26 maart 2015

Het huiselijk leven

In één van de boeken die ik weleens gebruik als naslagwerk bij het Bijbellezen, vond ik een prachtig stuk. Graag deel ik het met jullie.
                                 --------------------------------------------------------
Omdat ze in een erg heet land leefden, stonden de meeste mensen voor het aanbreken van de dag op zodat ze voordat de zon te heet werd een heleboel werk konden doen. De moeder stond vaak voor alle anderen op en stak het vuur aan, als het tijdens de nacht uit was gegaan.
Nadat iedereen gegeten had, gingen de mannen en de oudere jongens naar de akkers om die te bewerken. De moeder en de meisjes begonnen met hun dagelijkse taken. De jonge jongens zorgden voor de dieren van het gezin, zoals de geit of de kippen.

Malen
Een belangrijk werk was het tot meel malen van het graan om brood te kunnen bakken. De vrouwen maalden het graan in een handmolen, gemaakt van twee platte, ronde stenen van ongeveer vijftig centimeter doorsnee. De onderste steen had een houten pen in het midden; de bovenste steen, die een gat in het midden had, paste over deze pen.
Een vrouw gooide telkens een handvol graan in het gat van de bovenste steen. Daarna draaide ze langzaam het handvat van de bovenste steen. Als de twee stenen tegen elkaar schuurden, werd het graan ertussen vermalen. Het fijne meel viel op de doek die onder de twee molenstenen was gelegd. Vaak deden twee vrouwen dit werk samen omdat het dan minder zwaar was (Matt. 24:41).

Water halen
Nog een dagelijks karwei was het halen van water voor het gezin (Gen. 24: 11-13). Vaak deden de oudere meisjes dat. Zij namen dan zakken van geitenleer mee naar een nabijgelegen bron en vulden ze met water. Daarna brachten ze de volle zakken, die op hun heup of schouder balanceerden, voorzichtig terug.
Bij de bron ontmoetten ze andere vrouwen die hetzelfde kwamen doen; ze maakten dan een praatje.
Er was nog genoeg ander werk te doen. Het huis moest zorgvuldig geveegd en schoongemaakt worden. Het gedeelte waar de dieren sliepen, moest goed worden uitgemest.

Brood bakken
Elke dag moest er ook brood gebakken worden. Ook dit deden meestal de vrouwen. Zij mengden het meel dat ze gemalen hadden met een beetje water. Om het brood te laten rijzen, voegden ze een beetje deeg van het brood van de vorige dag toe, dat diende als gist of 'zuurdesem' (Matt. 13:33).
Daarna liet men het deeg bij het vuur warm worden, zodat de zuurdesem zijn werk kon doen; heel het deeg doortrekken. Tenslotte was het brood zo ver klaar dat het gebakken kon worden op de hete stenen van de haard.

Broodovens
Er waren ook andere manieren om brood te bakken. Soms werd het brood gebakken op een grote, ondiepe schaal die omgekeerd op het vuur werd gezet. Het deeg werd erg dun uitgerold en over de bovenkant van de schaal gelegd en zo gebakken.
Nog een ander type oven leek op een omgekeerde kegel van aardewerk. Onder de oven werd een vuur aangestoken en het deeg werd erin gedaan om te bakken.

Kleding wassen
Verder moest de was gedaan worden. Soms werd dit gedaan in snelstromend water; soms door het vuil tussen platte stenen uit de kleren te slaan. De vrouwen gebruikten zeep gemaakt van olijfolie of van een speciale plant.

Rust
's Middags, als de zon op het heetst was, was het ondoenlijk om te werken. Het gezin zocht dan een schaduwrijke plek op en nam een paar uur rust. Mensen in warme landen doen dat midden op de dag nog steeds.

Prachtig om dit zo te lezen en te zien dat vrouwen de hele dag bezig waren met het huishouden. We kunnen het ons in onze tijd nauwelijks nog voorstellen met alle huishoudelijke apparaten.
Wil je meer lezen over Vrouwen in de tijd van de Bijbel, dan raad ik je van harte aan om dit blogbericht nog eens te lezen en het bijbehorende boek.


2 opmerkingen:

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...