12 november 2014

Bijbelstudie (11) - Boeksynthese (hoe je een Bijbelboek aan elkaar verbindt)

Om een Bijbelboek te kunnen bestuderen ben ik begonnen te schrijven over de Boekoverzichtmethode, waarmee we het boek als geheel bestudeerd hebben en waar een voorlopige samenvatting van het boek uitvloeide.
Daarna hebben we het boek grondig bestudeerd, hoofdstuk voor hoofdstuk  en nu zijn we beland bij de derde methode in deze 'drieluik': de Boeksynthese.

Deze derde methode zal je helpen om hetgeen je in de voorgaande twee methoden (9 en 10) geleerd hebt, samen te vatten.
De boeksynthesemethode voor Bijbelstudie houdt in dat je een boek als een volledige eenheid van gedachten bestudeert door het meerdere malen in één keer door te lezen en dan de inhoud samenvat op basis van de vorige studie en de analyse van elk van de hoofdstukken. Het is mooi om op deze manier het volledige beeld van het Bijbelboek weer terug te krijgen.
Je kunt bij deze methode dezelfde hulpmiddelen gebruiken als bij de onderzoeksmethode (deel 9).

Hoe begin je?
 1. Herlees het boek een aantal keren. Lees het in één keer snel door in een recente vertaling en bid daarbij. Herhaal dit een aantal keren en houd pen en papier bij de hand. (Gebruik geen commentaren).
 2. Schrijf een gedetailleerde, definitieve samenvatting.
  Vergelijk de schematische kaart en de voorlopige samenvatting die je bij de overzichtsstudie hebt gemaakt, met de samenvattingen van Bijbelgedeelten die je hebt gemaakt bij je hoofdstukanalyse. 
 3. Schrijf een beschrijvende titel voor het boek op. Bedenk een originele titel die in een paar woorden weergeeft waar het boek over gaat. Je zou daarbij ook een hoofdstuktitel kunnen raadplegen en hieruit weer een synthese kunnen vormen.
 4. Vat je inzichten samen. Bekijk en vergelijk de slotgedachte van elk van je hoofdstukanalysen en maak een samenvatting van wat volgens jou de belangrijkste thema's en gedachten bij het boek zijn. Gebruik nog geen commentaren, deze komen later.
 5. Schrijf een persoonlijke toepassing. Bekijk alle persoonlijke toepassingen die je hebt opgeschreven bij je overzichtsstudie en je hoofdstukanalyse en ook de mogelijke toepassingen die je bij elk hoofdstuk hebt bedacht. De toepassingen die je misschien nog niet hebt uitgevoerd, schrijf je bij deze stap op. (zie ook hoofdstuk 1 over de toewijdingsmethode).
 6. Deel de resultaten van je studie met anderen. Bijbelstudie is niet alleen voedsel voor je ziel en ter vergroting van je inzicht in het Woord van God. Je kunt hetgeen je geleerd hebt ook delen met andere mensen om je heen. Bv. in je bijbelstudiekring, in je gezin of op je weblog.
Je kunt het invulblad aan het einde van het hoofdstuk gebruiken als hulpmiddel bij je studie. Je kunt dat hier vinden op blz. 217- 219.

Met wie zou jij hetgeen je geleerd hebt, willen delen? 

1 opmerking:

 1. Deze methode kende ik nog niet Wendy. We delen dingen die we leren in onze woensdagavondgroep, maar graag zou ik het met een nieuwe gelovige doen!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.