24 november 2015

Thuisonderwijs aan banden?

In april 2012 heb ik al eens aandacht besteed aan thuisonderwijs in dit blogberichtt. Het is, achteraf gezien, het meest gelezen bericht geweest tot nu toe.
Opmerkelijk... of juist niet. Thuisonderwijs blijft namelijk een onderwerp waar de meningen over verdeeld zijn.

Afgelopen week las ik in de krant dat de mogelijkheid om vrijstelling van de leerplicht te krijgen op grond van religie, verdwijnt uit de wet. Althans, dit staat in een voorstel dat staatssecretaris Dekker gestuurd heeft naar de Tweede Kamer. Het is dus nog even afwachten maar de kans is groot dat er grote wijzigingen worden doorgevoerd.
Dekker wil in plaats van vrijstelling van de leerplicht een andere mogelijkheid van thuisonderwijs opnemen in de wet. Ouders moeten hierbij echter wel aan aan strikte voorwaarden voldoen. Hieronder volgen een aantal voorwaarden:
  • ouders moeten minimaal een hbo-opleiding hebben
  • ouders moeten een doortimmerd onderwijsplan voorleggen aan de inspectie
  • er worden eisen gesteld aan de inhoud van het onderwijs
  • de kinderen moeten onafhankelijke toetsen maken.
Dekker vindt het erg belangrijk dat het onderwijs kwalitatief goed moet zijn. De ChristenUnie wil graag de ruimte die er nu is voor thuisonderwijs behouden. Veel ouders geven dit volgens Arie Slob juist op een gewetensvolle manier. Strenger toezicht van de overheid is volgens hem niet nodig en zelfs onwenselijk. 'Het zou maar zo kunnen betekenen dat het plan van Dekker het einde betekent voor de onderwijsvrijheid in Nederland', stelt Erna Stelma van de stichting Christenen voor Onderwijsvrijheid.'Op deze manier wordt het ouders het recht ontnomen een gewetenskeuze te maken.' 
Je zou kunnen stellen dat thuisonderwijs een recht wordt bij de gratie van de overheid.

Hebben jullie ervaring met thuisonderwijs? Wat vinden jullie van de plannen van staatssecretaris Dekker? Wat betekent het voor jullie persoonlijk?

Reacties zijn welkom onder dit blogbericht of in de Facebookgroep.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.