3 februari 2016

Lezen, lezen, lezen (2)...

De vorige keer had ik beloofd om iets te delen over mijn eigen leesschema. Het klinkt misschien wat 'plichtmatig' maar uit ervaring kan ik zeggen dat er van lezen weinig komt, als ik het niet inplan. Ik hoor ook wel eens van mensen om mij heen dat ze meer zouden willen lezen maar er geen tijd voor hebben. (Er geen tijd voor némen, denk ik dan stiekem). Wanneer je lezen echt belangrijk vindt, wil je waarschijnlijk niet anders dan er tijd voor vrijmaken.

In het kort wil ik weergeven hoe mijn wekelijkse leesschema er uitziet. Misschien is het wel goed om vooraf te vermelden dat het echt om het lezen van boeken gaat. Dit doe ik dus naast het houden van dagelijkse stille tijd  en het lezen van een bijbelleesrooster.

Zondag
Op deze dag lees ik één hoofdstuk uit het boek 'Dank' van Marije Vermaas. Het is een inspirerend boek om te lezen zo aan het begin van de week. Ook ben ik op deze manier bewuster bezig met danken en dankbaar zijn in mijn leven.
Verder lees ik op zondag (christelijke) tijdschriften zoals Het Zoeklicht of Jente. Als er nog tijd over is verdiep ik mij nog wel eens in een boek over bv. schrijven, sport of voeding.

Maandag t/m vrijdag
Op doordeweekse dagen probeer ik één hoofdstuk uit een goed, opbouwend christelijk boek te lezen. Op de maandag is dat op dit moment 'Een vrouw naar Gods hart' van Elizabeth George. Omdat we dit boek met elkaar in een groep bespreken op Facebook, ben ik hier een jaar lang mee bezig. De ene maandag lees ik het hoofdstuk en maak ik er aantekeningen bij, de maandag die volgt, herlees ik hetzelfde hoofdstuk om er nog dieper in te duiken.
Op dinsdag t/m vrijdag lees ik één hoofdstuk uit een ander, leerzaam boek. (Ik probeer ruim op tijd ervoor te zorgen dat ik een nieuw boek heb klaarliggen).

Zaterdag
Op zaterdag houd ik het allemaal een beetje 'luchtig' omdat het dan in huis wat chaotischer is. Het lukt dan ook vaak niet om echt die stilte te zoeken die ik op de andere dagen wel vind. Ik lees dan ook, net als op zondag, in een boek, dat makkelijk weg te leggen is als iemand iets aan mij vraagt. Vaak is dit een boek over schrijven, voeding of het buitenleven.

Elke dag
Naast het lezen van deze boeken, lees ik elke dag een klein stukje uit een pakkend dagboekje. Het kost maar een paar minuten per dag maar vaak is het zo inspirerend.
In vakanties lees ik graag christelijke romans van Tamera Alexander of Franchine Rivers.


Heb jij een bepaald leesschema? Vind jij het belangrijk om lezen ook echt in te plannen?

6 opmerkingen:

 1. Ik vind het heel mooi om te lezen! Bedankt voor het delen. Ik ben het helemaal met je eens dat het een kwestie is van plannen en voel me aangespoord!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi om te lezen! Met 3 jonge kinderen valt het niet altijd mee om te te nemen om te lezen - behalve dan voorlezen, dat wordt hier heeeeel veel gedaan, zowel uit prentenboeken als kerkgeschiedenis en (kinder)bijbels. Daar genieten ze alle 3 erg van. De oudste van 5 wil zó graag lezen dat ze elke dag aan het oefenen is en het inmiddels al wel een beetje kan!
  's Avonds als de rust weer gekeerd is in huis probeer ik altijd nog een paar hoofdstukken te lezen uit een 'goed' boek, maximaal 2 verschillenden tegelijk. Nu heb ik net 'de bruid van Bethlehem' uit, heel mooi! 's Morgens probeer ik een kort stukje te lezen, bijv. uit 'moeder naar Gods hart' of uit de serie 'volgen'. En romans? Die blijven meestal liggen tot de vakantie, als m'n naaimachine achter slot en grendel staat ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wanneer de kinderen nog heel klein zijn, is het inderdaad wel moeilijker. Maar... het hoeft soms ook niet lang te zijn toch?
   Leuk dat jij ook romans leest in de vakantie ;)

   Verwijderen
 3. Ik ben dol op lezen, ik lees heel veel en meestal een paar boeken tegelijk. Ontspannende boeken en wat zwaardere kost door elkaar. Ook toen alle kinderen (7!) nog thuis woonden, nam ik altijd tijd om te lezen, ze wisten gewoon dat ik dat nodig had en mochten dan ook even niet storen. Op een gegeven moment ban ik gaan lezen tijdens het koken, raar maar waar. Ik doe dat nog steeds, soms de krant, een tijdschrift of een boek, net hoe het uit komt.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.