol nuttigen bij uitgaansgelegenheden vanaf je 18e. Ook veel andere dingen zijn gebonden aan een bepaalde leeftijd: vakantiewerk, stemmen, een eigen paspoort aanvragen of het gebruik van Facebook. Op de website www.kinderrechten.nl is een handig overzicht te vinden. Bepaalde dingen zijn voor jongere kinderen nog niet goed omdat hun hersenen er nog niet rijp voor zijn of ze het mentaal nog niet aankunnen.

Waar ik mij dan ook al langere tijd over verbaas, is over het feit dat er nog steeds geen duidelijke regelgeving is voor de leeftijd waarop kinderen een mobiele telefoon mogen gebruiken. Misschien ken je die reclame wel waarin een moeder al bellend achter een tweelingbuggy loopt. Ook haar kinderen zitten in de buggy allebei op een mobiele telefoon te staren. Nu is dit maar een reclame, maar ik heb het idee dat dit meer en meer realiteit wordt. Toen ik laatst in het winkelcentrum liep, zag ik een vader die heel langzaam liep en op z'n mobiel tuurde. Zijn zoontje van amper vier jaar oud, liep er een paar meter achter in precies hetzelfde tempo. Ook hij keek op z'n mobiel en imiteerde overduidelijk zijn vader.
Ik vind het niet alleen zorgelijk om te zien dat ouders zo druk zijn met het apparaat dat ze niet zien wat hun kinderen doen maar ook dat steeds meer kinderen op jonge leeftijd al een mobiele telefoon hebben. Het is daarnaast onderzocht dat steeds méér kinderen een mobieltje hebben.Vooral onder kinderen in de leeftijd van 8-9 jaar, groeit het aantal explosief, zo blijkt uit onderzoek van Hi-Young. Van de kinderen die een telefoon hebben, heeft iets minder dan de helft een smartphone. Hier is de link naar het artikel uit 2014.

Hoewel ik mijzelf afvraag of het echt moet, zijn er steeds meer ouders die vinden dat het juist nodig is dat hun kind een telefoon heeft. Als redenen worden genoemd: puur voor noodgevallen (33%) en altijd snel in contact met thuis (32%). Sociale contacten zijn met 13% ook een duidelijke reden waarom kinderen een gsm zouden moeten hebben. 9% vindt het belangrijk om via de gsm te kunnen zien waar een kind is en 7% ziet de gsm als een goede bron van vermaak in de vorm van spelletjes en social media. Lees er meer over in dit artikel

Ik weet het, er valt nog meer over dit onderwerp te zeggen, veel meer. Er is ook al heel veel over geschreven en geblogd op talloze websites, op blogs en in kranten en er zijn veel meningen over.
Toch zou ik er als ouder voor willen pleiten om kinderen geen mobiele telefoon te geven als ze nog geen 12 jaar zijn. Stimuleer je kind juist om meer naar buiten te gaan, lid te worden van een (sport)vereniging, Bijbelclub of club van de kerk. Of ga gezellig samen iets doen met je kind(eren). Er zijn voor kinderen nog zoveel andere dingen te ontdekken dan de telefoon.
En... laten we als ouder het goede voorbeeld geven en onze mobiel eens wegleggen. Niet voor een paar minuten maar misschien eens voor een langere tijd...4 opmerkingen:

 1. Prachtig geschreven Wendy! Ook ik maak me zorgen.veel whatsapp groepen worden aangemaakt op de "kindermobieltjes....." en kinderen worden bestookt met veel grapjes, plaatjes en dergelijke dingen die ongezond zijn. Ik doel dan op smakeloos whatsapp gedrag waar een kind zonder dat hij het zelf misschien zou willen in meezongen wordt. Groetjes elise

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben het met je eens. Laat kinderen toch gewoon kind zijn. Ze leren zoveel van spelen en onderzoeken. Een beeldschermpje kan altijd later nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat je dit onderwerp aansnijdt! Het sluipt er zo snel in. Aanleiding om er weer eens samen over na te denken...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het goed dat kinderen vanaf hun 17e al mogen autorijlessen. Op deze manier zijn ze al bezig met het verkeer en zullen ze er ook voorzichtiger mee omgaan.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.