28 februari 2015

Bidden - Philip Yancey

Heeft bidden zin? Heeft het invloed op ons? Als God alles weet, waarom dan nog bidden? Kortom, maakt het enig verschil of je bidt of niet?

Dit zijn de basisvragen die Yancey in zijn boek 'Bidden' over het gebed behandelt. Volgens de Bijbel was er een tijd waarin God met de mens sprak als met een vriend. Maar vandaag lijken gebeden vaak alleen maar geforceerde uitroepen, of op z'n best rituelen van het geloof.

'Als het gebed de plaats is waar God en mens elkaar ontmoeten, dan moet ik meer over het gebed te weten zien te komen', schrijft Yancey. 'Twee terugkerende thema's in al zijn boeken zijn: waarom handelt God niet zoals wij graag willen, en waarom doe ik niet wat God van mij vraagt. Bij het bidden komen die twee lijnen samen'.

Yancey laat zien wat de centrale betekenis van het gebed in het christelijk geloof is en hoe bidden op de juiste manier een plaats kan krijgen in het geloofsleven.

Naast dit (dikke) boek over bidden heeft de schrijver ook een praktisch 'Gebedsdagboek' over bidden geschreven waar je zelf aantekeningen in kunt maken. Het is een soort reisdagboek om je avonturen met bidden in vast te leggen. Je kunt het onderweg gebruiken om je vragen en gedachten op te schrijven. Hoe je het gebruikt, doet er niet toe: er is geen goede of foute manier. Als het ertoe bijdraagt dat bidden een grotere plaats in je leven inneemt, dan stemt het de schrijver dankbaar, met name als het leidt tot het bidden zelf in plaats van er alleen maar over te lezen.

In het dagboek staat bovenaan 'aanbevolen leesstof'. Dit verwijst naar passages uit het boek 'Bidden'. Toch is het dagboek ook heel goed te gebruiken door iemand die het boek over bidden niet heeft gelezen.

De schrijver hoopt dat zijn bespiegelingen over bidden ertoe bijdragen dat bidden ook in jouw en mijn leven veel vanzelfsprekender gaat worden - dat het uitgroeit tot een manier van omgang met God die heilzaam en nuttig zal blijken te zijn bij alles wat we in ons leven tegenkomen.

Het zijn twee waardevolle boeken die ik van harte kan aanraden.


4 opmerkingen:

  1. klinkt prachtig dank je voor het delen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel voor het delen Wendy. Ik heb meerdere boeken van hem gelezen, dus dit is een mooie aanvulling. Ik heb nog een boekenbon :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit lijkt mij wel een heel bijzonder boek. Deze zin:"Als het gebed de plaats is waar God en mens elkaar ontmoeten, dan moet ik meer over het gebed te weten zien te komen" triggert wel.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.