4 november 2015

Even met m'n hoofd in de vriezer - Mariëtte Woudenberg en Petra Butler

Misschien zit je nog volop in de kleine kinderen en moet je er nog niet aan denken maar... ook voor jou komt het een keer: de overgang! Vrouwen kunnen er namelijk op hele jonge leeftijd al mee te maken krijgen en zitten er soms al in zonder dat ze het zelf door hebben. In Nederland zijn momenteel naar schatting 1,3 tot 1,6 miljoen vrouwen (45-55 jaar) in de overgang. Sommige vrouwen hebben veel klachten in deze periode maar er zijn ook vrouwen die nauwelijks iets merken en er weinig last van hebben.

'Het is heel lang een taboe geweest om over de overgang te praten', zeggen Mariëtte Woudenberg en Petra Butler. De schrijfsters van het boek 'Even met m'n hoofd in de vriezer' wilden dit doorbreken en wilden er over schrijven. Ze zijn begonnen door allereerst een enquête uit te schrijven onder een heel aantal vrouwen en hebben hen het hemd van het lijf gevraagd. De vragen gingen over hun psychische omstandigheden tijdens de overgang maar ook over hoe ze zich er lichamelijk bij voelden. Op deze enquête is heel goed gereageerd en dit is het uitgangspunt van het boek geworden. Ook hebben ze deskundigen én bekende Nederlandse christelijke vrouwen gevraagd naar hun omgang met de overgang zoals Carla van Weelie, Elly Zuiderveld, Marianne Grandia, Anja de Jong e.a. De verhalen van deze vrouwen zijn verweven in het boek.

'Juist er over praten en er samen over lachen kan het allemaal - als je veel verschijnselen hebt - een stuk dragelijker maken', stellen Woudenberg en Butler. 'Door dit boek willen we het eigenlijk een beetje openbreken'.

Het boek is verdeeld in 12 hoofdstukken, met een vleugje humor geschreven en voorzien van humoristische afbeeldingen hier en daar. De schrijfsters vinden dat er al genoeg serieuze boeken over de overgang zijn verschenen en dat het juist goed is om af en toe wat te kunnen relativeren. Éven met m'n hoofd in de vriezer' belicht dan ook niet alleen maar vervelende verschijnselen die je kunt hebben tijdens de overgang maar ook de positieve kanten van deze periode.

Geen onderwerp wordt gemeden overigens. Een greep uit de onderwerpen: overgangsklachten, wat doe je ertegen?, de overgang en je psyche, seks in de overgang, voeding en beweging, mannen en/in de overgang en opvliegers op de werkvloer. 

Aan het einde van de meeste hoofdstukken staan allerlei tips en boeken vermeld die je kunt lezen om je nog meer te verdiepen in bepaalde onderwerpen.
Kortom, het is een leuk, leerzaam, herkenbaar en humoristisch boek dat iedere vrouw zou moeten lezen. Want... voor je het weet.. is het zover ;)

Wil je weten wat de dames zelf over hun boek zeggen, bekijk dan even onderstaand filmpje. Erg leuk én herkenbaar hier en daar!

            

Ben jij (al) weleens bezig met de periode van de overgang? Lees je bijvoorbeeld boeken of wat doe je wel of wat doe je niet? Heb je leuke (boeken)tips voor andere vrouwen?

Ik hoor het graag van jullie. Reageren mag onder dit weblog maar ook in de besloten Facebookgroep.

1 opmerking:

  1. Haha, nee nog niet mee bezig ;-) en ik besef wel wat een zegen het is dat ik én een partner en twee schatten van kinderen heb gekregen. Ik hoop dat het voorlopig nog een poos duurt, maar leuk om te onthouden en misschien aan mijn moeder te geven ofzo ;-).

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.