15 oktober 2015

Schrijven is schrappen... en nog veel meer.

Afgelopen week kreeg ik een telefoontje. De (vermoedelijke) uitgever van mijn boek  over stille tijd had nog eens kritisch naar mijn manuscript gekeken en laten kijken. Naast alle positieve feedback gaf hij nog een heel aantal opbouwende punten van kritiek en waardevolle tips waar ik de komende weken mee aan de slag kan gaan. Ook zei hij dat het verstandiger is om er nu voldoende tijd in te steken en iets langer te wachten met het uitgeven dan dat er halsoverkop iets op de markt gebracht wordt wat misschien weinig gelezen gaat worden.
De opbouwende punten van kritiek waren o.a.: dat ik tijdens het schrijven dicht bij de mensen moet blijven, dat het niet te langdradig moet worden (dit wordt nog heel moeilijk voor mij om het kort en bondig te houden), en dat een bepaald hoofdstuk drastisch ingekort en een aantal passages geschrapt kunnen worden.

Dus... tja, in eerste instantie schrok ik er even van. Voor mijn gevoel was het boek klaar én af. Maar toen ik alles even heb laten bezinken, realiseerde ik me dat ik blij mag zijn met zo'n uitgever. Ik word serieus genomen! Er zal dus de komende weken nog flink gesleuteld moeten worden aan het manuscript en als alles doorgaat, zal het in het voorjaar van 2016 worden uitgegeven!

Een ander goed advies dat de uitgever gaf, was de tip om boeken te lezen óver schrijven.Wanneer je op internet zoekt, zijn er echt talloze boeken te vinden die vol staan met waardevolle en handige tips. Het moeilijke is alleen dat ik niet goed weet welk boek nu echt nuttig is en zal helpen. Misschien hebben jullie tips?

Welke boeken hebben jullie gebruikt om je schrijven en schrijfstijl te verbeteren? Reacties zijn welkom!

4 opmerkingen:

  1. Wendy, herkenbaar :) Schrijven is schrappen, en dan vaak ook nog de gedeeltes die je zelf leuk vindt. dat is ook wel de reden dat een manuscript soms zolang bij mij blijft liggen, ik zie er dan tegenop om al die op- en aanmerkingen te verwerken. Eerlijk gezegd leer ik het meest van lezen.... Ik kan je geen boek over schrijven aanraden, helaas.
    Succes met je redigeerwerk! Het komt goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk! Gefeliciteerd.

    Hier zijn een heleboel schrijfboeken te vinden: http://www.writersplaza.nl/c-1396353/boeken-over-schrijven. Ik heb er wel wat van.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.