19 maart 2013

Kon Jezus zondigen?

Over het feit dat Jezus nooit gezondigd heeft, zijn we het waarschijnlijk allemaal eens. De Bijbel is hier heel duidelijk over. De vraag 'kón Jezus zondigen', is een wat moeilijkere vraag. De laatste tijd heeft deze vraag mij erg beziggehouden.
'Ja',  zullen veel mensen zeggen, 'want Jezus was volkomen mens'. 'Nee', zeggen anderen, 'want Jezus was volledig God'. (Kol. 2:9: “Want in hem is de goddelijke volheid lichamelijk aanwezig”).

Wanneer je je er wat over gaat zoeken in de Bijbel en over gaat lezen in commentaren op internet, wordt het allemaal niet duidelijker. Eigenlijk wordt hier in de Bijbel niet over geschreven. Wel wordt er gezegd in dat Jezus op dezelfde manier als wij in alles verzocht is.( Heb. 4:15). Tot op zekere hoogte kan Jezus dus met ons meevoelen in onze verleidingen omdat Hij weet hoe het is... niet omdat Hij precies alle dingen heeft 'ervaren' die wij hebben ervaren. Jezus weet wat het is om verleid te worden, maar Hij weet niet hoe het voelt wanneer je zondigt.

'Toevallig' liep ik afgelopen week tegen dit filmpje aan van John Piper. Ook hij is maar een mens natuurlijk en zijn mening is ook maar een mening, maar hoe hij hetvolgende uitlegt, spreekt mij erg aan.

Kijk mee:De tekst is voor de volledigheid hieronder opgeschreven:


Was het voor Jezus mogelijk om te zondigen?
"Dat hangt ervan af hoe je ‘mogelijk’ definieert. Als ‘mogelijk’ betekent: Had hij de hersenen en de mogelijke capaciteiten om een verleiding te onderscheiden en ervoor te kiezen, om voor het slechte te kiezen, dan is het antwoord: ‘Ja’.
Hij had een brein en Hij had een wil. Als Hij dat niet had, zou Hij geen mens zijn geweest.
Hij denkt, Hij nuanceert, Hij voelt. Hij weet wat honger is. Hij weet wat seksuele opwinding is, enz.
Hij kent deze dingen. Hij is een mens. Als Hij dit niet zou hebben, zou Hij geen mens zijn.
Maar historisch gezien heeft het woord ‘mogelijk’ een andere betekenis.
Een zeer belangrijke betekenis, namelijk in de betekenis van ‘moreel in staat zijn’.
Er is een natuurlijke eigenschap die Hij gehad moet hebben om ‘verantwoordelijk’ en mens te zijn.
En een moreel vermogen, en dat had Hij niet.
Het morele vermogen is dat je slecht genoeg bent om voor de zonde te kiezen. Er is genoeg slechtheid in jou dat jij voor de zonde kunt kiezen. Jezus had het niet, er was geen slechtheid in Jezus.
Daarom deed Hij dat nooit, niet in Zijn willen en in Zijn voelen. Hij had nooit in de beleving van de verzoeking dat Hij op dat punt kwam dat Hij dat zou doen. Want dat is het kwade dat in ons zit.
Het kwaad is niet alleen handelen. Het kwade is iets op een bepaalde manier willen doen.
Geldzucht is net zo slecht als het hebben van geld dat je gestolen hebt. “Ik  wil de eer van de mens, ik wil dat geld, ik wil dat begerenswaardige object”. En dat ‘willen’ is zondig.
Jezus had hier nooit last van, Hij was perfect.
En als je iets niet hebt, dan kun je het niet doen. Je kunt niet kiezen om te zondigen als er geen verlangen is om te zondigen. En Jezus had nooit enig verlangen om te zondigen, daarom kon Hij niet zondigen.  En ja, op deze twee manieren was het mogelijk en tegelijkertijd ook niet mogelijk voor Jezus om te zondigen."

John Piper

11 opmerkingen:

 1. Als Jezus nooit last heeft gehad waar ik wél dagelijks last van heb (namelijk vleselijke krachten die mij trekken naar de zonde), zou Hij me dan werkelijk kunnen begrijpen, en mij helpen om daarover te kunnen overwinnen?
  Tja, veel over te zeggen. We hebben het er al eens over gehad. En bijv. 1 Joh 3:1-10, is ook interessant in dit kader. Kan een kind van God zondigen?
  Ik onthoud mij hier maar verder van commentaar ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben het er inderdaad uitgebreid over gehad. Het onderwerp laat mij nog niet los!

