3 januari 2014

Luisteren voor een ander?

Misschien herken je onderstaand voorbeeld wel.
Je zit in de kerk en luistert naar een preek en tijdens de preek 'vliegen' er allerlei mensen die je kent door je gedachten en je zit eigenlijk te luisteren alsof de preek niet voor jou bedoeld is. 'Dat is echt wat voor ...' denk je bij jezelf. 'Dat zou zij moeten horen, dat slaat precies op haar'.

Als ik eerlijk ben, luister ik regelmatig op deze manier naar de preek.
Op zich is dit niets nieuws. In het Oude Testament was dit al zo. Veel wetten waren voor de Israëlieten geschreven maar ze beschouwen ze als voor 'mensen ver weg'. Ze pasten de wetten op anderen toe maar niet op zichzelf. In het boek Hosea kun je er meer over lezen. God was er niet blij mee. Hij zegt zelfs in Hosea 8: 2-13 dat Hij het volk hiervoor ter verantwoording zal roepen en hen zal straffen.

Toen ik zelf dit hoofdstuk las, werd ik erdoor geraakt. Wanneer je dit goed tot je door laat dringen, ben je ten diepste Gods wil aan het verdraaien en vermijd je de nodige veranderingen die je zelf zou moeten aanbrengen. Het zou goed zijn, wanneer je aan anderen denkt die zouden moeten toepassen wat jij zelf hoort of leest, ook eens bij jezelf na te gaan welke lessen je er zelf uit kunt halen. Vaak zien we onze eigen fouten het eerst in anderen!

Luister jij wel eens op deze manier naar een preek?


1 opmerking:

  1. Ja, daar heb ik mezelf ook wel eens op 'betrapt'. Goed om je daarvan bewust te zijn en inderdaad na te denken over wat God tot míj wil zeggen! De mens vindt makkelijker de splinter in de oog van de ander dan zijn eigen balk!

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...