16 december 2015

Ik eer jou - Marja Verschoor-Meijers

Eerdere boeken van Marja Verschoor-Meijers heb ik al eens aanbevolen maar deze keer is een recensie van haar allernieuwste boek uitermate geschikt om met moeders en opvoeders te delen. Haar boek dat onlangs verschenen is, heeft namelijk als titel meegekregen 'Ik eer jou' - wederzijds respect in relaties: sleutel tot welzijn'. 

Het gehoorzamen van onze ouders (zolang we minderjarig zijn of met hen in een huis leven) en het tonen van eerbied voor hen (ook nadat we het ouderlijk huis hebben verlaten) zijn essentiële onderdelen van Bijbels gedrag. Dat is zelfs onze plicht schrijft Paulus. Toch is dit niet altijd zo makkelijk en vanzelfsprekend.   'Eer uw vader en moeder' en 'Kinderen wees je ouders gehoorzaam' zijn woorden die voor veel mensen dan ook en negatieve bijsmaak hebben of nare herinneringen naar boven halen.

In Efeziërs 6:1-4 roept God op tot gehoorzaamheid en om dit kracht bij te zetten, citeert de apostel Paulus het vijfde gebod: 1 Kinderen, wees je ouders gehoorzaam in de Heere, want dat is juist. 2 Eer je vader en moeder (dat is het eerste gebod met een belofte), 3 opdat het je goed gaat en je lang leeft op de aarde. 4 En vaders, wek geen toorn bij uw kinderen op, maar voed hen op in de onderwijzing en de terechtwijzing van de Heere.

Aan de hand van bovenstaande Bijbelverzen heeft Marja haar boek opgebouwd. Elk stukje tekst is een hoofdstuk geworden. Aan het einde van elk hoofdstuk staan een aantal praktische vragen om zo hetgeen je gelezen hebt nog eens te overdenken. Dit maakt het boek ook erg geschikt om samen met anderen te bespreken. Daarnaast bevat het boek ruimte om aantekeningen te maken en is hier en daar voorzien in een gebed dat je (hardop) kunt uitspreken.

Graag deel ik nog een aantal mooie citaten uit het boek:

'Eerbied of respect geven is een houding; een houding die we onszelf kunnen en moeten aanleren en waar we van binnen ruimte voor moeten maken, want het komt niet vanzelf.'

'Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat, als we eenmaal besloten hebben om te leven in de positie die God ons geeft, het leven zoveel aangenamer, vrediger en harmonieuzer word.'

 'Ieder mens wordt geboren met een vrije wil en we zijn zelf verantwoordelijk voor ons leven en de keuzes die we maken, zelfs al hebben we een slecht voorbeeld van huis uit meegekregen.'

'Een eerbiedige houding is het gevolg van wat Jezus voor ons heeft gedaan. Hij heeft ons zo goed behandeld, waarom zouden we datzelfde niet ook voor ander mensen doen?

Mijn eerste reactie toen ik het boek in handen kreeg was: 'Kan Marja een heel boek schrijven over zo'n kort Bijbelvers?' Het leek mij onwaarschijnlijk. En... om maar meteen antwoord te geven: 'Ja, het is haar gelukt, en op welke manier!' Ik ben diep onder de indruk van de wijze waarop ze schrijft over wederzijds respect tussen ouders en kinderen. Ik wil jullie daarom ook van harte aanraden om dit boek te lezen en je te verdiepen in de thematiek van dit boek. Zelfs als de verhouding tussen jou en je ouders en tussen jou en je kind(eren) goed is, kun je er nog veel van opsteken!

Ik hoop (en Marja deelt dit verlangen ook in haar boek) dat jij na het lezen van dit boek tegen je ouders, je kinderen en God zal kunnen zeggen: 'Ik eer en respecteer je'. Wat is het belangrijk dat we familierelaties leren bekijken in het licht van Gods Waarheid, in het licht van Zijn Woord!

'Ik eer jou' is overigens een bewerking van Marja’s Engelstalige boek Respectfully Yours.

Wil je kans maken op een gratis exemplaar van dit boek? Op het weblog van Marja kun je tot 21 december een reactie achterlaten en kans maken op een 'book lovers' kerstpakket:  www.frisse-kijk.blogspot.nl

'Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad'

1 opmerking:

  1. Het lijkt mij een heel mooi boek, ik heb mij aangemeld voor de give away, dank je wel voor de tip!
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.