   Verwijderen
 2. Persoonlijk geloof ik dat Jezus als mens wel degelijk kon zondigen, maar Hij koos ervoor het niet te doen. Wat heeft de scene met de duivel die Jezus verzoekt voor zin als Jezus niet kon zondigen? Jezus, de tweede Adam, werd verzocht, net zo goed als de eerste Adam.
  Interessant onderwerp Wendy.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deel de visie van Piper ook helemaal, Wendy. Jezus werd mens, dus kon Jezus zondigen. Maar Hij had het verlangen (om te zondigen) niet, dus kon Hij niet zondigen. Best logisch, want Hij was/is ook God. Onbegrijpelijk, maar het is zoals het is denk ik dan maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een goed stukje, dat citaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kon een poosje niet op internet dus ik ben wat laat met reageren.
  Ik geloof niet dat je die teksten zo kunt uitleggen. Er staat: dat hij de gehoorzaamheid heeft GELEERD door hetgeen hij heeft GELEDEN. Dat had hij dus niet hoeven doen als hij niet kon zondigen. Ik geloof dat je teksten niet hoeft te verklaren, maar dat je ze moet geloven zoals ze er staan.
  Net als het woord dat wij dus net als hij kunnen lijden in het vlees (en dan wordt dus je zondige natuur bedoeld, niet je lichamelijke vlees) zodat we worden onttrokken aan de zonde (in een andere vert. staat: afrekenen met de zonde).
  Dat betekent dat Jezus alleen Hogepriester kon worden omdat hij hetzelfde lijden in datzelfde zondige vlees moest doormaken voor hij voor ons een eeuwige Verlosser kon worden.
  En daar zal ik hem eeuwig dankbaar voor zijn...
  Wat ik nu terug kan doen voor hem is lijden in míjn vlees, zodat ook ik niet meer naar die zondige natuur reageer maar steeds meer van zijn wezen uitstraal. Is dat mogelijk? Ja, want anders zou de bijbel in heel veel teksten liegen...
  "Wie uit God geboren is doet geen zonde"
  "Daarom zijn wij meer dan overwinnaars"
  "Opdat gij deel zou krijgen aan de goddelijke natuur"
  "Wie overwint, hem zal ik geven..."

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een moeilijk onderwerp, vind je ook niet?
   Het houdt mij al een tijdje bezig. Toch las ik afgelopen week dit: Het feit dat Jezus gehoorzaamheid moest leren betekent niet dat Hij leerde op te houden met ongehoorzaam zijn. Het betekent dat Hij bij iedere nieuwe beproeving leerde wat het in de praktijk betekent om gehoorzaam te zijn en dat dit pijn doet.
   Ik denk toch dat Hij in veel dingen meevoelde en meeleed. Toch heeft Hij nooit gevoeld en meegemaakt wat het is om toe te geven aan de verleiding en te zondigen.
   Toch blijf Jezus een voorbeeld voor ons. We moeten niet toegeven aan verleidingen en in alles op Hem gericht blijven. De verleidingen zullen dan veel minder zijn.

   Verwijderen
 6. Maar wat was dan een beproeving voor Hem kun je je afvragen. Als hij gehoorzaamheid moest leren, dan betekent dat toch in gewoon Nederlands dat Hij de keuze had tussen gehoorzaam zijn en ongehoorzaam zijn?

  Een kind leert gehoorzaamheid doordat het ja of nee zegt tegen de wens van zijn ouders. Kind wil zus, ouders willen zo. Dan moet het kind zijn eigen wil opgeven om gehoorzaam te worden... en dat doet inderdaad pijn, dat is 'lijden' voor je eigen wil (vlees, zondige ik).

  Als Hij in alle dingen verzocht is zoals wij, heeft Hij de keus moeten maken tussen toegeven aan het vlees waarin geen goed woont, en trouw zijn aan God, nee zeggen tegen die lusten en begeerten in het vlees. En DAAROM kan Hij ons te hulp komen! Hij weet wat het is om verzocht te worden tot zonde, maar Hij is trouw gebleven, gehoorzaam geweest.

  Je hebt gelijk als je zegt dat Hij niet weet wat het is om te zondigen. Dan zou Hij onze Verlosser niet zijn geworden. Maar Hij weet vanuit de hemel wat het effect is van zondigen. Misschien zouden wij een veel grotere haat tegen de zonde krijgen als wij ook dat inzicht hadden... hoe het mensen kapot maakt om toe te geven aan zonde. Dat zien wij alleen bij 'grote' zonden: de dief komt in de gevangenis, de moordenaar zit levenslang, de leugenaar wordt betrapt en ontslagen enz.

