23 september 2014

Bijbels verzamelen?


Niet zo lang geleden las ik een artikel van iemand die Bijbels verzamelde. Oude exemplaren maar ook nieuwere. Trots stond hij voor zijn boekenkasten vol met allerlei Bijbels. Ik werd er door geinsprireerd, geweldig om te zien. Ik ben gek op boekenkasten én gek op Bijbels.
Toen ik in de kringloopwinkel hier in het dorp tussen de oude boeken snuffelde, vond ik al snel een aantal Bijbels. Voor nog geen drie euro kwam ik thuis met twee prachtige exemplaren. Eén was gloednieuw, de andere - een Statenvertaling - oud en gebruikt.
Het heeft 'iets' om met zo'n gebruikte Bijbel in je handen te staan. Je vraagt je af wie hem gebruikt heeft en hoe het leven van die persoon geweest zou zijn. Zou hij of zij er veel in gelezen hebben en is iemands leven erdoor veranderd? Het blijft bij fantasie natuurlijk want ik zal er nooit achtergekomen. Alleen God weet dat.
Enfin, het begin van mijn bijbelverzameling was begonnen.

Althans... dat dacht ik.

Nu de Bijbels hier zo ongebruikt in de kast staan - ik gebruik immers mijn eigen Bijbels - werd ik overvallen door een vreemd gevoel. Wat ga ik eigenlijk met deze Bijbels doen? Hoeveel wil ik er sparen en hoeveel boekenkasten moet ik er onderhand bijkopen om ze uit te stallen? Voor wie doe ik dit eigenlijk?
De belangrijkste vragen die door mijn hoofd gingen waren steeds 'Wie zou deze Bijbel misschien gekocht kunnen hebben wanneer ik het niet had gedaan? Zou er wellicht iemand voor het eerst een Bijbel hebben gekocht en ingezien, iemand die de Here Jezus nog niet kent? Doe ik er goed aan om alle Bijbels hier in de kringloopwinkel weg te halen en thuis in een boekenkast te zetten omdat ik er zo'n fijn gevoel bij krijg?'
Ik bleef er maar over denken telkens wanneer ik de Bijbels zag liggen. Ik ben tot een conclusie gekomen en het antwoord op de laatste vraag is dan ook nee. Bijbels zijn er niet voor om dicht te laten en stof te laten vangen in een boekenkast. Hoe mooi dat er dan ook uitziet. Gods Woord is een levend Woord dat juist open moet gaan en gelezen moet worden.

Weet je wat ik ga doen? Ik ga ze terugbrengen... vandaag nog. En ik hoop van harte dat deze Bijbels opengaan en dat er mensenlevens door veranderd gaan worden!

7 opmerkingen:

 1. Ga er een boek over schrijven! Over een vrouw die bijbels verzamelt en bij elke bijbel een ander verhaal. Ze gaat op zoek naar de eigenaar enzo ...

  Boeiende blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook oude Bijbels, maar ik gebruik ze om inderdaad ook een de statenvertaling er op na te slaan, Ik heb een oude Bijbel die is nog van mijn moeders oma haar moeder geweest. Ook heb ik de oude Bijbel van mijn recent overleden buurvrouw gekregen. Ik vind dat wel mooi. Zou er iemand komen die een Bijbel wilt hebben om vaker te gebruiken dan ik, dan mogen ze ze hebben, maar ik denk wel dat iemand sneller een nieuwe vertaling gaat lezen dan de staten vertaling, ik ben bang dat jouw Bijbels ook weer bij een 'verzamelaar'terecht gaan komen. Maar ik vind het een dappere stap van je.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oude Bijbels uit de familie vind ik wel weer anders. Die bewaar ik ook wel. Het gaat mij meer om 'vreemde' Bijbels die in winkels worden aangeboden.
   Ik hoop dat de Bijbels waar ik over schreef niet bij een verzamelaar terecht komen :)

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...