26 maart 2014

Bijbelstudie (3) - Karaktereigenschapstudie

De derde methode uit het boek '12 manieren om je weg in de Bijbel te vinden' gaat over de 'karaktereigenschapstudie'.

Als we steeds meer op Christus willen gaan lijken, is het belangrijk om slechte karaktereigenschappen te vervangen door goede. Het is daarom goed om zowel negatieve als positieve karaktereigenschappen te herkennen en ze vervolgens ook te begrijpen.

De karaktereigenschapsmethode van Bijbelstudie houdt in dat je ontdekt wat de Bijbel zegt over een bepaalde karaktereigenschap van een persoon, waarbij vooral de nadruk ligt op de persoonlijke toepassing.

In het bovengenoemde boek staan een heel aantal praktische tips en handvaten over het bestuderen van karakters van mensen in de Bijbel (en het toepassen in je eigen leven).

 1. Werk aan één eigenschap tegelijk!
 2. Ga niets overhaasten. Karakterontwikkeling kost tijd. ( In mijn eigen leven heb ik ontdekt dat God maanden (of soms wel jaren) op een bepaald gebied aan het werk is voordat het een onderdeel wordt van mijn dagelijkse omgang met Hem).
 3. Blijf bij die ene eigenschap totdat je die hebt overwonnen. (IJver en toewijding zijn ook eigenschappen om aan te werken).
 4. Een negatieve karaktereigenschap in je leven kan misschien en positieve zijn die op een verkeerde manier gebruikt wordt.
 5. Vertrouw erop dat de Heilige Geest aan je karakter werkt ( Filip. 2:13)
Met deze tips in je achterhoofd kun je vervolgens aan de slag gaan met het bestuderen van een karaktereigenschap. Je zou de volgende stappen kunnen gebruiken: 
 1. Benoem een eigenschap
  (Je kunt bv. kiezen voor eerlijkheid, nederigheid, beschikbaarheid, trouw of tevredenheid. Maar je kunt ook kiezen voor negatieve eigenschappen die je juist wilt overwinnen zoals luiheid, angst of bezorgdheid)
 2. Benoem de tegenovergestelde eigenschap .
 3. Probeer een eenvoudige woordstudie te doen ( je kunt hiervoor een concordantie of een Bijbelse encyclopedie gebruiken).
 4. Zoek verder naar verwijsteksten. (Je kunt jezelf hierbij een aantal vragen stellen: klik HIER voor de Engelse versie van de vragen op blz. 65)
 5. Voer een korte biografiestudie uit. Je gaat nu terug naar de Bijbel en probeert tenminste één persoon (of meer, als dat mogelijk is) te vinden die deze karaktereigenschap in zijn of haar leven laat zien.
 6. Kies een tekst om uit je hoofd te leren.
 7. Kies een situatie of een relatie waaraan je gaat werken.
 8. Bedenk een specifiek plan. Wanneer je weet aan welke karaktereigenschap je wilt werken, is het goed om een plan te bedenken om de eigenschap verder te ontwikkelen of een negatieve uit te bannen.
 9. Tot slot kun je een persoonlijke toelichting schrijven.
In het boek staat een handig invulformulier dat je als voorbeeld kunt gebruiken. ( Je kunt het HIER ook uitprinten, blz. 75 t/m 78)

Zelf heb ik gekozen om met de karaktereigenschap 'nederigheid' aan de slag te gaan.

Welke karaktereigenschap zou jij graag willen bestuderen? Kun je wat met bovenstaande tips? 


5 opmerkingen:

 1. Wat een mooi idee! Ik ben dit jaar bezig met 'zelfdiscipline' en het is goed dat ik daar een heel jaar de tijd voor neem! Ik dacht eigenlijk dat het ging om een karakter van iemand uit de Bijbel te bestuderen, maar dit is het omgekeerde en daar leer je denk ik meer van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iemand uit de Bijbel kan juist een voorbeeld zijn (of helemaal niet) en het is mooi dat juist weer op je eigen leven toe te passen en ervan te leren.

   Verwijderen
 2. Ik heb gekeken naar de lijst met alle karaktereigenschappen. Dat zijn er heel wat. De laatste tijd houd de eigenschap "gehoorzaamheid"mij nogal bezig. Onvoorwaardelijke gehoorzaamheid, zoals Abraham, die zijn zoon zou offeren. Jezus, die gehoorzaam was...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou dan willen werken aan karaktereigenschappen geduld en onderwerping. Poeh, wat is dat laatste lastig!

  Overigens vind ik dit een krachtige zin: Een negatieve karaktereigenschap in je leven kan misschien en positieve zijn die op een verkeerde manier gebruikt wordt


  Sommige eigenschappen worden door anderen als negatief bestempeld, omdat ze door deze eigenschap iets niet van je gedaan kunnen krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.