  Het 'voordeel' wat Jezus had boven ons is dat Hij wist hoe het in de hemel was, en Hij had altijd de Heilige Geest bij zich. Toch heeft Hij die heerlijkheid in de hemel prijsgegeven om één van ons te worden, Hij is een dienstknecht geworden ipv de Koning.
  Stel dat jij één blik in de hemel mocht slaan, zou het dan niet veel makkelijker worden om niet te zondigen? Als je weet wat voor heerlijkheid jou wacht als je nee zegt tegen de zonde in jezelf?
  Maar God heeft het zo gemaakt dat wij in GELOOF moeten leren leven, en niet in 'aanschouwen'.

  Tenminste, dat is wat ik geloof op basis van het Woord, zonder er zelf ingewikkelde theorieën omheen te bouwen.
  Juist het feit dat Hij een gewoon mens is geweest met hetzelfde vlees maakt het voor mij des te groter dat Hij niet gezondigd heeft en daardoor mij te hulp kan komen hoe groot verzoekingen ook zijn.
  Meestal gaat het mis omdat ik niet goed luister naar de stem van de Geest is mijn ervaring. Achteraf denk ik dan: tja, ik ben gewaarschuwd. Daarom wordt het steeds belangrijker voor me om me te vullen met Gods Woord, met opbouwende lectuur, met geestelijke liederen zodat ik waakzaam ben en me niet laat overrompelen door de verzoeking. Ik geloof dat Jezus elk moment in zijn leven waakzaam is geweest. Daar wil ik ook naar jagen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is mooi zoals je dit uitlegt. Zoals ik ook al hierboven schreef, blijft het iets moeilijks. De Bijbel is er ook niet duidelijk over dus misschien is het ook helemaal niet belangrijk om dit te weten. ( maar toch vraag je je het soms af).
   De uitleg van John Piper spreekt mij het meeste aan. Jezus had het gekund, fysiek gezien. Anders was Hij niet volkomen mens geweest. Toch had Hij niet die drang en behoefte om te zondigen zoals wij 'gewone' mensen. Dit had weer te maken met het feit dat Hij ook God was. Omdat Hij niet die drang had en God hem continue hielp zal het in zeker opzicht ook juist weer makkelijker voor Hem zijn geweest denk ik. Hij had gewoonweg niet de behoefte om toe te geven aan verleidingen.

   Verwijderen
 7. Interessant onderwerp. Maar beweren dat Christus in staat zou zijn geweest om te zondigen, Is het zelfde als beweren dat God in staat zou zijn om te zondigen. Christus was God gemanifesteerd in het vlees. Hoewel Christus 100% mens was, was hij daarentegen ook God, En God kan niet zondigen, Dus Christus was dan ook niet in staat om te zondigen. Jezus was dan ook de perfecte verlosser van de zonde, Omdat hij in staat was om de zonde te dragen, En niet om zich er mee in te geven zoals wij mensen dat op zekere hoogte wel zullen doen.

  Christus had zowel een menselijke natuur als ook een Goddelijke natuur. Zijn menselijke natuur was niet in staat om de verleidingen te weerstaan, Zoals ook mensen verleidingen niet kunnen weerstaan, En daarom werd Christus constant verleid door de duivel, Maar zijn Goddelijke natuur daarentegen was wel in staat om al die verleidingen te weerstaan waardoor Christus zich daar niet mee in kon laten, en dus ook niet kon zondigen.

  In 2 Kor 2:21 staat: Want Hem Die geen zonde gekend heeft, heeft Hij voor ons tot zonde gemaakt, opdat wij zouden worden gerechtigheid van God in Hem.

  Waarom werd Jezus dan beproefd door de duivel in de woestijn? Niet om hem te laten zondigen, Maar om te laten zien dat hij het niet kon. De beproeving in de woestijn was dan ook niets anders dan een bewijs dat Jezus inderdaad de verlosser was die was aangekondigd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ... maar in Fil. 2:6 e.v. staat nu juist, dat Jezus niet meer gelijk was aan God, maar gelijk is geworden aan de mensen. En dat hij TOEN gehoorzaam is geworden tot in de dood...

   En hoezo kunnen mensen verleidingen niet weerstaan? Waar staat dat in Gods Woord?

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...